Pampeliškový „med“... tak trochu jarně vymazlený
Louka plná rozkvetlých pampelišek. To přímo vybízí k přípravě pampeliškového medu, ze kterého můžete po zředění vodou připravit osvěžující nápoj, nebo jej využijete jako sladidlo do čaje. Med je navíc vhodný při nachlazení.
Suroviny pro 4 litry
4litry
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 42 371 kJ / 10 127 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 2,52 g |
Tuky | 1,44 g |
Vláknina | 8,28 g |
Cholesterol | 0 mg |
Sodík | 27 mg |
Sůl | 0,00 g |
Sacharidy | 2 521,96 g |
Postup přípravy
Krok 1: Citron a pomeranč nakrájejte na kolečka (pokud máte bio, tak i s kůrou) a společně s pampeliškovými květy, kopřivami a smrkovými výhonky zalijte vodou.
Krok 2: Povařte 15 minut a pak nechte min 24 hodin louhovat. Občas lehce promíchejte.
Krok 3: Druhý den nálev přeceďte (přes hustý cedník nebo plenu).
Krok 4: Přidejte cukr a vařte zhruba 80 min, dokud sirup nezhoustne. Na posledních 15 min přidejte mátu, kterou poté vyndejte.
Krok 5: Sirup nalévejte do ještě horkých vyvařených sklenic, zazátkujte a nechte chladnout víčkem dolů.
Zveřejněno 2. 5. 2014
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Pampeliškový „med“... tak trochu jarně vymazlený
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/67XN
Moje poznámka
Pampeliškový „med“... tak trochu jarně vymazlený
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/67XN
Nejnovější recepty
Hermelín pečený v listovém těstě
Přidáno před 5 hodinami
Nekynuté knedlíky s jahodami a kokosem
Přidáno před 6 hodinami
Jahodovo-rebarborová bublanina s rebarborovou přílohou
Přidáno před 6 hodinami
Grilovaná uzená panenka s cibulovo-třešňovým chutney
Přidáno před 6 hodinami
Cuketové rolky plněné směsí masa, zeleniny a sýra
Přidáno před 6 hodinami
Dortíky s jahodami a rebarborou i pro začátečníky
Přidáno před 7 hodinami
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Svěží smetanovo-bezinkový dort/řezy
pinonek před 7 hodinami
Jednoduchá bublanina
Helenecka 21 před 8 hodinami
Tvarohová jednoduchá bábovka
Jana.Vernerova před 10 hodinami
Jahodová buchta hrnková rychlá
Bigharvik před 12 hodinami
Výborné lasagne
Hansenka před 12 hodinami
Pivní výpečky s bramborovými noky
trdlo před 12 hodinami
Ražniči v zapékací misce
Valis před 12 hodinami
Kynuté ovocné knedlíky II
Jamca před 13 hodinami
Mramorová rychlá levná hrníčková bábovka mé prababičky
jehela před 14 hodinami
Kuřecí maso na medu
michaelatomastikova999 před 14 hodinami
Tématické fráze:
med z pampelišek za studena,
pampeliškový med od babičky,
pampeliškový med za studena,
pampeliškový med recept za studena,
pampeliškový med recept od babičky,
pampeliškový sirup recept za studena,
pampeliškový sirup za studena,
kdy sbírat pampelišky na med,
pampeliškový med s pomerančem,
med z máty,
smrkový med za studena,
recept pampeliškový med bio,
pampeliškový med se smrkovými výhonky,
pampeliškový med s kopřivou,
pampeliškový med pomeranč,
maminčiny recepty pampeliškový med,
pampeliškový med,
pampeliškový med s na pomerančích,
pampeliškový med zastudena,
jak zředit pampeliškový med
Suroviny:
květy pampeliškové,
citron,
pomeranče,
kopřivy,
smrkový v ýhonek,
voda,
cukr,
máta
Komentáře (19)
oprané pampelišky a další ingredience se napřed nechá vyluhovat a druhý den se přecedí a potom vaří s přidáním cukru. Dělám už přes 30 let a je výborný. Vařím 1,5 hod. i více, dle toho, jak chcete mít med hustý.
Kacka Z.:
Tož zkuste sirup: https://www.toprecepty.cz/recept/11950-pampeliskov...
Škoda,že u nás už pampelišky odkvétají
Máš velice krásné foto