Čočkový hrnec

Suroviny 6 porcí

500 g čočky
1-2 polévkové lžíce oleje
20-30 g hladké mouky
1 polévková lžíce tomatového protlaku
1 cibule
100 g prorostlé slaniny
1/2 l vývaru z čočky
bujonová kostka
400 g párků nebo točeného salámu či podobné uzeniny
pepř
sůl
1 větvička tymiánu (lístky)
1 velký bobkový list
ocet
sardelová pasta

Postup přípravy receptu

  1. Namočíme a uvaříme čočku dle návodu na obale v osolené vodě s tymiánem a bobkovým listem.

  2. Po uvaření vývar z čočky slijeme do nádoby a použijeme ho na dolévání při vaření - čočku dáme také zvlášť.

  3. Dáme olej do hrnce, přidáme mouku a opražíme na jíšku. Rychle do jíšky vmícháme protlak a trochu prohřejeme. Vše zalijeme vývarem z čočky a v něm tuto jíšku rozmícháme.

  4. Na pánvi opečeme slaninu a na výpeku ze slaniny opečeme cibuli nakrájenou na kostičky doměkka. Směs z pánve vmícháme do čočky a celou směs dáme do hrnce s rozmíchanou jíškou.

  5. Přivedeme k varu a přidáme párky či jinou uzeninu. Vše pár minut provaříme. Dochutíme solí, pepřem, octem a především sardelovou pastou.

Poznámka od kuchařky

Při dochucování lze k octu použít i trochu cukru. Sardelová pasta je v tomto receptu velmi důležitá a přijde jí tam cca 20-30g - podle chuti. Já ještě přidávám ke slanině na pánev nožičku čabajské klobásy, ale v původním receptu to jinak není.

Komentáře k receptu Čočkový hrnec

  • tejaja tejaja(moderátorka)

    Vyborna, čočka je výborná :-D:yes: Sardelku som dávala opatrne, pomaly, postupne, používam ju, ale do šošovice zatiaľ nikdy. Skutočne jej dala veľmi dobrú príchuť. Určite nie posledný raz bola u nás na tanieri ;-) Akurát som nedala bujón. ;-)
    S kľudným svedomím dám bodík ;-)

    Odpovědět

  • Nadja Nadja

    Vyborna: u nás čočka moc v kurzu není, ale věřím, že je to dobré a sardelka je tam opravdu neobvyklá.
    :-D Moje výpečky také skončí v jednom hrnci či pekáči a potřebuji k tomu ten pekáč na maso a zelí, mísu na zadělání knedlíků a hrnec na jejich uvaření. A pak už jen lžíci na jejich bagrování.:-D

    Odpovědět

  • Alexiss Alexiss

    Vyborna: Mne spíš šokuje ta němčina, nepředbíháš trochu? Každý obchůdek na vesnici se honosí nápisem "shop" nebo "market", otvírá se mi kudla v kapse. A teď tohle tady. Raději bych uvítala fotky. :-O:-)

    Odpovědět

  • Vyborna Vyborna(autorka receptu)

    Nadja: Asi je to myšleno tak, že nakonec to vše skončí v jednom hrnci. Prakticky je potřeba hrnec, pánev a nádoba na vývar, ale opravdu se to vyplatí. Kdo tuto čočku u nás ochnutal, tak byl mile překvapen, každého hlavně šokovala ta sardelka :-D

    Odpovědět

  • Nadja Nadja

    :-O eintopf - vždycky jsem si myslela, že je to jídlo, na jehož přípravu potřebuji pouze 1 hrnec a pak už jen nějaký ten nůž, prkénko, vařečku.
    :-S A tady k tomu hrnci musím mít ještě pánev a další 2 nádoby (jednu na čočku a druhou na vývar z čočky).
    :-p To potom i u nás oblíbené vepřové výpečky se zelím a chlupatými knedlíky-noky jsou vlastně eintopf - vše se nandá do toho pekáče, v němž se dělaly výpečky a promíchá.

    Odpovědět

Tématické fráze: čočkový eintopf čočkový eintopf recept linseneintopf čočkový eitopf čočka recept čočkový eintopf recepty cocka zadelana eintopf čočkový čočkové kari z jednoho hrnce cockovy aintopf dochucovani cocky čočkovy eiintopf jak uvarit cocku.recept čočka linsen recept čočka se sardelovou pastou linseneintopf recept eintopf recept čočkový cockovy eintopf¨ linsen eintopf čočka linsen recepty