Kuskus ala Maroko

Hovězí maso Doba přípravy: 2 a 1/2 hodiny 14 názorů

Hovězí maso Doba přípravy: 2 a 1/2 hodiny 14 názorů

Suroviny

1/2 kg hovězí kližky
3 větší mrkve
3 větší brambory
3 malé cukety (u nás jsou cukety cca 10 cm dlouhé - přizpůsobte tedy dle velikosti)
300 g libovolné dýně
2 rajčata
4 stroužky česneku
1 červená cibule
1 cibule
1 jarní cibulka
trocha celerové natě
svazek čerstvého koriandru (i s nati)
100 g sterilované cizrny
1 vrchovatá lžíce rajského protlaku
1 lžička mletého nového koření
1 lžička kurkumy
1/2 lžičky mletého kardamonu
1/2 lžičky mletého koriandru
1/2 lžičky kari
1/4 lžičky skořice
drcený pepř
sůl
olivový olej
Kuskus:
350 g kuskusu (u nás se prodává ve třech velikostech, já použila velký)
4 lžíce olivového oleje
1 lžička Vegety
sůl

Postup přípravy receptu

  1. Maso nakrajime na vetsi kousky, na olivovem oleji nechame zatahnout, pridame rajsky protlak, nove koreni, kurkumu, mlety koriandr, kardamon, kari, skorici, pepr, sul, podlijeme cca 500 ml vody, privedeme k varu, pote stahneme na minimum a 45 minut dusime.

  2. Po uplynuti doby prilejeme dalsich 500 ml vody a pridame omytou a ocistenou zeleninu. Zeleninu nekrajime (pouze cibule prepulime a rajcata lehce narizneme).

  3. Pod poklickou, na mirnem plameni, varime cca 1 hodinu. 30 minut pred koncem pridame sterilovanou cizrnu. Pri podavani uvarenou zeleninu nakrajime na mensi kousky dle chuti kazdeho.

  4. Kuskus nasypeme do misy, pridame 4 lzice olivoveho oleje, lzicku vegety, sul a dukladne promneme dlanemi.

  5. Pak prilijeme 250 ml varici vody, promichame a prikryte nechame odpocinout. Behem teto doby kuskus nekolikrat znovu promneme v dlanich.

  6. Nakonec pridame 1 naberacku vyvaru z masa a opet promichame. Kuskus by nemel byt prilis suchy. Mel by byt sypky, ovsem po nabrani maleho mnozstvi rukou, by mel drzet tvar. (Ja varim kuskus v pare nad masovym vyvarem. Mnozstvi uvedene tekutiny je tedy orientacni).

  7. Hotovy kuskus ozdobime kousky varene zeleniny, masa a zalijeme vyvarem. Tradicne se kuskus v Maroku konzumuje rukama tak, ze se prsty nabere primerene mnoztvi kuskusu (trochu se umacka, aby drzel tvar) a namoci se do vyvaru.

Poznámka od kuchařky

Lehce upraveny recept z arabske tv.

Hovezi maso je mozne nahradit jehnecim, kurecim nebo krutim masem.

Komentáře k receptu Kuskus ala Maroko

Tématické fráze: maroko recepty marocky kuskus recepty z maroka kuskus na marocký způsob recepty maroko kus kus maroko recepty z kuz kuz kuskus recept velký kuskus kuskus marocky kuskus po marocku kuskus velký kus kus po marocku marocký kuskus recept vařeni v maroku jak udelat sypky kuskus cizrna po marocku maroko vaření recept na marocky kuskus rajce maroko recept