Mazanec od Helenky Růžičkové
Helena Růžičková uměla rozesmát i dobře pohostit. Sama jídlo milovala a s láskou ho chystala rodině i přátelům. Její recept se řadí k osvědčené klasice. Tento poctivý a nadýchaný máslový velikonoční mazanec můžete vyzkoušet i u vás doma.
Suroviny pro 2 kusy
2kusy
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
| Energie | 31 224 kJ / 7 463 kcal |
|---|---|
| Bílkoviny | 164,36 g |
| Tuky | 274,88 g |
| Vláknina | 44,64 g |
| Cholesterol | 1,73 g |
| Sodík | 3,57 g |
| Sůl | 8,80 g |
| Sacharidy | 1 050,15 g |
Postup přípravy
Krok 1: Do vlažného mléka nadrobíme droždí, přidáme 2 lžíce z odváženého množství cukru, 2 lžíce z odvážené hladké mouky, promícháme a necháme 15-20 minut vykynout kvásek.
Krok 2: Do mísy dáme zbývající mouku a cukr, sůl, kůru z citronu, žloutky, změklé nebo rozpuštěné vlahé máslo, rozinky, nasekané mandle, rum a vanilkový cukr. Přilijeme vykynutý kvásek a vypracujeme hladké nelepivé těsto. Zakryjeme utěrkou a necháme kynout. (Těsto může pomoci vypracovat domácí pekárna nebo robot.)
Krok 3: Hotové těsto na vále propracujeme a rozdělíme na 2-3 díly, které zformujeme do mazanců.
Krok 4: Uložíme je na plech vyložený pečicím papírem, přikryjeme utěrkou a necháme ještě 30–45 minut v teple.
Krok 5: Před pečením každý mazanec potřeme rozšlehaným bílkem, na vrcholku nařízneme nebo nastřihneme malý křížek, mazance posypeme plátky mandlí (nemusí být) a upečeme v troubě na 170 °C.
Krok 6: Na ještě horký mazanec položíme kousek másla a celý ho jím mírně potřeme.
Zveřejněno 1. 4. 2010
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Mazanec od Helenky Růžičkové
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/LZRD
Moje poznámka
Mazanec od Helenky Růžičkové
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/LZRD
Nejnovější recepty
Vlašský salát tradičněji
Přidáno před 1 hodinou
Omeleta se žampiony
Přidáno před 2 hodinami
Vločková polévka se zeleninou trochu jiná
Přidáno před 2 hodinami
Vepřové z jednoho hrnce
Přidáno před 11 hodinami
Skořicová bábovka s kakaem
Přidáno před 15 hodinami
Jablíčka z lineckého těsta plněná jablečnou nádivkou
Přidáno před 16 hodinami
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Hraběnčiny výborné řezy
Rasice před 37 minutami
Kuřecí čína
mcmiruska před 53 minutami
Vepřová plec po venkovsku
limosek před 1 hodinou
Mleté vepřové maso na Kunovjance
limosek před 1 hodinou
Honzovy kynuté buchty
kimlo před 1 hodinou
Tvarohové lívance
boomgo před 2 hodinami
Francouzské brambory s mletým masem
Libotovska před 3 hodinami
Hebká hustá čokoládová poleva
Veronika.Hrozna před 12 hodinami
Andělsky nadýchaný perník
Petra67 před 16 hodinami
Ovesná polévka s mrkví
Gothaj před 16 hodinami
Tématické fráze:
velikonocni mazanec kluci v akci,
kluci v akci - velikonoční mazanec,
velikonoční mazanec top recepty,
mazanec kluci v akci,
kluci v akci mazanec,
dobrý mazanec,
velikonoční bochánek kluci v akci,
mazanec recept kluci v akci,
dobrý recept na mazanec,
vynikající mazanec,
vynikající velikonoční mazanec,
vánočka kluci v akci,
recept mazanec kluci v akci,
na kolik stupňů pect mazanec,
mazanec,
recept na mazanec,
mazanec recept,
velikonoční mazanec kluci v akci recept,
recept na dobrý mazanec,
kluci v akci recepty mazanec
Suroviny:
mouka hladká,
mouka polohrubá,
cukr moučkový,
máslo,
žloutek,
rum,
droždí čerstvé,
sůl,
mléko,
citron,
cukr vanilkový,
rozinky,
mandle,
bílek,
mandle,
máslo
Komentáře (143)
Recept ještě nebyl hodnocen 5,0
Pekla jsem 5 minut na 200 ° a pak 30 minut na 180° a jsou krásné na pohled a moc dobré do bříška
Děkuji , děkuji , děkuji za rady
Zkusím přidat fotku .Mějte se hezky.
