Čočkové khirčí

Suroviny

300 g rýže
200 g čočky
olej
1 cibule
1 stroužek česneku
5 hřebíčků
1/2 lžičky mletého kardamomu
1/2 lžičky mleté skořice
kousek zázvoru
1/2 lžičky kurkumy
špetka pepře
špetka chilli
sůl

Postup přípravy receptu

  1. Rýži a čočku smícháme, důkladně propereme a necháme stát hodinu ve studené vodě (můžeme nechat i přes noc, potom je příprava kratší). Poté slijeme a necháme okapat.

  2. Do hrnce nalijeme olej a smažíme na něm drobně nakrájenou cibuli, česnek a zázvor. Poté přidáme koření (hřebíček, kardamon, skořici, chilli) a zahříváme tak dlouho, až se koření rozvoní.

  3. Vsypeme okapanou rýži s čočkou. Přidáme kurkumu a sůl, promícháme a stále mícháme, až nám všechna rýže zesklovatí. Pak nalijeme vodu 2 cm nad povrch rýže a čočky, osolíme, opepříme, přikryjeme pokličkou a na mírném plameni dusíme doměkka (asi 20-25 minut).

  4. Pokud se voda vsákne dřív, po částech doléváme. Výsledný pokrm by měl mít mírně kašovitou konzistenci. Na závěr vyndáme hřebíčky a podle vlastní chuti dochutíme.

Poznámka od kuchařky

Tento a další recepty bez lepku, mléka a vajec naleznete na mých stránkách http://www.varimbezlepkumlekavajec.estranky.cz/.

Komentáře k receptu Čočkové khirčí

  • JanaDorazinova JanaDorazinova

    Velmi, velmi zvláštní a zajímavý recept!!

    Odpovědět

  • nofrona nofrona

  • Anna Kocikova Anna Kocikova

    Receptík je zajímavý a jídlo vypadá moc hezky:-p:yes:

    Odpovědět

  • petram petram (autorka receptu)

    tejaja: Děkuju za bodík a těším se, až vyzkoušíš :-) Tempeh jsem si zamilovala, ale samozřejmě se to dá jíst i bez něj, Indové khirčí jedí často jen tak samotné.

    Odpovědět

  • tejaja tejaja (moderátorka)

    Klasicky výborný recept:yes:, že ti to už nie je trápne ;-):-D:-D, tempeh som si objednala u nás v jednej z predajní, tak až ho budem mať, vyskúšam. Zatiaľ sa musíš uspokojiť s bodom :-D:-D:yes:

    Odpovědět

  • Oveska Oveska

    Díky za odpověď :-) Asi začnu s basmati, stejně jsem ji chtěla kupovat, chodím na ni do vegejídelny a mám moc ráda její konzistenci.

    Odpovědět

  • petram petram (autorka receptu)

    Oveska: Zkoušela jsem obyčejnou dlouhozrnnou i basmati a z obou to bylo výborné. On ten pokrm má být lehce kašovitý, takže případné rozvaření zase až tak moc nevadí.

    Odpovědět

  • Oveska Oveska

    To vypadá skvěle - to koření, čočka, hmmm... :-) Jaká rýže by byla nejlepší? Napadá mě basmati, ta se nerozvaří tak snadno jako ta obyčejná, co se prodává u nás. S jakou to děláte?

    Odpovědět

  • petram petram (autorka receptu)

    spagetka: To nic, on jak je doma vyrobený, nevypadá úplně standardně...

    Odpovědět

  • spagetka spagetka

    petram:ajooo a já ho nepoznala :-8:-8:-O:-O:-O:yes::yes::yes:

    Odpovědět

  • petram petram (autorka receptu)

    spagetka: Ty pevné kousky, to je tempeh - "fermentovaný sýr ze sojových bobů", mám tady na něj i odkaz (http://www.toprecepty.cz/recept/26169-domaci-tempe...), kupuje se ve zdravých výživách a je to neskutečná lahůdka :-).

    Odpovědět

  • spagetka spagetka

    hm, tak tohle by u nás prošlo, ukládám, udělám. Prosímtě, ty pevné kousky na okraji talíře, jsou co? Podle mě ta čočka viď;-), jinak :yes::yes::yes:

    Odpovědět

Tématické fráze: čočkové burgery čočkové chipsy recept cockove chipsy čočkové pokrmy čočkové pokrmy čočkový tempeh čočkové chipsy recepty čočkove burgry jak se dela cockovy tempen recept na chipsy z čočky cockove chips recepty čočkové čipsy recept recept na cockove chipsy recepty na kašovitá jídla čočka a rýže,ind. pokrmy čočka chipsy recept cockove chipsy s chilli fermentované placky z ryze a čočky testoviny cockove rýže,čočka tempeh