Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Hamburská vepřová kýta

Plátek dušené vepřové kýty přelitý krémovou omáčkou, to je hamburská pečeně. Maso je šťavnaté, protýkané uzeninou a kyselou okurkou. Omáčka má jemnou pikantní chuť a hustší konzistenci. Hamburskou kýtu si můžete doma připravit jako sváteční rodinné jídlo, výborná je s knedlíkem.

Hodnocení receptu je 5,0 (131×)

Pro možnost hodnocení
se prosím přihlašte

Doba přípravy 110 min Doba přípravy: 20 min Doba tepelné úpravy: 90 min

110 min (20 min příprava + 90 min tepelná úprava)

25. 8. 2008 20:27

Suroviny pro 6 porcí

6 porcí

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Energie9 718 kJ / 2 323 kcal
Bílkoviny232,68 g
Tuky135,08 g
Vláknina21,60 g
Cholesterol 510 mg
Sodík 3,21 g
Sůl7,59 g
Sacharidy34,42 g

Zobrazit více hodnot

Hodnoty jsou přibližné Více o hodnotách

Postup přípravy

Moje poznámka

Přidat poznámku

Nahlásit chybu v receptu

Alternativy k tomuto receptu Zobrazit více

Načíst další

Přečtěte si

Komentáře

Maty637

7. 3. 2021 18:33

Dnes jsem dělal poprvé s menšími úpravami. Nedával jsem párek, jenom jsem prošpikoval okurkou a slaninou. A nedával jsem mouku. Omáčka byla sama o sobě dost hustá. Nakonec jsem do omáčky přidal nakrajenou okurku a šunku. A....
Přivodil jsem si gastroorgasmus.:-O
Omáčka byla absolutně skvělá. Relativně nenáročné na přípravu a výsledek ohromující.

maris maris

2. 11. 2020 12:39

Wikki: moc mě to těší - děkuju:-K

Wikki

2. 11. 2020 11:45

Dnes dělám opět k obědu. Pro změnu s kuřecím masem, u nás má omáčka velký úspěch.:yes:

maris maris

12. 7. 2020 20:15

Metempsicosi: já dávám vždycky smetanu na šlehání - min. 33%. :-8 Mně přijde, že smetana na vaření - 12% jídlu vůbec nic nedá,:-) ale záleží na každém, jakou si vybere. Ta na šlehání rozhodně omáčku víc ohladí, zjemní. ;-)

Metempsicosi Metempsicosi

12. 7. 2020 20:07

Dobrý den. Mohu se prosím zeptat jakou dáváte smetanu? Myslím kolika procentní? Moc děkuji za odpověď. :-)

maris maris

12. 7. 2020 11:14

Kike Ciperka: moc děkuji, mám radost, že se u vás recept zabydlel;-):-)

Kike Ciperka Kike Ciperka

8. 7. 2020 14:34

Dělám už po páté podle tohohle receptu:-) a fakt TOP!<3<3
Přidávám víc zeleniny , protože to hned zmizne z hrnce :-D
Dnes jsem to udělala na oběd a k tomu těstoviny to dcera miluje !<3:-K

Dajda Dajda

12. 6. 2020 07:07

hospodyne: Neříkám, že staré normy jsou špatné, ale že není nic špatného neřídit se jimi do puntíku. Není to přece zákon! Už proto, že suroviny nejsou nikdy úplně totožné chuti (mrkev, víno, hořčice ad.) a jídlo chutná v konečném výsledku vždy o fousek jinak. Pokud mám pocit, že je málo slané, tak ho přisolím, i když norma mi udává množství soli (ale i sůl je každá trochu jinak "slaná"). Pokud si myslím, že maso je málo měkké, tak ho peču déle, než mi recept doporučuje atd. atd.
Opravdu nechápu připomínky typu norma z roku toho a toho stanoví, že hamburská se musí připravovat z vepřové kýty, tak se nesmí připravovat z plecka! Proč? "Svíčkovou" taky většina z nás nedělá z hovězí svíčkové a dost pochybuju o tom, že ji tak dříve v restauracích připravovali. Ani dnes, ani dříve - nepamatuji si, že bych ji někde takhle připravenou jedla. ;-)

hospodyne

11. 6. 2020 22:17

To já zas Receptury.... s láskou opečovávám, nejednou mi vytrhly trn z paty, když vařím pro hodně lidí. Myslím, že hospodská strava neblahé paměti nebyla o špatných normách či surovinách, ale o špatných kuchařích. A ti , bohužel, nevymřeli dodneška.
PS: některé zdejší "inovace" klasických receptů jsou docela pozoruhodné:-D

