Odpaľované cesto pre ercicku
Odpalované těsto je oblíbené pro přípravu sladkých věnečků a větrníků. Avšak toto těsto je univerzální a lze jej tedy použít i na slané chuťovky. Zároveň z tohoto těsta můžeme také smažit a připravit si třeba churros obalené ve skořicovém cukru.
Suroviny pro 1 dávka
1dávka
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 5 833 kJ / 1 394 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 48,72 g |
Tuky | 85,64 g |
Vláknina | 4,20 g |
Cholesterol | 1,04 g |
Sodík | 510 mg |
Sůl | 1,11 g |
Sacharidy | 105,00 g |
Postup přípravy
Krok 1: Vodu so štipkou soli a margarínom privedieme k varu. Keď začne vrieť, stiahneme oheň, naraz vsypeme múku a ihneď miešame. Cesto miešame dovtedy, kým sa prestane chytať stien hrnca.
Krok 2: Odstavíme, necháme trocha prechladnúť a potom po jednom vmiešame všetky vajíčka (na sladkú verziu aj cukor). Ďalšie vajíčko nepridávame, kým predchádzajúce nie je dôkladne vmiešané do cesta. Najlepšie je použiť ručný šľahač.
Krok 3: Čo s odpaľovaným cestom: Z cesta vytláčame na plech venčeky, piškótky alebo môžeme tvoriť veterníky, labute, srdiečka a pod. Pečieme v horúcej rúre, ktorú po 5 min stiahneme na 200 °C. POZOR – počas pečenia sa nesmie otvárať rúra! Upečené odpaľované cesto plníme napr. pudingovou náplňou.
Krok 4: Odpaľované cesto môžeme vysmážať – v hrnci zahrejeme cca 1,5 litra fritovacieho oleja a z cesta vykrajujeme lyžičkou hrudky alebo ozdobnou striekacou pištoľou vytláčame do oleja prúžky cesta (cesto môžeme obohatiť tiež napr. hrozienkami) Vysmážame z oboch strán dozlata a potom zákusky vyberieme z oleja a osušíme na servítke. Môžeme obaliť v škoricovom cukre.
Krok 5: Tvary z odpaľovaného cesta možno plniť na slano, vtedy vynecháme cukor, a pečieme najlepšie v tvare malých veterníčkov alebo venčekov. Plníme napr. syrovou, salámovou alebo cesnakovou náplňou či obľúbenými pomazánkami.
Zveřejněno 10. 2. 2009
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Odpaľované cesto pre ercicku
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/v2GV
Moje poznámka
Odpaľované cesto pre ercicku
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/v2GV
Nejnovější recepty
Plněná kuřecí prsa na pórku
Přidáno před 23 hodinami
Rybí závitek z makrely
Přidáno před 23 hodinami
Salát s řapíkatým celerem a pomerančem
Přidáno před 23 hodinami
Cuketové knedlíky a cuketové zelí
Přidáno 17. 10. 2025 17:37:31
Koláčky s tvarohem a kiwi
Přidáno 17. 10. 2025 17:30:31
Kuskus s restovanou zeleninou a žampiony
Přidáno 17. 10. 2025 17:28:53
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Budapešťská pomazánka
Tonja před 5 minutami
Tvarohová pomazánka s mrkví - „Falešná treska“
Tonja před 11 minutami
Zelný salát s fenyklem
Tonja před 29 minutami
Hovězí guláš
dejvi01 před 32 minutami
Salát z hlívy ústřičné
Tonja před 41 minutami
Čokoládová bábovka
ulrivhv před 56 minutami
Pórková polévka s bramborem a kroupami
poirotka před 1 hodinou
Chicken Vindaloo
ing.zdenek.trojan@seznam.cz před 2 hodinami
Kysané zelí do sklenic
kacaba10 před 3 hodinami
Vepřová plec po Bakoňsku
michaelatomastikova999 před 3 hodinami
Tématické fráze:
odpalovane cesto,
labutě z odpalovaného těsta,
venčeky z odpaľovaného cesta,
odpalované těsto na slano,
odpalované venčeky,
palene cesto,
vetrniky na slano,
odpaľované,
labute z palene hmoty,
trvanlivost odpalovaného těsta,
venceky,
odpalovane testo,
labutě z paleného těsta,
odpalované těsto trvanlivost,
odpalované labutě,
venceky recept,
zákusek labutě,
trvanlivost zakusku,
recepty z odpalovaneho cesta na slano,
pecenie venceky
Suroviny:
voda,
margarín,
mouka polohrubá,
vejce,
sůl,
cukr vanilkový
Komentáře (8)