Bystřické fašaňkové koblihy
Smažené bochánky, tedy koblihy, děláme nejčastěji na sklonku zimy, v období masopustu. Kynuté těsto smažíme v rozpáleném oleji a poté libovolně doplníme podle chutí. Někomu stačí cukr, jiný naplní marmeládou nebo tvarohem.
Suroviny pro 1 dávka
asi 48 ks
1dávka
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 14 781 kJ / 3 533 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 87,72 g |
Tuky | 121,47 g |
Vláknina | 18,36 g |
Cholesterol | 1,12 g |
Sodík | 166 mg |
Sůl | 0,39 g |
Sacharidy | 482,36 g |
Postup přípravy
Krok 1: Do mouky promíchané se solí uděláme důlek, vsypeme lžičku cukru z celkového množství, rozdrobíme droždí a zalijeme vlažným mlékem. Necháme vzejít kvásek.
Krok 2: Žloutky ušleháme se zbytkem cukru, změklým máslem, panákem rumu a po vykynutí kvásku vlejeme do mísy ke kvásku a mouce. Vypracujeme vláčné těsto a odložíme ho na teplé místo kynout.
Krok 3: Po vykynutí a vyklopení na desku se silikonovou podložkou lehce propracujeme a rozdělíme na stejnoměrné kousky. Necháme chvilku odpočinout a mezi prsty tvoříme bochánky s důlkem uprostřed.
Krok 4: Ty potom ve vyšší vrstvě rozpáleného oleje smažíme z obou stran dozlatova. Smažíme nejprve stranou s důlkem dolů!
Krok 5: Koblihy dozdobíme podle vlastních zvyklostí. Stačí pocukrovat nebo důlek naplnit našlehaným sladkým bílkovým sněhem, tvarohovou pěnou, marmeládou, povidly, šlehačkou atp.
Zveřejněno 18. 2. 2012
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Bystřické fašaňkové koblihy
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/g67j
Moje poznámka
Bystřické fašaňkové koblihy
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/g67j
Nejnovější recepty
Cuketové sushi
Přidáno před 8 hodinami
Panenka v kopru
Přidáno před 9 hodinami
Přírodní kuřecí plátky v pikantní paprikové omáčce
Přidáno před 18 hodinami
Hermelín pečený v listovém těstě
Přidáno 15. 6. 2025 17:48
Nekynuté knedlíky s jahodami a kokosem
Přidáno 15. 6. 2025 17:17
Jahodovo-rebarborová bublanina s rebarborovou přílohou
Přidáno 15. 6. 2025 17:10
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Švestkové kuličky z tofu
Ivanka Rohacova před 10 minutami
Rychlé kuřecí rizoto pro začátečníky
Kohoutova před 14 minutami
Jihočeský kynutý koláč
Evculina84 před 4 hodinami
Špenátová polévka
brtna před 6 hodinami
Fazolkové lusky na smetaně
ZuzkaBob před 6 hodinami
Gulášová polévka z mletého masa
Anna.Milkova před 7 hodinami
Nadýchané a měkoučké loupáky
Zu.bart před 7 hodinami
Kulajda z cukety
Romana20 před 7 hodinami
Jahodový koktejl s mátou
MarcelaPa před 8 hodinami
Obrácené vepřové řízky z trouby
wimra před 9 hodinami
Tématické fráze:
bílková pěna na koblihy,
koblihy s pěnou,
jak naplnit koblihy,
slovenské koblihy,
koblihy s povidly,
ostatkové koblihy,
fasankove koblížky,
koblihy se sněhem,
fašankové dobroty,
recept na koblihy,
koblihy z penou,
koblihy recept,
koblihy,
koblihy s důlkem,
slozeni koblihy,
koblihy s důlkem,
pena na koblihy,
koblihy s bramborou,
koblihy slozeni,
fasangove koblihy
Suroviny:
mouka hladká,
cukr krupice,
máslo,
mléko,
droždí čerstvé,
žloutek,
sůl,
rum,
olej
Komentáře (31)
Děkuji i senky a Františce za uvedení do obrazu
Vy to máte na Moravu asi daleko, že?
Fašaňku, fašaňku, už je ťa namále...
...letos je konec masopustu za 16 dní
p.s.: Jen mám dotaz na množství droždí. Např. NOLI uvádí, že jedna kostka 42 g je na kilo mouky. Není tedy ta dávka velká, nekynulo to příliš zběsile, nebo je to záměr???
rebeka:přijeď, nět prablema