Vepřová líčka s pomerančovou omáčkou a bramborou gratinovanou s alioli

Miquel Kuchař:

Vepřové maso 22 názorů

Recept si zatím oblíbilo 13 kuchařů
513

Suroviny

6 vepřových líček
1 cibule
1 mrkev
1 pórek
5 pomerančů
75 g cukru
0,5 dl balzamikového octa z Modeny
olivový olej
sůl
pepř
brambory
All-i-oli:
3-4 stroužky česneku
1 žloutek
olivový olej
sůl
mandlové lupínky
Recept si zatím oblíbilo 13 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Líčka si očistíme a stáhneme vrchní blanku. Cibuli, mrkev a pórek si oloupeme, nakrájíme na kousky a orestujeme na oleji.

  2. Líčka zprudka opečeme, aby se zatáhly póry a přidáme k orestované zelenině. Z pomerančů si vymačkáme šťávu, kterou pokryjeme maso. Osolíme, opepříme a necháme vařit 2 hodiny na mírném ohni, dokud nejsou líčka křehká.

  3. Po uvaření vyndáme maso z omáčky a tu rozmixujeme.

  4. Z cukru si uděláme karamel, který zalijeme octem a necháme zredukovat. Redukci přilijeme do omáčky. Do omáčky vrátíme i maso a vše provaříme. Na talíři posypeme opraženými lupínky mandlí.

  5. Gratinované brambory: Celé brambory si omyjeme a uvaříme je ve slupce v osolené vodě. Po uvaření je přepůlíme a každou půlku pomažeme all-i-oli a dáme zapéct do trouby na funkci grill.

  6. Alioli: Děláme stejně jako tradiční majonézu, s tím rozdílem že přidáme prolisovaný česnek. Používáme-li ruční mixer můžeme dát celé stroužky česneku.

Poznámka

Alioli(all-česnek, i-a, oli-olej) (vyslovuj ajoli) pochází že španělského středomoří. Tradiční recept se dělá v hmoždíři, kde se rozdrtí stroužky česneku a po kapkách se přidává olej. Jelikož je tento postup velice pracný a rádo se to sráží, v mnohých případech se používá na spojení žloutek.

Fotopostup zde: http://sladkyaslanydulceysaladodomains.tumblr.com/...

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Sdílet na Facebooku Poslat emailem

Recept sdíleli již 4 kuchaři a kuchařky

Ohodnoťte recept: Vepřová líčka s pomerančovou omáčkou a bramborou gratinovanou s alioli

  • magda magda(neregistrovaná)

    líčka mají v olomouci v šantovce pořád (masna filák)

    Odpovědět

  • Miquel Miquel(autor receptu)

    Dana61: Díky :-):-K

    Odpovědět

  • Dana61 Dana61(neregistrovaný)

    to je zase náááádhera:yes::-D jsi šikula;-)
    u nás vepřová líčka také nejsou, občas se dají v masně u Zemana (masna v prostorách Penny) koupit hovězí balená líčka, hovězí veverka (199,-Kč) steaky.

    Odpovědět

  • Petra Ku. Petra Ku.

    Vepřová líčka jsme měli o víkendu, ale na horčicové omáčce s houbama.. U nás líčka mají v masně, která je při Kauflandu, ale teď si nevzpomenu, jaká to je firma. Kupovala jsem je za 129Kč/kg..

    Odpovědět

  • Miquel Miquel(autor receptu)

    Jana Remkova: přemýšlel jsem co je to supergong, až jsem si to musel vygůglovat. Myslel jsem že je to nějaká vietnamská tržnice :-))

    Odpovědět

  • Jana Remkova Jana Remkova

    Hmm, to je od pohledu krása!! No, u nás v Supergongu se zeptám. Mívají tam od masa věci, které nemají nikde;-)

    Odpovědět

  • Miquel Miquel(autor receptu)

    magdalenka::-D:yes:Špatně jsem se vyjádřil:-8ale zajisté každý pochopí co jsem chtěl říct;-)

    Odpovědět

  • zizala zizala

    magdalenka: :-)):yes::-D

    Odpovědět

  • magdalenka magdalenka

    Miquel: Môj mäsiar (řezník) má pekné líčka. Guľaté, ružové. Celý je guľatý. Teraz pátram po "svojom" lekárnikovi a "svojej" lekárni...
    Ale vážne, líčka sú podpultové aj u nás. Tvoj recept je nádherný.:yes:

    Odpovědět

  • 1974andrea 1974andrea

    Velmi voňavě a krásně připravené tvářičky:-p:yes:

    Odpovědět

  • Miquel Miquel(autor receptu)

    Děkuji všem za komentáře:-K Jestli máte svého řezníka, tak se ho na líčka zkuste zeptat:-) jinak nevím, kde by se nechali sehnat. Můj kamarád (řezník) mi sežene téměř vše;-) jak říká zizala taková podpultovka:-))
    Souhlasím s Pajaskou že líčka jsou velice jemné maso a těžko se nechají nahradit jiným druhem masa;-)
    spagetka :-D
    Bibinka: tak to Španělsko máme společné ;-) když tedy vynechám mořské plody a ostatní příšery, tak mi chutná téměř vše.

    Odpovědět

  • Pajaska Pajaska

    varilamyskakasicku:To kdybych jenom tušila.Snad na jatkách,ale u nás je zrušili.:-(Řezník je nemá a ještě se mrknu do Makra,ale to pochybuji.Líčka jsou velice jemné maso,snad telecí(to by bylo chuťově ale jiné) a nebo spíš vepřová panenka??:-(

    Odpovědět

  • Anna Kocikova Anna Kocikova

    Líčka u nás také nejsou,ale obodíkovat takovou dobrotu mi to nezabrání;-):-DJídlo vypadá báječně:-p+9:yes::-K

    Odpovědět

  • Petr Petr(neregistrovaný)

    Tak to je mistrovské jídlo !!!!!!

    Odpovědět

  • Hedwika Hedwika

    Vypadá to na vynikající mňamku :yes::yes:, ale kde sehnat líčka:-S. Dají se nahradit něčím, co se dá koupit?

    Odpovědět

1 2 Další

Přidat komentář

Další inspirace

Přidat podobné recepty

Tato webová stránka používá cookies pro vylepšení naších služeb. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

Zapomněl/a jsem heslo