Suroviny pro 4 porce
4porce
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 24 367 kJ / 5 824 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 456,29 g |
Tuky | 136,33 g |
Vláknina | 126,96 g |
Cholesterol | 520 mg |
Sodík | 833 mg |
Sůl | 2,00 g |
Sacharidy | 630,20 g |
Postup přípravy
Krok 1: Uzené kosti uvaříme do měkka, maso obereme, nakrájíme a dáme do mísy.
Krok 2: Uvaříme i fazole, které jsme den předem namočili ve vodě. Nesolíme. Uvařené přidáme k masu.
Krok 3: Taktéž uvaříme kroupy, které jsme řádně oprali a den předem namočili do vody. Vaříme v osolené vodě, po uvaření vodu slejeme a přidáme k masu a fazolím.
Krok 4: Ke všemu ještě přidáme sádlo a promícháme.
Krok 5: Podle chuti ještě osolíme, opepříme a můžeme přidat utřený česnek. Opět promícháme.
Krok 6: Jíme jen tak a nebo s chlebem.
Zveřejněno 16. 10. 2012
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Šumajstr podle mojí maminky
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/qLL3
Moje poznámka
Šumajstr podle mojí maminky
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/qLL3
Nejnovější recepty
Kedlubnová polévka
Přidáno před 6 hodinami
Pavučinkový makový závin.
Přidáno před 18 hodinami
Pizza Valencia
Přidáno před 21 hodinami
Kuře na šalvěji pečené v mléce
Přidáno 2. 5. 2025 11:01
Gravlax vejce
Přidáno 1. 5. 2025 19:16
Cuketové válečky ve slanině
Přidáno 1. 5. 2025 09:43
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Rychlá ořechová bábovka
Anna.Milkova před 24 minutami
Obyčejný hlávkový salát s obyčejnou zálivkou od babičky
Missa25 před 31 minutami
Kefírové lívance II
vavravictoria1 před 43 minutami
Klasická koprová omáčka s vejcem
frantisek66 před 1 hodinou
Hamburská vepřová kýta
Pisarak před 1 hodinou
Vepřová kotleta s houskovým knedlíkem
Pisarak před 1 hodinou
Toskánský bůček
poirotka před 2 hodinami
Vajíčková tlačenka
pavelcicha před 2 hodinami
Zadělávaná mrkev s hráškem
Mimino před 3 hodinami
Tématické fráze:
sumajstr se škvarkama,
šumestr,
šumaistr,
šumajtr,
sumajster,
šulmajstr,
sumastr,
sulimajstr,
fazolový šumajstr,
šumejstr,
jidla z krup,
jak se vaří šumajstr,
jídlo šumajstr,
šmajstr,
šumastr recept,
šumajstr s rýží,
mail sumaj.com loc:cz,
sumajstr s uzenym,
šomjstr recept,
recept na sumestr
Suroviny:
kosti uzené,
kroupy,
fazole,
pepř mletý,
sůl,
sádlo,
česnek
Komentáře (20)
Tak s touto pochutinou jsem postoupil mezi 40 finalistů (asi z 300 přihlášených receptu) soutěže v pochoutkovém roce. Přijel k nám Patrik Rozehnal a další dva ve 13 hodin a odjížděli po 18 hod. Sice jsme nevyhráli při vyhodnocní v divadle R. Brzobohatého, ale zážitek velký.
U nás se tomu říká také šumajzl a nebo manželstvo.
Dělám jej velmi podobně, ale dávám dva druhy tmavých fazolí, menší i větší, kroupy 10, oškvarky uzené maso a nebo zabíjačkový kabanos.
Kroupyi namočím řes noc, uvařím v lehce osolené vodě. a zcedím,. Fazoli vařím 5 minut a vodu sleju (předejdu tak nadýmání) a pak v uvařím na skus.
Osmažím na sádle do zlatova červenou cibuli, a všchno smíchám včetně naškrábaného česneku.
Tmavé fazole,cibule a oškvarky s osmaženým kabanosem krásně barví a snoubí se s kroupy, které po uvaření samozřejmě lehce omastím máslem kvůli jemnosti a nelepivosti.
Samozřejmně osolím a dochutím včetně majoránky.
Jako příloha sterilované okurky nebo kvašené zelí, případně zelí s červenou řepou.
Je to starodávné jídlo chudých, ale bohaté svou chutí, vůní i pohledem, navíc když se ozdobí zelenou natí z cibule či petrželí. Chleba se u nás k tomu nedává, neb je to dost tak samé syté.
,,TOŠ TAK,,
Bibinka:Ovzduší je po tomto jídle hm..výbušné
Myslím že šumajstr je dobře, jen se tam nedává uzené, ale škvarky, to mám v poznámce
To jsem našla: http://forum.ekucharka.net/krajove-jidlo-ze-slovac...