Prešporské řízky
Suroviny pro 4
4
Nutriční hodnoty
Energie | 8 200 kJ / 1 960 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 158,60 g |
Tuky | 132,61 g |
Vláknina | 16,10 g |
Cholesterol | 1,19 g |
Sodík | 646 mg |
Sůl | 1,41 g |
Sacharidy | 30,09 g |
Postup přípravy
Poznámka autorky receptu
Zdroj: Z kuchyně starého Prešporka
Moje poznámka
Přidat poznámkuAlternativy k tomuto receptu Zobrazit více
Přečtěte si
Komentáře
30. 1. 2014 17:57
je to A 111 JE TO ORIGINÁL.
28. 1. 2014 16:21
tu zmes cibule mozno udusit a pridat ako prilohu,to je skoda vyhodit
28. 1. 2014 12:36
Tak ,a teď jsem se dostala ješté ke starší Prešporské kuchařce v němčine.
To byla kuchřka pro tzv."lepší domácnosti" a tam je taky !
POZOR ,ale je z celým pepřem ,cibulí a petrželkou .Bez citronu a česneku.
Marinuje se asi hodinu. Další příprava je ovšem úplně jiná. Telecí se očistí od koření ,nakrojí se kraje aby se nekroutilo a šup s ním do škvařícího se sádla zprudka opéct do červena.Pak se vybere a pokračuje se až do opečení všech. Část sádla se sleje vloží se řízky a kapka vody a dusí se v troubě pod pokličkou ,až nejsou úplně měkké.Dokončení je troška másla na každý řízeček a příloha bramborová kaše s máslem a mlékem.Polít výpekem.
To byla kuchřka pro tzv."lepší domácnosti" a tam je taky !
POZOR ,ale je z celým pepřem ,cibulí a petrželkou .Bez citronu a česneku.
Marinuje se asi hodinu. Další příprava je ovšem úplně jiná. Telecí se očistí od koření ,nakrojí se kraje aby se nekroutilo a šup s ním do škvařícího se sádla zprudka opéct do červena.Pak se vybere a pokračuje se až do opečení všech. Část sádla se sleje vloží se řízky a kapka vody a dusí se v troubě pod pokličkou ,až nejsou úplně měkké.Dokončení je troška másla na každý řízeček a příloha bramborová kaše s máslem a mlékem.Polít výpekem.
27. 1. 2014 09:19
To musí být šťavnaté a dobré, ukládám
25. 1. 2014 19:26
Veronika.Hrozna:tak to netuším.
25. 1. 2014 19:12
magdalenka: Je ta kniha,ještě k dostání?
25. 1. 2014 18:49
Ja by som ešte dodala, že autorom knihy je Peter Ševčovič. Je úžasná, čitateľ sa z nej veľa dozvie o vývoji gastronómie v našom meste. Doporučila by som knihu aj p. Márii.
"Bratislavská šnicľa" vznikla z "Wiener Schnitzel", neznámy kuchár ju doviedol do dokonalosti. Doporučuje sa teľací orech alebo morčacie prsia, inak všetko, ako autorka hore uvádza v recepte. Plus počas marinovania sa doporučuje poliať rezeň kávovou lyžičkou citrónovej šťavy a prešporského vína.
"Bratislavská šnicľa" vznikla z "Wiener Schnitzel", neznámy kuchár ju doviedol do dokonalosti. Doporučuje sa teľací orech alebo morčacie prsia, inak všetko, ako autorka hore uvádza v recepte. Plus počas marinovania sa doporučuje poliať rezeň kávovou lyžičkou citrónovej šťavy a prešporského vína.
25. 1. 2014 17:09
jarda Kadic: Tohle je fakt Pressburger Schnitzel ! K tomu se hodí víno a ne pivo, jako k rakouské variantě. Pravý vídeňák je se salátem,který je na mně příliš sladký. Dávám si ho s bramborem a ne se salátem a je opravdu vynikající /jak,kde/. Recept link který dala Eliza je pravý vídeňák a je k němu salát.
25. 1. 2014 16:37
maria: Já taky neříkám ,že to je jinak. Jenom mně rozum nebere na jaké jiné speciality kromě těch Rakousko-Uherských specialit mají lidé chodit. Jsou tady i "jiné speciality" asi jste měla na mysli čínské,španělské,italské, vyhlášenou restauraci Fou Zoo -japonská - Leklérybynejím. Nebo něco jiného? "TvrdéhusyzGrobu ?"
25. 1. 2014 15:53
Já si myslím, že originál vídeňský řízek je třeba tady...http://www.plachutta.at/de/recipes_wiener_schnitze...
Jinak jak jsem četla, tak jsem vařila a tak jsem i předala...
Děkuji všem za reakce a zkuste tuto úpravu, je moc dobrá..
Jinak jak jsem četla, tak jsem vařila a tak jsem i předala...
Děkuji všem za reakce a zkuste tuto úpravu, je moc dobrá..