Moc děkuji za podrobný postup , budu se ho držet a uvidím co bude třeba + -
A ještě bych požádala o tykání , je to pro mě čest , když mi budete tykat.
Do pekárny s předehřevem mléko určitě ohřívat nemusíte. Ať se vám mazanec povede!
Jak koupím droždí ,hned je udělám a budu se držet Vašich rad , moc si Vás vážím a děkuji
A když mám pekárnu s předehříváním ,mám mléko ohřívat a nalít teplé?
Já to pořád přemílám v hlavě , kde se mohla stát chyba. , že by ten tuk byl horký ,ale vždť to dělám úplně stejně pokaždé
Prvních. pět bochánků se povedlo na jedničku ,já byla tak šťastná a teď 2x za sebou stejný debakl.
Těsto z DP , peču na 160 ° 40 minut , na špejli nic nezůstane ,tak je vyndám a
Nemůže to být tím, že jsem dala Zlatou Hanou místo másla ? Děkuji za rady
nemúžeme se ho nabažit , nejlepší jaký jsem kdy nejen pekla , ale i jedla
Dělám v DP ,z poloviční dávky jsou dva pěkné kousky
Druhý den ještě lepší
Moc děkuji Bibince za, pro mě , top recept
Po nakrojení nejsou dneska tak nadýchané jako minule , může to být tím ,že jsem dala pár kapek vanilkového aroma ?
Omlouvám se za neznalost
No, proč asi?
Podle fotek jsem nenařezávala ,měla jsem strach ,aby nepraskly ,nestalo se.Proč se vlastně dělá ten křížek ?
Dovolila jsem si přidat foto.
Dopisuji po hodině: nejsou dobrý ,ale božský , s kafíčkem
Povedl se
Už jsem ji zkusil vynikající. Zajímalo by mě jestli z tohoto těsta mohu udělat i vánočku?
Péťa:taky jsi mě potěšil a klidně recept rozdávej, to je jenom dobře a díky, že jsi ho upekl
Mám radost, že jste měly s mazanci úspěch, to mě vážně těší, děkuji za fotku, máš je pěkný a mě letos taky popraskaly, ale dobrý jsou stejně
p.s. jinej nedělám, páč tehle je super
Jo bibinko, mohla by jsi napsat k te polovicni davce mleko a maslo
p.s. udělen 14-tý boďan
Jirko66, máš ho nádhernej, to je ozdoba z které mám velkou radost, tak co bych mazala ty rošťáčku
tak já dneska - právě nyní peču beránka (tvarohového), ale nějak jsem neodhadla kolik mám do formy dát těsta a ono uteklo. To je smrad po celém baráku a možná i ulici. Už jsem to vybrala a dala pod formu alobal tak snad už to bude dobré. To je opravdu sváteční idilka. Zítra budu také péct mazanec. Dnes ještě budu plnit krémem ořechové řezy a polévat čokoládou. Tak já Vám všem přeji hezké voňavé pečení.
Bibi - nebylo by lepší snížit dávku do pekárny u všech surovin na půlku a nebo spíše tento recept dát jako klasické těsto, nezadělávané v pekárně
Zizalo, rozinky se vždy rozdrtí, zvlášť ty namočené v rumu