Pečená rajčata ve vlastní šťávě
Máte rádi pečená rajčata, ale ta přesušená kupovaná nechcete ani vidět? Máme pro vás jednoduchý recept, podle kterého si snadno připravíte lahodná rajčata sami doma. Lahůdku z nich dělají především bylinky, česnek, balzamiko a třtinový cukr.
Postup přípravy
Krok 1: Včas předehřejeme troubu na 150 °C.
Krok 2: Plech vymažeme olivovým olejem a poklademe rozpůlenými rajčaty řezem nahoru.
Krok 3: Na každou polovinu rajčete položíme (snažíme se přímo na rozkrojené rajče) špetku tymiánu, plátky oloupaného česneku, posypeme hnědým cukrem, pokapeme balzamikovým octem a olivovým olejem.
Krok 4: Pečeme zvolna nejdříve při 150 °C, po 1/2 hodině na 120 °C cca 2-3 hodiny podle velikosti rajčat.
Krok 5: Po této době se rajčata pěkně scvrknou, ale uvnitř zůstane šťávička. Možná se zdá doba pečení dlouhá, ale celou dobu si nemusíme rajčat všímat.
Krok 6: Čas pečení je orientační, řídíme se velikostí rajčat a vůní, nesmí se připalovat, pečeme zvolna. Pokud chceme mít rajčata úplně usušená, musely by se péct cca 6 hodin.
Krok 7: Varianty uskladnění:
1. varianta: Sklenice vypláchneme vařící vodou a necháme vysušit v troubě zapnuté na 140 °C po dobu 10 minut. Ještě horká rajčata natlačíme do sklenic, dobře zavíčkujeme, horká obrátíme dnem vzhůru a vychladlá uskladníme v chladu a temnu. Krok 8: 2. varianta: Sklenice naplníme, zavíčkujeme a sterilujeme 10 minut na 80 °C. Dále postup stejný jako u varianty 1.
1. varianta: Sklenice vypláchneme vařící vodou a necháme vysušit v troubě zapnuté na 140 °C po dobu 10 minut. Ještě horká rajčata natlačíme do sklenic, dobře zavíčkujeme, horká obrátíme dnem vzhůru a vychladlá uskladníme v chladu a temnu. Krok 8: 2. varianta: Sklenice naplníme, zavíčkujeme a sterilujeme 10 minut na 80 °C. Dále postup stejný jako u varianty 1.
Zveřejněno 7. 8. 2010
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Pečená rajčata ve vlastní šťávě
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/YyGM
Moje poznámka
Pečená rajčata ve vlastní šťávě
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/YyGM
Nejnovější recepty
Gravlax vejce
Přidáno před 12 hodinami
Cuketové válečky ve slanině
Přidáno před 22 hodinami
Losos na pánvi s pikantní česnekovou chilli omáčkou
Přidáno 1. 5. 2025 06:19
Řezy s pudinkem a ostružinami
Přidáno 1. 5. 2025 04:28
Litý meruňkový koláč s ostružinami
Přidáno 1. 5. 2025 04:21
Odlehčená salámová pomazánka
Přidáno 1. 5. 2025 04:13
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Ořechový chlebíček s čokoládou
Yanushka před 18 minutami
Čočka na kyselo
el.mencl před 31 minutami
Bramboračka se smetanou a sušenými houbami na maďarský způsob
Kamkara před 33 minutami
Čokoládovo-banánové muffiny
Vitek2015 před 2 hodinami
Kedlubnový salát s vejci a medvědím česnekem
Krista56 před 2 hodinami
Domácí větrníky
Nanina před 10 hodinami
Litý perník
Lenka Sedlackova před 12 hodinami
Pomazánka z červené řepy s křenem
monyss před 13 hodinami
Hrníčkový borůvkový koláč na plechu
káťa před 13 hodinami
Hokaido pomazánka s Cottage sýrem
gabrus před 13 hodinami
Tématické fráze:
pečená rajčata,
rajčata pečená v troubě,
rajcata ve vlastni stave,
pečená rajčata recept,
pečená rajčata v oleji,
jak na pečená rajčata,
uskladnění rajčat,
co z rajčat,
pečené rajčata,
recept na pecena rajcata,
sušení rajčat, pečená rajčata,
rajčata ve vlastní šťávě recept,
pecena cherry rajcata,
rajčatová šťáva recept,
pečená rajčata v troubě,
rajčata recepty,
pečená rajčata, recept,
rajcata uskladneni,
rajče fotky,
štáva z rajčat
Suroviny:
rajče,
tymián,
cukr hnědý,
česnek,
ocet balsamiko,
olej olivový
Komentáře (124)
Moc díky
Díky za fajný receptík.
No, asi záleží na tom, jak moc je upečete
Předefčírem se "pochlubila" paní casinová: Ta poslední rajčata co jsem pekla před týdnem mi v lednici zkysla..., asi jsem je málo upekla
Dekuji :)
Tak jsem dnes udělala 2 plechy jen tak na zkoušku a jsem nadšená,jak je to tuuuze jedlé