Lékařská vánočka
Symbolem Vánoc je bezesporu vánočka, krásně vláčná a opravdu nadýchaná. Vánočka plná rozinek a mandlí, příjemně provoní váš příbytek. Skvěle chutná namazaná džemem, ale také samotná.
Suroviny pro 2 kusy
2kusy
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
| Energie | 26 915 kJ / 6 433 kcal |
|---|---|
| Bílkoviny | 197,94 g |
| Tuky | 49,15 g |
| Vláknina | 47,60 g |
| Cholesterol | 767 mg |
| Sodík | 489 mg |
| Sůl | 1,05 g |
| Sacharidy | 1 275,95 g |
Postup přípravy
Krok 1: Rozinky předem namočíme do rumu.
Krok 2: Připravíme kvásek. Do misky rozdrobíme droždí, přidáme dvě naběračky vlažného mléka (z odměřeného množství), dvě špetky cukru a dvě špetky mouky. Promícháme a necháme vzejít kvásek, zhruba 10-15 minut.
Krok 3: Heru rozpustíme v mikrovlnce. Do mísy prosejeme obě mouky, přidáme citronovou kůru, rozpuštěnou Heru, vlažné mléko s cukrem, vanilkový cukr, slité rozinky, vejce, rum a vzešlý kvásek.
Krok 4: Do mísy dáme obě mouky, citrónovou kůru, přidáme rozpuštěnou heru, vlažné mléko s cukrem, vanilku, rozinky, vejce, rum a vzešlý kvásek.
Krok 5: Vše vypracujeme ve veliké míse vařečkou (pokud je těsto tekuté přisypeme trošku mouky). Zaděláme a po řádném vymíchání necháme v míse tak hodinu vykynout (občas promícháme).
Krok 6: Plech vyložíme pečicím papírem. Včas zapneme nahřívat troubu na 150 °C.
Krok 7: Po vykynutí těsto rozdělíme na dvě části (dvě vánočky). Z každé části vyválíme osm válečků - tři silné, tři slabší a dva. Ze silných válečků upleteme cop - základnu. Poté upleteme cop ze slabších válečků a položíme je na základnu. Nakonec zapleteme poslední dva prameny a položíme je na vrch. Stejným postupem připravíme i druhou vánočku.
Krok 8: Vánočku přendáme na plech, na kterém je necháme asi hodinu kynout.
Krok 9: Pak pomašlujeme vejcem s mlékem, propícháme špejlemi aby se vánočka nerozjela, posypeme mandlemi, vložíme do trouby a pečeme při 150°C cca hodinu. Aby nebyly vánočky příliš tmavé a vypečené, pečeme je přikryté pečícím papírem.
Zveřejněno 9. 11. 2011
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Lékařská vánočka
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/O5Gp
Moje poznámka
Lékařská vánočka
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/O5Gp
Nejnovější recepty
Medové kuličky
Přidáno před 11 minutami
Pikantní smažený kapr
Přidáno před 1 hodinou
Červená řepa s burratou a piniovými oříšky
Přidáno před 2 hodinami
Nepečené sacher kuličky
Přidáno před 5 hodinami
Pšenično - žitné sádlové pečivo
Přidáno před 17 hodinami
Nepečené Lotus kuličky
Přidáno před 23 hodinami
Přečtěte si
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Šunková pěna
Radka310 před 14 minutami
Kuřecí prsa s omáčkou
coolbinsz před 42 minutami
Celerová polévka s mlékem
Fitulka před 1 hodinou
Zelňačka mojí babičky
Fitulka před 4 hodinami
Pikantní pečená kuřecí křídla
petrp před 14 hodinami
Kuře na paprice (i pro začátečníky)
Patoja před 14 hodinami
Rakvičkové jednohubky bez amonia
JanaK24 před 16 hodinami
Nejlepší marokánky
veronikatun před 16 hodinami
Tématické fráze:
aby se vánočka nerozjela,
vanocka,
vánočka recept,
vánočka bez cukru,
vanocka z tmave mouky,
vánočka bez droždí,
recept na lékařskou vánočku,
vánočka z polohrubé mouky,
vánočky,
vanocka aby se nerozjela,
vánočka ze 6 copanů,
vánoční cukroví recepty vanočky video,
vánočka recepty 2011,
vánoční cukroví recepty vanočky,
zamrazení droždí,
recept vanocka ruce v mouce v mouce,
tmavá vánočka recept,
malá vánocka,
ptala jsem se na peceni vanocky ve forme,
recepty pro lékaře.cz
Suroviny:
mouka polohrubá,
mouka hladká,
mléko,
droždí čerstvé,
tuk hera,
vejce,
žloutek,
cukr krystal,
cukr vanilkový,
rum,
kůra citronová,
sůl,
rozinky,
rum,
mandle,
ořechy vlašské
Komentáře (16)