25. 1. 2014 15:39
maria: jestli neporozuměla Veronika Hrozná,tak já teda také ne.Našel jsem si recepty na skutečné(pravé) vídeňské řízky a tento recept jsem tam nenašel .Takže,co tím..chtel básník říci
25. 1. 2014 14:48
Pani Veronika Hrozna, vy ste ma absolútne nepochopili, skúste si môj text prečítať ešte raz.
Zdar Vášmu kuchárskemu umeniu, maria
Zdar Vášmu kuchárskemu umeniu, maria
25. 1. 2014 13:55
maria:To Vám už "mocnářství" asi moc nehovoří,tohle muže napsat jenom někdo, kdo o vaření nic neví. Bratislavská kuchyně jako regionální kuchyně jednoduše neexistuje. Jsou tady spojeny všechny kuchyně ćeská , slovenská ,maďarská a rakouská. A ochutnat zde také není co,co bylo dobré se už prostě nedělá. Na každém rohu je Pizzerie- mizerie. A restaurace se mohou ,akorát tak pyšnit vysokými cenami ,ne Michelinem.
25. 1. 2014 11:56
Neviem, či sa vám Bratislava=Prešporok=Pressburg ešte stále spája s c.k. Rakúsko-Uhorskom. Tento recept je totiž receptom na Echte Wiener
Schnitzel a s BA nemá nič spoločné.
Tu sú omnoho iné špeciality, nech sa páči, príďte ich ochutnať.
Maria
Schnitzel a s BA nemá nič spoločné.
Tu sú omnoho iné špeciality, nech sa páči, príďte ich ochutnať.
Maria
25. 1. 2014 11:49
casino:Koukala vítečně. Je to skutečně Prešporský.Napsáno to tam je!
V tomhle na rozdíl od tohoto receptu, je čerstvě umletý pepř a zustavá na řizku.
V tomto jsou kuličky pepře. Ale to je taková malá změna,že se to nepočítá. Chuť bude možná lepší s tím sádlem na smažení ! Sto kuchařek ,sto variací na stejný recept.
V tomhle na rozdíl od tohoto receptu, je čerstvě umletý pepř a zustavá na řizku.
V tomto jsou kuličky pepře. Ale to je taková malá změna,že se to nepočítá. Chuť bude možná lepší s tím sádlem na smažení ! Sto kuchařek ,sto variací na stejný recept.
Moje poznámka
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Pečená červená řepa a mrkev s medem
Přidáno před 1 hodinou
Vepřové koleno na cibuli a česneku v pomalém hrnci
Přidáno před 3 hodinami
Rýžové nudle s kuřecím masem
Přidáno před 6 hodinami
Velikonoční vaječný beránek
Přidáno před 10 hodinami
Pečené batáty
Přidáno před 10 hodinami
Vepřové kapsy plněné masovou směsí
Přidáno před 11 hodinami
Právě bylo uvařeno:
Kuřecí čtvrtky pečené na bramborách
Kamil@ uvařila před 40 minutami
Minutková marinovaná krkovice s máslovou zeleninou
slavka744 uvařila před 1 hodinou
Mazanec pro Irenku
klara492 uvařila před 1 hodinou
Zapečené kuře s nádivkou
Lucamazi uvařila před 1 hodinou
Babiččiny blbouny
Witoraz uvařila před 2 hodinami
Hrachová kaše s uzeným, párkem a volským okem
Irena26 uvařila před 3 hodinami
Šopák
MarinetteQueen3 uvařila před 3 hodinami
Tvarohové lívance
Jana.pirova@seznam.cz uvařil před 3 hodinami
Velikonoční beránek
Lusyl uvařila před 5 hodinami
Nadýchaný hrnečkový perník
TAkova uvařila před 5 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Proč dávat minerálku do palačinek: Perlivá voda zajistí palačinkám nadýchanost
Špenátovou roládu si oblíbí i odpůrci této zeleniny: Sušená rajčata a sýr z ní dělají kulinářský zážitek
Teď vaří děda: Příběh kuchaře, který šel do učení ve 14 letech a vaří dodnes. Jeho nudle se zelím a uzeným si zamilujete
Další recepty
Tématické fráze: řízky bratislavský řízek řízky na česneku telecí kýta řízek presporsky rizek v čem obalit řízky v jaké mouce obalit řízky bratislavske rizky prešporské kuře telecí řízek z kýty telecí rizky telecí řízek prešporská šnicla bretislavske rizky prešporský smažený řízek se salátem videnaky bramborový salát vídeňský řízek originál co s řízky plachutta bramborový salát jídla c.k.mocnářství
Suroviny: kýta telecí, cibule, česnek, nať petrželová, pepř celý, šťáva citronová, mouka hladká, pepř bílý mletý, vejce, smetana ke šlehání, strouhanka, olej, máslo, sádlo
Prešporské řízky
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/x5BE
37 názorů