Pampeliškový „med“... tak trochu jarně vymazlený
Louka plná rozkvetlých pampelišek. To přímo vybízí k přípravě pampeliškového medu, ze kterého můžete po zředění vodou připravit osvěžující nápoj, nebo jej využijete jako sladidlo do čaje. Med je navíc vhodný při nachlazení.
Suroviny pro 4 litry
4litry
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 42 371 kJ / 10 127 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 2,52 g |
Tuky | 1,44 g |
Vláknina | 8,28 g |
Cholesterol | 0 mg |
Sodík | 27 mg |
Sůl | 0,00 g |
Sacharidy | 2 521,96 g |
Postup přípravy
Krok 1: Citron a pomeranč nakrájejte na kolečka (pokud máte bio, tak i s kůrou) a společně s pampeliškovými květy, kopřivami a smrkovými výhonky zalijte vodou.
Krok 2: Povařte 15 minut a pak nechte min 24 hodin louhovat. Občas lehce promíchejte.
Krok 3: Druhý den nálev přeceďte (přes hustý cedník nebo plenu).
Krok 4: Přidejte cukr a vařte zhruba 80 min, dokud sirup nezhoustne. Na posledních 15 min přidejte mátu, kterou poté vyndejte.
Krok 5: Sirup nalévejte do ještě horkých vyvařených sklenic, zazátkujte a nechte chladnout víčkem dolů.
Zveřejněno 2. 5. 2014
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Pampeliškový „med“... tak trochu jarně vymazlený
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/67XN
Moje poznámka
Pampeliškový „med“... tak trochu jarně vymazlený
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/67XN
Nejnovější recepty
Restovaná zelenina jako ratatouille po našem
Přidáno před 3 hodinami
Bábovka s čokoládou a kokosem
Přidáno před 13 hodinami
Krémová polévka s řapíkatým celerem
Přidáno před 17 hodinami
Kuřecí karí
Přidáno před 19 hodinami
Kuřecí játra se zeleninou a žampiony podle vietnamské kuchyně
Přidáno 16. 9. 2025 05:48:45
Indické kuřecí nudličky
Přidáno 15. 9. 2025 20:10:14
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Nadýchaný hrnečkový perník
valerie.valkova před 30 minutami
Rybí filé na špenátosýrovém lůžku s rajčatovou čepicí
Fitulka před 1 hodinou
Halušky s uzeným masem a kysaným zelím
kamilkamil před 2 hodinami
Křampes - staročeská zelná polévka z Vrchoviny
Fitulka před 2 hodinami
Vepřové na způsob golubců
samsi před 4 hodinami
Drobenková buchta se švestkami
aladew před 13 hodinami
Sypaný tvarohovo-jablečný koláč
svidrnochovas@seznam.cz před 14 hodinami
Řecká musaka
misula29 před 15 hodinami
Jablečné koláče
macchinhtri030 před 19 hodinami
Treska na másle
Houmicek před 19 hodinami
Tématické fráze:
med z pampelišek za studena,
pampeliškový med od babičky,
pampeliškový med za studena,
pampeliškový med recept za studena,
pampeliškový med recept od babičky,
pampeliškový sirup recept za studena,
pampeliškový sirup za studena,
kdy sbírat pampelišky na med,
pampeliškový med s pomerančem,
med z máty,
smrkový med za studena,
recept pampeliškový med bio,
pampeliškový med se smrkovými výhonky,
pampeliškový med s kopřivou,
pampeliškový med pomeranč,
maminčiny recepty pampeliškový med,
pampeliškový med,
pampeliškový med s na pomerančích,
pampeliškový med zastudena,
jak zředit pampeliškový med
Suroviny:
květy pampeliškové,
citron,
pomeranče,
kopřivy,
smrkový v ýhonek,
voda,
cukr,
máta
Komentáře (19)
oprané pampelišky a další ingredience se napřed nechá vyluhovat a druhý den se přecedí a potom vaří s přidáním cukru. Dělám už přes 30 let a je výborný. Vařím 1,5 hod. i více, dle toho, jak chcete mít med hustý.
Kacka Z.:
Tož zkuste sirup: https://www.toprecepty.cz/recept/11950-pampeliskov...
Škoda,že u nás už pampelišky odkvétají
Máš velice krásné foto