

Kuskus ala Maroko
Suroviny
- 1/2 kg hovězí kližky
- 3 větší mrkve
- 3 větší brambory
- 3 malé cukety (u nás jsou cukety cca 10 cm dlouhé - přizpůsobte tedy dle velikosti)
- 300 g libovolné dýně
- 2 rajčata
- 4 stroužky česneku
- 1 červená cibule
- 1 cibule
- 1 jarní cibulka
- trocha celerové natě
- svazek čerstvého koriandru (i s nati)
- 100 g sterilované cizrny
- 1 vrchovatá lžíce rajského protlaku
- 1 lžička mletého nového koření
- 1 lžička kurkumy
- 1/2 lžičky mletého kardamonu
- 1/2 lžičky mletého koriandru
- 1/2 lžičky kari
- 1/4 lžičky skořice
- drcený pepř
- sůl
- olivový olej
- Kuskus:
- 350 g kuskusu (u nás se prodává ve třech velikostech, já použila velký)
- 4 lžíce olivového oleje
- 1 lžička Vegety
- sůl
Postup přípravy receptu
Maso nakrajime na vetsi kousky, na olivovem oleji nechame zatahnout, pridame rajsky protlak, nove koreni, kurkumu, mlety koriandr, kardamon, kari, skorici, pepr, sul, podlijeme cca 500 ml vody, privedeme k varu, pote stahneme na minimum a 45 minut dusime.
Po uplynuti doby prilejeme dalsich 500 ml vody a pridame omytou a ocistenou zeleninu. Zeleninu nekrajime (pouze cibule prepulime a rajcata lehce narizneme).
Pod poklickou, na mirnem plameni, varime cca 1 hodinu. 30 minut pred koncem pridame sterilovanou cizrnu. Pri podavani uvarenou zeleninu nakrajime na mensi kousky dle chuti kazdeho.
Kuskus nasypeme do misy, pridame 4 lzice olivoveho oleje, lzicku vegety, sul a dukladne promneme dlanemi.
Pak prilijeme 250 ml varici vody, promichame a prikryte nechame odpocinout. Behem teto doby kuskus nekolikrat znovu promneme v dlanich.
Nakonec pridame 1 naberacku vyvaru z masa a opet promichame. Kuskus by nemel byt prilis suchy. Mel by byt sypky, ovsem po nabrani maleho mnozstvi rukou, by mel drzet tvar. (Ja varim kuskus v pare nad masovym vyvarem. Mnozstvi uvedene tekutiny je tedy orientacni).
Hotovy kuskus ozdobime kousky varene zeleniny, masa a zalijeme vyvarem. Tradicne se kuskus v Maroku konzumuje rukama tak, ze se prsty nabere primerene mnoztvi kuskusu (trochu se umacka, aby drzel tvar) a namoci se do vyvaru.
Poznámka od kuchařky
Lehce upraveny recept z arabske tv.
Hovezi maso je mozne nahradit jehnecim, kurecim nebo krutim masem.
Sdílejte recept s přáteli
Alternativy k tomuto receptu
Komentáře k receptu Kuskus ala Maroko
-
Jejku, kdyby mi tak tohle chtěl někdo ukuchtit
- Aisho, smekám...
-
Zase jeden z tvých skvostů. Jen mne dodnes nějak chuťově nezaujal kuskus. To je ovšem můj problém
-
Vsem moc dekuji za krasne komentare..
-
Marti, tolik chutí na jednom talíři
-
Dnes je tady kuskus na programu, taky se mi líbí, jednou jsem s ním plnila papriky, misto rýže a masa, tak kuskus a maso, a moc dobroučké, tak bodíka dám, chut jeho znám
-
pěkný rcp
-
Recept se mi moc líbí
+
-
-
Kuskus miluji,tohle vypadá skvostně
a určitě je to dobrota...
-
moc pěkné
-
zase tvůj další skvostný recept
kuskus je skvělý
-
Ukládám opět a hned jak mi bude líp, zrealizuju
-
Aisho
+
pěkné, lákavé už z fotky
-
To je určitě mňamka a foto úžasné