

Voňavé, gurmánské brambory s chutí chilli papriček a rozmarýnu
Suroviny
- 8-10 velkých brambor
- 300 g umletého krůtího masa nebo z kuřecího masa (umleté domácí klobásy)
- 1 kelímek zakysané smetany nebo bílého jogurtu
- 2-3 malé cibule
- 1/4 lžičky sušených chilli papriček (když jsou uzené chilli, tak je to nejlepší)
- rostlinný olej
- rozmarýn nebo tymián nebo jiné bylinky
- sůl
- pepř
Postup přípravy receptu
Brambory omyjeme, osušíme a pečeme ve slupce 40-50 minut (podle velikosti brambor) na 180°C. Poté je vyndáme, necháme na chvíli vychladnout a podélně rozřízneme vršky brambor. Vnitřek vydlabeme malou lžičkou (necháme asi 1,5 cm silnou stěnu).
Vydlabané vnitřky brambor nakrájíme na malé kousky.
Cibulky oloupeme, pokrájíme na malé nudličky. Na pánvi nebo v kastrolu rozhřejeme 2 lžíce oleje a cibuli v něm necháme jen zesklovatět.
K cibuli přidáme umleté krůtí maso /kuřecí maso nebo pokrájené klobásky (domácí nebo jiné), nadrobno pokrájené kousky rozmarýnu a restujeme. Přidáme vydlabané bramborové kousky, lehce orestujeme a touto směsí plníme vydlabané brambory.
Brambory rozložíme na plech s pečícím papírem a dáme zapéci do předehřáté trouby na 180°C na cca 15 - 20 minut (opět dál podle velikosti brambor).
Zakysanou smetanu smícháme s bylinkami, s ¼ lžičky chilli papriček (uzených) a přelijeme ji brambory. Pozor na to, že papričky pálí. Brambory dozdobíme podle každého.
Poznámka od kuchařky
Brambory jsem zkusila na obě verze, jak s masem, tak s klobáskami, bez chilli papriček i s nimi. Oboje chutná výborně.
Pokud nám zbyla náplň do brambor, podáváme ji pak s pečivem.
Zkoušela jsem nedávno plnit brambory i středem vinné klobásy a je to také moc dobré.
Sdílejte recept s přáteli
Alternativy k tomuto receptu
Komentáře k receptu Voňavé, gurmánské brambory s chutí chilli papriček a rozmarýnu
-
rebeka: děkuji Nadi, bylo to moc dobré
-
rebeka: děkuji všem, za komentáře i dotazy, mám radši náplň z umletého masa než z uzenin, proto jsem tam dala uzeniny do závorky
-
Jana Remkova :nejsi sama, mne se odpověď Marušky taky líbila
s úsměvěm, i když má náplň byla jasná
-
krásná náplň.. velice pěkné, barevné.. lákavé
-
maris:
nevím, proč mne to tak rozesmálo! Hýkám tady jak osel
Nic ve zlém, Ivo, recept se mi líbí.. -
Dana61: díky Jani
-
skvělé jak papání, tak foto
ať dáš jakoukoliv náplň, vždy sklidí úspěch viď
u nás také
-
-
varilamyskakasicku: díky za tip
-
Děkuji všem, brambory jsou moc chutné s různými náplněmi, opravdu prima
-
no to je nádhera, ukládám
-
maris: Maruško, zkus spišskou klobásu nebo dunajskou klobásu, teď jsem na ně koukala v masně
-
maris: umleté kuřecí maso Maruško, to můžeš a k tomu třeba umleté uzené maso,je to na fantazii, co chceš
-
varilamyskakasicku: díky za odpověď, moc mi to ale nepomohlo
-
maris: myslím, pravá domácí moravská klobása, dostala jsem ji asi 3 x paní z práce, když se vrátí nebo od snachy, když je dělali, někdy ji mívájí i jiní příbuzní, z masny ale zatím žádnou neznám
jinak Maruško, jakékoliv maso tam můžeš umlít,kuřecí, vepřové, dělala jsem to 1 x i s náplní vinné klobásy, také výborné