Dajda Dajda

11. 6. 2020 17:13

maris: Nepochybně, ale proč bychom podle nich museli vařit ještě dnes a doma! Že by se nám tak stýskalo po hospodách v časech minulých ...... :-?

maris maris

11. 6. 2020 16:05

Dajda: máš pravdu, ale já jsem s tou normou reagovala na skutečnost, že stoudman skládal zkoušku, jak uvádí, v roce 1968 a tehdy normy platily;-):-8.

Dajda Dajda

11. 6. 2020 15:59

maris: stoudman: Upřímně řečeno, copak jsou nějaké normy z časů už poněkud minulých zákon, jejž je nutné dodržovat do písmene? Kdyby tomu tak bylo, nejspíše by mnoho jídel vůbec nespatřilo světlo světa, protože by to blokovalo jakoukoliv kuchařovu snahu o inovaci. Z kýty nebo z plecka (taky bych mu dala přednost), s vínem nebo s hořčicí, se smetanou nebo se šlehačkou (raději se smetanou, proč dělat jídlo zbytečně tučným) - není to jedno? Není spíše podstatné to, že suroviny budou kvalitní a že vznikne chutné jídlo, i když - jak píše maris - si ho každý dochutí trochu jinak? Nezáleží více na umu kuchaře než na perfektním dodržení litery celostátních norem?

maris maris

11. 6. 2020 14:57

stoudman: ráda věřím, že jste u zkoušky uspěl na výbornou;-). Já jsem si ten recept nevymyslela, je to recept všeobecně známý, ale po těch letech pravdu nemohu říct, z jaké kuchařky jsem čerpala. Vaše varianta je určitě výborná.
Pro zajímavost přidávám fotku z tehdejších celostátních norem - Hamburská má číslo 13108, kde se hořčice uvádí, ale víno ne. ;-):-)
Každý si ale recept uvaří tak, jak mu to a jeho strávníkům chutná. U těchto známých receptů se ale snažím držet co nejvíce originálu.;-)

stoudman

11. 6. 2020 12:00

V roce 1968 jsem dělal závěrečné zkoušky a v praktické , jsem si vytáhl " Hamburskou kýtu,gratinovaný květák a 9 druhů kávy.Z omáčkou se dá tak na 1/2 souhlasit.Ta je hlavně z kýty a špikovaná - šunkou,okurkou a slaninou.Do omáčky v žádném případě hořčici,ale kvalitní bílé víno,šlehačku a na nudličky nakrájenou šunku a okurku opečenou na nudličky nakrájené slanině. Z praktické zkoušky jsem dostal výbornou a hodnotilo to 5 šéfkuchařů,každý z jiného hotelu a města.

maris maris

11. 5. 2020 11:59

migro - děkuji za fotku - je to krása:-):yes:

1 2 3 4 10

Přidat komentář

Přidat komentář

Moje poznámka

Marie

Další recepty

Tématické fráze: hamburská omáčka veprova kyta vepřová kýta recepty recepty z vepřové kýty hamburská pečeně hamburska omacka recept vepřová kýta recept recepty vepřová kýta recept na hamburskou kýtu recept veprova kyta hamburska veprova pecene omáčka z vepřové kýty kýta hamburska veprova omacka recept na hamburskou omáčku vepřová kýta omáčka kýta recepty recepty z kýty omacka z kyty recept z vepřove kýty

Suroviny: kýta vepřová, okurky sterilované, párky, mrkev, celer, petržel, cibule, koření nové koření, pepř celý, bobkový list, sůl, slanina, smetana na vaření, citron, mouka hladká, hořčice, cukr, olej, máslo

TopRecepty.cz

Hamburská vepřová kýta

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/pY91