Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Vánoční rybí polévka Retro

Hodnocení receptu je 4,3 (4×)

Pro možnost hodnocení
se prosím přihlašte

6. 12. 2011 02:02

Suroviny

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Postup přípravy

Poznámka autora receptu

Pokud si pamatuji jak to dělávala prababička, tak hlavu neobírala, že na hlavě je hořké maso od žaber, ale dávala tam vařit s hlavou kousek kapra. Polévku cedila, než tam přidala hrách s vodou a do polévky krájela vařenou kořenovou zeleninu.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Nahlásit chybu v receptu

Alternativy k tomuto receptu Zobrazit více

Načíst další

Přečtěte si

Komentáře

masorad masorad

14. 12. 2019 23:01

Já osobně žábry a oči vytrhnu, ještě než dám hlavy vařit.

Iriska Iriska

3. 1. 2012 18:07

Rybí polévku vařím podle mé maminky a je skoro stejná jako od Simony Kučerové. Ploutve ani ocasy nevařím. A oči taky nee. Nakonec zahustím kapáním, které udělám ze zbylého vajíčka od obalování kaprů.

porada

7. 12. 2011 09:32

Nejlepší je vystřihnout žábry před vařením.Jde to bezvadně.:-)

zizala zizala (moderátorka)

7. 12. 2011 09:14

cathleen: já vím, četla jsem jeho knížky ;-) Ale vařené žábry se mi špatně vybírají, já hlavu a ostatní vařím hodně doměkka, maso úplně odpadá od kostí a ty žábry se rozpadnou a vadí mi :-8

cathleen cathleen (moderátorka)

7. 12. 2011 08:57

zizala: hlavy varim i se zabrama, spoustu let a NIKDY nebyl vyvar horky. P.Štepnicka, myslim, i nekde pise, ze zdrave, cerstve zabry horke nejsou.

cathleen cathleen (moderátorka)

7. 12. 2011 08:54

fb.lib::-D Frantisku, omlouvat se netreba, priste pouzij vyhledavac - delame to tak vsichni, nebo aspon ta vetsina z nas, kterym na Topkach zalezi. Pokud nevis, jak na to, pisni, rada ti poradim, treba vzkazem.
Psala jsem, ze maso z hlavy ryb neni horke. Nemyslela jsem tim zabry, ktere s ostatnimi, pro ne stravitelnymi kousky, dostavaji nase koceny.
Milos Štepnicka napr.pise, ze v nekterych krajich se do hotoveho vyvaru vkladalo i varene rybi oko (brrr :-)) ) a ten, kdo ho v taliri nasel, pak mel stesti...
Jeste pisnu, ze ve vyvaru vyvarim i omyte ploutve a ocas (ktere pak jdou samozrejme do popelnice).

zizala zizala (moderátorka)

7. 12. 2011 08:46

Žábry někdo dává jen vyvařit (já je vůbec nedávám - viz níže), rozhodně se nemixují ani nekrájejí do polévky.

Simona Skolakova Simona Skolakova

7. 12. 2011 08:46

fb.lib:možná jsme si nerozumněli,já žábry do polévky nemixuji,jen dělám vývar,který pak následně použiji pro polévku a oberu trochu masa,ale žábry nééé;-)

fb.lib fb.lib

7. 12. 2011 05:33

cathleen:Omlouvám se že jsem zveřejnil takřka stejnou polévku pokusím se to dát do pořádku.Ale co se týče masa na hlavě ryby tak nemáte pravdu.Polévky z ryb hlavně vánočních je krajová záležitost.Třeba na Novobydžovsku odkud pocu´hází moje babička se vařila polévka z ryb krémová.Byla to doslova rybí svíčková a pokud jste do té krémové polévky rozmixovala žábry dostala nahořklou chuť a ničín se to nedalo napravit.Ještě jsem nikoho neviděl aby do rybí polévky nakrájel žábry protože mají nahořklou chuť.Samozřejmě že se mohu mýlit ale budou vánoce jistě všichni budeme vařit polévky tak jsi to můžeme nafotit a vyjasnit.

cathleen cathleen (moderátorka)

6. 12. 2011 16:54

Františku, vyhledáváš podobné recepty? Tenhle tu už je http://www.toprecepty.cz/recept/6718-vanocni-rybi-.......a na hlavě opavdu žádné hořké maso není. Takhle se vánoční polévka vždy vařila u nás doma a až z knih p.Štěpničky jsem se dozvěděla, že je to staročeská rybí polévka

Simona Skolakova Simona Skolakova

6. 12. 2011 08:42

Já hlavu obírám a dávám do polévky maso z líček,nikdy jsem polévku hořkou neměla,samozřejmě,že je na hlavě málo masa,tak přidávám i třeba hřbetní kost,když se kapr filetuje;-),ale jinak polévku dělám přeci jen trochu jinak,dělám vývar a pak kořenovou zeleninu restuji na másle,přidám vývar,obrané maso a na závěr trochu krupičky jen malou hrst a jedno vejce,na talíři pak ještě zelenou petrželku;-)

zizala zizala (moderátorka)

6. 12. 2011 08:26

Žábry hořké nejsou, ale po uvaření se špatně vybírají. Já je vytrhávám ještě syrové. Pokud je polévka nahořklá, tak vždycky od špatně odebrané žluči ;-)

1 2

Přidat komentář

Přidat komentář

Moje poznámka

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více

Právě bylo uvařeno:

Další recepty

Tématické fráze: hořká rybí polévka rybí polévka podle štěpničky polévka z ryby hlavy vanoční rybí polévka babicovy dobroty – rybí polévka vanoční polevka rybí žábry rybí polévka štěpnička rybí polévka vanocní rybi polevka zabry co se dává do rybí polévky rybí polévka rybí polévka z kapra podle štěpničky rybí polévka od štěpničky vánoční rybí polévka video vánoční rybí polévka recept vánoční rybí polévka z kapra video žábry u kapra nejlepší rybí polevka hořká polévka

Suroviny: hlava rybí, vnitřnosti rybí, mrkev, celer, petržel, hrách, sůl, máslo, mouka hladká, houska, máslo

TopRecepty.cz

Vánoční rybí polévka Retro

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/pXDX

Naposledy jste si prohlédli