Nejchutnější houby v octě
Houbová sezóna je v plném proudu, vy už máte dary lesa nasušené i zamražené a pořád nosíte další a další plné košíky? Houby sterilované v octovém nálevu vydrží bez úhony až do zimy, a pak jistě přijdou k chuti.
Suroviny pro 1 dávka
1dávka
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 1 108 kJ / 265 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 2,40 g |
Tuky | 2,64 g |
Vláknina | 1,75 g |
Cholesterol | 0 mg |
Sodík | 14,02 g |
Sůl | 35,00 g |
Sacharidy | 57,00 g |
Postup přípravy
Krok 1: Očištěné houby opláchneme pod tekoucí vodou.
Krok 2: Houby dáme do velkého hrnce tak, aby byly do poloviny jeho výšky. Všechny suroviny na první nálev smícháme a houby jím zalijeme.
Krok 3: Houby vaříme podle velikosti a tvrdosti 10-25 minut (čirůvku, žampión a bedlu 15 minut, václavky 25 minut). Po uvaření necháme houby okapat.
Krok 4: Připravíme druhý nálev tak, že všechny suroviny povaříme 10 minut.
Krok 5: Cibuli oloupeme, mrkev a celer očistíme, a spolu s paprikou nakrájíme na kousky.
Krok 6: Připravené houby plníme spolu s cibulí, mrkví, celerem a paprikou do tří čtvrtin výše sklenice. Musí zbýt místo pro druhý nálev, kterým pak sklenice doplníme. Skleničky používáme o obsahu 0,25-0,3 l.
Krok 7: Dobře uzavřené sklenice, zcela ponořené ve vodě, sterilujeme 25 minut při teplotě 100 °C.
Zveřejněno 3. 10. 2010
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Nejchutnější houby v octě
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/D8xx
Moje poznámka
Nejchutnější houby v octě
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/D8xx
Nejnovější recepty
Cuketové sushi
Přidáno před 4 hodinami
Panenka v kopru
Přidáno před 5 hodinami
Přírodní kuřecí plátky v pikantní paprikové omáčce
Přidáno před 13 hodinami
Hermelín pečený v listovém těstě
Přidáno 15. 6. 2025 17:48
Nekynuté knedlíky s jahodami a kokosem
Přidáno 15. 6. 2025 17:17
Jahodovo-rebarborová bublanina s rebarborovou přílohou
Přidáno 15. 6. 2025 17:10
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Jihočeský kynutý koláč
Evculina84 před 9 minutami
Špenátová polévka
brtna před 1 hodinou
Fazolkové lusky na smetaně
ZuzkaBob před 2 hodinami
Gulášová polévka z mletého masa
Anna.Milkova před 2 hodinami
Nadýchané a měkoučké loupáky
Zu.bart před 3 hodinami
Kulajda z cukety
Romana20 před 3 hodinami
Jahodový koktejl s mátou
MarcelaPa před 3 hodinami
Obrácené vepřové řízky z trouby
wimra před 5 hodinami
Bublanina z majonézy
Sarka13 před 6 hodinami
Tvarohové muffiny
Sefiragold před 6 hodinami
Tématické fráze:
václavky v octě,
houby v octě,
nakládané houby v octě,
naložené houby,
houby naložené v octě,
houby v octu,
houby v octe recept,
nakladane houby,
nakládané houby bez sterilizace,
zavařování hub s dekem,
zavařování hub v pikantním nálevu recept,
zavarovani vaclavek,
recept houby v octě,
nakladané houby v octu,
houby václavky recepty,
houby v octe nálev,
čirůvka fialová recepty,
naložené houby v octě,
jak vypada houba václavka,
houby v octovém nálevu
Suroviny:
čirůvka fialová,
pečárka hajní,
houba bedla červenající,
houby václavky,
voda,
sůl,
pepř,
koření nové koření,
bobkový list,
celer,
petržel,
ocet,
voda,
sůl,
cukr,
spolarin,
bobkový list,
koření hřebíček,
koření nové koření,
pepř,
semínka hořčičná,
koriandr,
cibule,
mrkev,
celer,
paprika
Komentáře (36)
zkoušel jsem naložit houby do deka. cca po týdnu se tvoří ve sklenici zákal a drobné bílé tečky. máte s tím někdo zkušenost?
je to normální nebo je něco špatně.
předem moc děkuji za odpověď čí radu.
Udeľujem Řád zlaté vařečky
Jinak máš samosebou 12.bod