Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Babiččiny "startovací" žemličky (jinak housky)

Pokud jste majitelé domácí pekárny, jistě se vám bude hodit recept na tyto houstičky, babičky jim též říkají žemličky. Jsou tak jednoduché, že je zvládne i pekař začátečník. Jen dávejte pozor, aby vám po upečení záhadně nemizely z plechu.

Hodnocení receptu je 5,0 (179×)

Pro možnost hodnocení
se prosím přihlašte

Doba přípravy 70 min Doba přípravy: 55 min Doba tepelné úpravy: 15 min bez dob kynutí

70 min (55 min příprava + 15 min tepelná úprava, bez dob kynutí)

3. 3. 2010 20:51

Suroviny pro 12 kusů

12 kusů

Nutriční hodnoty

Energie9 289 kJ / 2 220 kcal
Bílkoviny78,73 g
Tuky37,01 g
Vláknina18,20 g
Cholesterol 248 mg
Sodík 6,61 g
Sůl16,42 g
Sacharidy383,92 g

Zobrazit více hodnot

Hodnoty jsou přibližné Více o hodnotách

Postup přípravy

Poznámka autorky receptu

Moje babička těmto houskám říkala žemličky nebo žemle.

Startovací jsou proto, že kdo si pořídí novou domácí pekárnu, tak s nimi začíná. Všem se zatím povedly, snad se ani nedají pokazit, pokud se budete držet receptu!

Housky se mohou udělat i ručně. Nejprve připravíme kvásek z malého množství vlažného mléka, cukru, soli a rozdrobeného droždí. Ten pak necháme vzejít a vylijeme ho do mouky se žloutkem a mlékem, které nám zbylo.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Nahlásit chybu v receptu

Alternativy k tomuto receptu Zobrazit více

Načíst další

Přečtěte si

Komentáře

Evane

15. 4. 2011 15:13

Tak žemličky už mám v troubě, krásně to tu voní...akorát, jak to všichni děláte, že je máte tak krásně lesklé? To je po vytažení z trouby potřete ještě žloutkem?

Zdenka1

12. 4. 2011 14:50

Tak jsem také tyto kladně hodnocené housky upekla. Musím potvrdit, že komentáře jsou pravdivé a housky výborné:-p:yes:

Bibinka Bibinka

12. 4. 2011 14:50

Hana.kom, dávám takové, které mám právě doma, buď 1 kostku čerstvého, nebo 1 sáček sušeného a není v tom naprosto žádný rozdíl:-!

Simona Skolakova Simona Skolakova

12. 4. 2011 14:34

hana.kom:Hani čerstvé,včera jsem je dělala.;-):yes:

chocolate chocolate

12. 4. 2011 14:28

hana.kom:Myslím si, že je čerstvé-1 kostka.

hana.kom

12. 4. 2011 14:27

To droždí je sušené???

ruzena ruzena

11. 4. 2011 21:54

Teda Bibi tys opravdu dala do názvu to "startovací":yes:to je fajn a překvapilo mě to,ale hodně z nás s nimi začínalo,tak mě napadlo ti to navrhnout:-)) díky:-K

Simona Skolakova Simona Skolakova

11. 4. 2011 21:29

V sobotu jsem dostala k narozkám DP,nevěděla jsem jak začít a hlavně jakým receptíkem,topačky dost mi radily,že začínaly tímto receptíkem a tak jsem poslechla a udělala jsem dobře.Dnes jsem je dělala a fakt to byla moje prvotina,jsou vynikající.Díky moc Bibi.Jsou opravdu mňamozní:-p:yes:+1Přidala jsem foto.;-)

Bibinka Bibinka

4. 4. 2011 17:07

jirholu:Jirholi, jsem moc ráda, že chutnaly a že se brzy snědli, mě ani nepřekvapuje. Čerstvé jsou úplně nejlepší, pak ještě tak 2.den a dál už to není ono. Díky, že jsi mi ty body hezky zakulatila:-D

jirholu jirholu

4. 4. 2011 15:38

Bibinko, přidávám se do dlouhé řady těch, co žemličky pekli a musím říct, že jsou vynikající :-p Dělala jsem houstičky a jen se po nich zaprášilo ;-). Letí 50.bodík :yes:

Bibinka Bibinka

31. 3. 2011 13:00

Hani+Mato3636, velmi vám děkuji za pochvalu a mě potěšilo, že žemličky chutnaly a byly hned fuč:yes:

mata3636 mata3636

30. 3. 2011 19:28

dnes som vyskúšala tento rcp a žemle sú naozaj výborné. robila som z kila múky, polovicu som urobila kvázi pizzové rožky / kečup, oregano, párok, kukurica / a z polovice som zamotala pletenky - všetko na :yes: +1 dovolila som si pridať fotku

HankaPu HankaPu

29. 3. 2011 17:28

Bibi, tak jsem také vyzkoušela tvoje žemličky a musím potvrdit, že jsou fakt vynikající:yes::yes:, s těstem se moc dobře pracuje:yes: do druhého dne nezbyly, měli jsme návštěvu, tak se po nich jen zaprášilo. Bodík jsem ti dala už před rokem, tak aspoň posílám fotky:-):-K

Bibinka Bibinka

24. 3. 2011 11:07

Marsi Mesi:Marsi, takže můžeš péct znova že:-D Kobylky najeli a žemličky jsou v háji, jsem ráda, že chutnaly:yes:

Marsi Mesi

24. 3. 2011 00:42

Bibi, vstávala jsem v šest ráno, upekla, fotečku bohužel nemám, fotím jen z founu a ten je někde, nevím kde, zjistím, až si prozvoním:-D v každém případě, chutnaly, dobře se s těstem pracovalo, neměla jsem čas na nějaké kreace, tak jsem to hodila do bochánků, posypala sezamem a sarančata plech vybílila. Uzmula jsem si jednu jedinou, synátor si vzal ještě do práce, takže ani nevím,, jaké jsou na druhý den. V každém případě byly výborné čerstvé jen s máslem a posolené:-)):-)):yes::yes::yes::-K

1 13 14 15 16 17 21

Přidat komentář

Přidat komentář

Moje poznámka

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více

Právě bylo uvařeno:

Další recepty

Tématické fráze: housky recept domácí housky babiččiny domácí housky babiččiny houstičky housky z domácí pekárny výborné křupavé kynuté houstičky housky recept na housky domácí housky recept domácí žemličky babiččiny recepty nejlepší recept na housky žemličky startovací houstičky nejlepší housky babiččiny rohlíky kynuté žemličky výborné housky rychlé housky recept housky

Suroviny: mléko plnotučné, žloutek, cukr, sůl, tuk, mouka hladká, droždí čerstvé, bílek, olej, kmín celý, sůl hrubá, mák,

TopRecepty.cz

Babiččiny "startovací" žemličky (jinak housky)

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/VvQ1