Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Babiččiny "startovací" žemličky (jinak housky)

Pokud jste majitelé domácí pekárny, jistě se vám bude hodit recept na tyto houstičky, babičky jim též říkají žemličky. Jsou tak jednoduché, že je zvládne i pekař začátečník. Jen dávejte pozor, aby vám po upečení záhadně nemizely z plechu.

Hodnocení receptu je 5,0 (179×)

Pro možnost hodnocení
se prosím přihlašte

Doba přípravy 70 min Doba přípravy: 55 min Doba tepelné úpravy: 15 min bez dob kynutí

70 min (55 min příprava + 15 min tepelná úprava, bez dob kynutí)

3. 3. 2010 20:51

Suroviny pro 12 kusů

12 kusů

Nutriční hodnoty

Energie9 289 kJ / 2 220 kcal
Bílkoviny78,73 g
Tuky37,01 g
Vláknina18,20 g
Cholesterol 248 mg
Sodík 6,61 g
Sůl16,42 g
Sacharidy383,92 g

Zobrazit více hodnot

Hodnoty jsou přibližné Více o hodnotách

Postup přípravy

Poznámka autorky receptu

Moje babička těmto houskám říkala žemličky nebo žemle.

Startovací jsou proto, že kdo si pořídí novou domácí pekárnu, tak s nimi začíná. Všem se zatím povedly, snad se ani nedají pokazit, pokud se budete držet receptu!

Housky se mohou udělat i ručně. Nejprve připravíme kvásek z malého množství vlažného mléka, cukru, soli a rozdrobeného droždí. Ten pak necháme vzejít a vylijeme ho do mouky se žloutkem a mlékem, které nám zbylo.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Nahlásit chybu v receptu

Alternativy k tomuto receptu Zobrazit více

Načíst další

Přečtěte si

Komentáře

mekkejla

16. 3. 2013 14:10

Bibinka: Děkuji moc za přivítání! Líbí se mi tu moc - samé úžasné recepty (konečně denně neotravuju manžela otázkou - co budeme vařit???? :-D a taky je tu spousta fajn lidí, který si navzájem pomáhají :yes: Přeji krásný víkend! :-K

Bibinka Bibinka

14. 3. 2013 20:23

mekkejla: Mekkejlo, děkuji ti za pochvalu a souhlasím, že se s těstem báječně pracuje a můžeš vytvarovat co chceš jako z plastelíny;-)
Jinak tě vítám na Topkách a ať se ti tu líbí:-K;-)

mekkejla

14. 3. 2013 14:36

Nejlepší těsto, jaké jsem kdy dělala! Na vál vůbec není potřeba mouka, nic se nelepí, takže super čistá práce! ;-) Uděluji 90.+ :-D

Bibinka Bibinka

19. 2. 2013 10:28

vašek:Vašku, musel jsi udělat nějakou chybu, třeba proč děláš do hrnku kvásek:-? Do pečky dej všechny tekuté suroviny a pak pevné-mouku a droždí nakonec, zapneš na těsto a máš to;-) Každému se totiž povedou, tak mě ještě napadlo, jestli je dáváš do pořádně vyhřáté trouby jak to má být a nebo neotvíráš troubu často....snad se ti podruhé povedly když nic nepíšeš;-)

vašek

19. 2. 2013 07:39

Dobré ráno , včera jsem je dělal přesně podle receptu , v pek. těsto krásně kynulo , upletl jsem houstičky. Nechal nakynout a při pečení spadly. Na 200°C ,20 min .
Teď jsem zadělal znova s 50gr. rozpuštěným jihoč. máslem .
Tak jsem zvědav . Peču je poprvé. Právě teď mi přetekl kvásek v hrnku , pořád nic a než jsem si udělal kafe , byl nahoře .
Jinak v pek. zadělávám těsta na buchty, vánočky , knedlíky a samozřejmě peču chleba .

Bibinka Bibinka

13. 2. 2013 12:08

Valery21:Valery, jak se ti chce, obojí může být-dej si mouku a pokračuj klidně bez kvásku, hlavně nechej přikryté u tepla hodinu kynout a až je utvoříš, tak je dávej na plech a tam je nech tak 30 minut odpočinout také zakryté. Písni, jak se povedly;-)

Valery21

13. 2. 2013 11:55

Ahoj děvčátka. Mám takový dotázek. Nemám pekárnu, tak budu dělat těsto ručně. Je potřeba dělat kvásek, nebo se to prostě všechno nahází dohromady do misky a pak zpracuje? Děkuji za radu ;-)

Bibinka Bibinka

12. 2. 2013 09:57

Radka: Radko, můžeš dát 40 g čerstvého, já dávám 1 celé sušené 7 g a úplně to stačí-tak si vyber....;-)

Radka

12. 2. 2013 04:45

Prosím o upřesnění toho droždí. Myslíte čerstvé? Děkuji

Gabina_I

3. 1. 2013 10:39

Bibinka: děkuji zkusím... :yes:

Bibinka Bibinka

31. 12. 2012 15:23

Gabina_I:Gabčo, raději na 200°C a za takových 15-20 min. jsou hotové-poznáš podle barvy žemliček-ať se povedou;-):-K

Gabina_I

31. 12. 2012 14:42

mám jen dotaz, co to je ve středně vyhřáté troubě??? raději krátkou dobu a víc cca 250 15min. nebo na 200 a 20min??? prosím o zhruba odhad, vím, že každá trouba peče a topí jinak.

Bibinka Bibinka

7. 12. 2012 11:49

selmickae:no to jsi to krásně zkombinovala a mě to ještě nenapadlo, díky a někdy to napravím;-)

selmickae

6. 12. 2012 23:53

Bibinka: Droždí bylo čerstvé, ze sušeného to zkusím příště. A že se po nich zaprášilo, spolu s Tvojí úžasnou domácí lučinou :-)) Moc děkuji a přeji krásný večer

Bibinka Bibinka

4. 12. 2012 16:10

selmickae:Šelmičko, především tě vítám v Topkové rodině, jako nového člena a přeji ti, aby se ti tu líbilo;-):-K
Jsem ráda, že žemličky chutnají:-pdávala jsi čerstvé, nebo sušené droždí:-? Já dělám raději ze sušeného, to cítit není až tak;-)

1 7 8 9 10 11 21

Přidat komentář

Přidat komentář

Moje poznámka

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více

Další recepty

Tématické fráze: housky recept domácí housky babiččiny domácí housky babiččiny houstičky housky z domácí pekárny výborné křupavé kynuté houstičky housky recept na housky domácí housky recept domácí žemličky babiččiny recepty nejlepší recept na housky žemličky startovací houstičky nejlepší housky babiččiny rohlíky kynuté žemličky výborné housky rychlé housky recept housky

Suroviny: mléko plnotučné, žloutek, cukr, sůl, tuk, mouka hladká, droždí čerstvé, bílek, olej, kmín celý, sůl hrubá, mák,

TopRecepty.cz

Babiččiny "startovací" žemličky (jinak housky)

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/VvQ1