Štola (DlabemeZdrave)

DlabemeZdrave Kuchařka: DlabemeZdrave

2ks (cca 1kg/ks) Moučníky , Kynuté 5 názorů

Suroviny

20 g droždí
50 g fruktosy
20 g vanilkové fruktosy
200 g rostlinného tuku (Alsan)
1 vejce
175 ml obilného mléka
350 g špaldové mouky (polohrubá)
350 g pšeničné mouky (polohrubá)
75 g nasekaných mandlí
100 g kandovaného ovoce
50 g kandované citrusové kůry
100 g rozinek
5 0ml rumu
150 g marcipánu (2x75g)
1/2 lžičky skořice
1/2 lžičky kardamonu
máslo
moučkovou fruktosu na ochrannou vrstvu
Recept si zatím oblíbilo 7 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Rozinky si den předem zalijeme vroucí vodou tak, aby byli ponořené, ale neplavali. Přidáme k nim rum a necháme 24hod máčet (několikrát promícháme).

  2. Druhý den začneme s přípravou těsta. V misce si rozmícháme droždí s oběma druy fruktosy. Jakmile máme směs tekutou, přikryjeme a necháme 30min v teple.

  3. Mouky prosejeme na vál, do důlku uprostřed dáme koření, mléko a kvásek.

  4. Lehce promícháme, přidáme vejce a tuk (měl by mít pokojovou teplotu, ale ne rozpuštěný, aby těsto nebylo příliš mastné). Vypracujeme měkké těsto, které vyklopíme na vál a důkladně prohněteme alespoň 10min až je těsto pěkně pružné a vláčné. Pokud je někdo slabší na ruce stejně jako já, může si pomoci pekárnou a těsto zadělat v ní.

  5. Těsto vrátíme do mísy, přikryjeme a necháme na teplém místě kynout 2-3hod.

  6. Vykynuté těsto vyklopíme na vál, opatrně do něj vmícháme ovoce, kůru, okapané rozinky a mandle. Rozdělíme na polovinu.

  7. Z každé poloviny vyválíme obdélník silný 2cm, položíme na něj vyválený marcipán a zavineme (já používám pouze 75g marcipánu do jedné štoly a druhou nechávám bez marcipánu).

  8. Vrchní část štoly by neměla zcela překrývat spodní polovinu – spodní okraj by měl zůstat lehce předsunutý.

  9. Kraje zatočíme a důkladně přitlačíme.

  10. Hotové štoly položíme na pečící papír a necháme ještě 30min kynout. Poté pečeme při 200°C zhruba 20min, ztlumíme na 175°C a dopečeme (cca 20-30min).

  11. Upečené štoly potřeme ze všech stran rozpuštěným máslem a posypeme moučkovou fruktosou. Necháme důkladně vychladnout (do druhého dne), zabalíme do alobalu a potravinové fólie.

  12. Uložíme do chladu (ale ne mrazu) a necháme 2-3 týdny odpočívat. Během této doby štolu neotvíráme, ani neochutnáváme. Díky proležení se v ní rozvinou všechny vůně i chutě a hlavně bude krásně vláčná.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 52 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Štola (DlabemeZdrave)

  • DlabemeZdrave DlabemeZdrave(autor receptu)

    mikaa: Dá se sehnat běžně v kauflandu, globusu i tescu. Já ho mám od mamky, kupuje ho v Německu.

    Odpovědět

  • mikaa mikaa

    Kde scháníš ten marcipán.Taky se na ni chystám, tvůj recept se mi líbí.

    Odpovědět

  • varilamyskakasicku varilamyskakasicku

    Moc pěkné, vloni jsem ji dělala poprvé s marcipánem a tvarohem a teď ji zase plánuji jednu s kakaem a druhou bez kakaa, máš ji moc pěknou;-):-p:yes:

    Odpovědět

  • senky senky

    Je krásná a určitě dobrá:yes::yes: Štolu peču každý rok a rozdávám i jako dárky. Letos jsem vykřikovala, až do včerejška, že ji letos nepeču:-)):-)) a teď čeká v komoře na návštěvu:-)):-))

    Odpovědět

  • JanaDorazinova JanaDorazinova

    Díky!! Já štolu ještě nedělala. Pokusila jsem se zaplést vánočku s pomocí kamaráda, ale štolu ještě ne a určitě bych ji chtěla zkusit. Máš to hezky popsané :-)

    Odpovědět

Tématické fráze: dlabemezdrave.cz vánoční štola recept globus spaldova stola štola ze zdravé mouky miny stola žitná štola zdrava stola ze spaldove mouky štola ze špaldové mouky štola bez mouky měkká štola banánová stola miny štoly recept dlabemezdrave vláčná štola recept mekka štola recept stola 15 min měkká vánoční štola recept štolu žitná štola recept mini štola