Suroviny
Porce: 1 porce
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
| Energie | 1 467 kJ / 351 kcal |
|---|---|
| Bílkoviny | 30,35 g |
| Tuky | 7,27 g |
| Vláknina | 4,92 g |
| Cholesterol | 38 mg |
| Sodík | 522 mg |
| Sůl | 1,27 g |
| Sacharidy | 38,50 g |
Postup přípravy
Krok 1: Nejdříve si uvaříme rýži podle návodu. Mrkve očistíme a nastrouháme na hrubo, zázvor očistíme a nastrouháme na jemno, současně můžeme nastrouhat na hrubo šmakouna (či pokrájet).
Krok 2: Přidáme ostatní suroviny (až na bílky), tedy: uvařenou rýži, ricottu, olivový olej. Okořeníme dle chuti: sůl, vegeta, pepř, kari, kdo má rád ostřejší může přidat špetku chilli. Vše důkladně promícháme. Bílky vyšleháme v tuhý sníh a postupně pomalu zapracujeme do připravené směsi.
Krok 3: Směs přendáme do formy na biskupský chlebíček vyložený pečícím papírem (popř. do silikonové formy). Dáme péct do již vyhřáté trouby, nejdříve pečeme asi při 150°C 35 minut a na posledních 10 minut přidáme troubu na 190°C.
Zveřejněno 19. 10. 2013
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Mrkvový nákyp - absolutně zdravý
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/Eynm
Moje poznámka
Mrkvový nákyp - absolutně zdravý
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/Eynm
Nejnovější recepty
Brokolicové karbanátky
Přidáno před 1 hodinou
Bramborová kaše s mrkví
Přidáno před 2 hodinami
Krůtí prsa s kokosovým mlékem a špenátem
Přidáno před 14 hodinami
Plátky z krkovičky s omáčkou ze zeleného pepře
Přidáno před 19 hodinami
Králík na rajčatech a olivách
Přidáno před 20 hodinami
Mleté maso po čínsku
Přidáno před 20 hodinami
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
České kynuté buchty
ing.zdenek.trojan@seznam.cz před 33 minutami
Dýně hokaido v křupavých placičkách
Alamatej před 37 minutami
Klasický hospodský guláš (vídeňský)
kaminky před 1 hodinou
Zapečené brambory s mletým masem - jednoduché a chutné
Alicek před 2 hodinami
Houbová omáčka dle Jitky
brtna před 2 hodinami
Cookies s čokoládou
SofieA před 2 hodinami
Recept na rychlé muffiny s kousky čokolády
Sabina2006 před 2 hodinami
Zeleninový guláš s červenou čočkou
Danoouch před 4 hodinami
Borůvkový koláč s tvarohem
nelinka62 před 5 hodinami
Malé housky nebo rohlíčky
Evculina84 před 14 hodinami
Tématické fráze:
zdravé recepty z mrkve,
mrkvovo brokolicový nákyp,
nákyp z vaječných bílků,
zdravý květákový nákyp,
top recepty nakyp ze šmakouna,
co uvařit k obědu,
nákyp z květáku a mrkve,
zdrave recepty s mrkvi,
mrkvovy nakyp slany,
mnákyp z mrkve,
co uvařit ze šmakouna,
květákový nákyps kuřetem a mrkví,
brokolicovo mrkvový nakyp,
vegeta 35procent,
formy glutamanu,
vegety bez glutamanu sodného,
mrkvovy zeleninový nakyp,
laminaria japonica recept,
vegeta bez glutamátu,
mrkvový nákyp se sýrem
Suroviny:
mrkev,
zázvor,
rýže,
sýr ricotta,
šmakoun,
bílek,
olej olivový,
sůl,
vegeta,
pepř,
koření kari,
chilli
Komentáře (12)
Prvopočiatky glutamánu sodného, najrozšírenejšieho zástupcu glutamanov, siahajú hlboko do histórie, až do starovekej Číny a starovekého Japonska. Kúsky riasy Laminaria japonica (kombu), bohaté na obsah glutamátu (prírodnej formy glutamánu) používali vtedajší ázijskí kuchári, ako dochucovaciu prísadu, do takmer všetkých jedál. Japonci si ho postupne obľúbili natoľko, že jeho príchuť osobitne pomenovali ako umami (v preklade to znamená pochúťka, delikatesa, lahôdka), teda okrem štyroch základných chutí (slaná, sladká, horká, kyslá) v japonskej kuchyni existuje piata glutamátová. Pred vyše sto rokmi ju identifikovali japonskí vedci v snahe zistiť, prečo má vývar z morských rias kombu takú výraznú chuť. Glutaman sodný v skutočnosti je chemicky vytvorený brat glutamátu, ktorý obsahovali tieto riasy.
V dnešní době se objevela vegeta bez glutamanu sodného odbsahující 70 procent soli, trochu sušené zeleniny, cukr a chemicky obhohacené vitamíny. Proč to vlastně kupovat?
"Šmakoun je bílkovinová hmota vyrobena z čistých vaječných bílků." ... jde bez problému vygooglovat a podívat se