Zdravé placičky

Gabina_I Kuchařka:

Doba přípravy: 30 minut + smažení 30minut PT1H00M PT0H30M PT0H30M 5-6 porcí Mleté maso 7 názorů

Recept si zatím oblíbili 3 kuchaři
43

Suroviny

400 g mletého vepřového masa (ne moc tučné)
100 g pohanky (lámanky)
200 g dýně (uvařené)
200 g cukety (syrové, najemno nastrouhané, oloupané)
100 g jasmínové rýže (uvařené a vychladlé, může být i basmati)
tofu (nebo jiná příchuť, natural)
červená cibule (nebo bílá)
3 stroužky česneku
majoránka
provensálské koření
3 vajíčka
kukuřičná mouka
sůl
pepř
olivový olej
Recept si zatím oblíbili 3 kuchaři

Postup přípravy receptu

  1. Před mícháním surovin si uvaříme pohanku lámanku - na 100 g pohanky 150 g vody, lehce osolíme. Pohanku povaříme 3 minuty a odstavíme, aby nasákla všechnu vodu a nic nešlo vylít, ztratil by se rutin.

  2. Uvaříme dýni nakrájenou na kostičky (můžeme nahradit mrkví).

  3. Ve velké míse smícháme mleté maso, vajíčka, studenou rýži, studenou dýni, najemno nastrouhanou cuketu, tofu, vychladlou pohanku, velmi najemno nakrájenou cibuli, prolisovaný česnek, trochu provensálského koření, trochu majoránky, sůl, pepř (vše ochutit dle vlastní chuti).

  4. Zahustíme kukuřičnou moukou, přidáme polévkovou lžící olivového oleje a pořádně promícháme, až to má blátivo pevnou konzistenci. Pak smažíme malé placičky na pánvi nebo v lívanečníku na troše sádla, aby to neplavalo, ale nebylo ani na sucho.

Poznámka

Dělám i varianty : vařený květák, přidávám spařený a nasekaný špenát, petržel, mrkev, najemno nastrouhane brambory, jen zeleninové třeba jako příloha, různé kombinace, kdo má co rád, obměňuji to tím, co mě napadne.

Někdy oddělím verzi pro syna a nám přidám chili papričky. Lze to dělat i bez masa a místo rýže dát kuskus nebo bulur, tarhoňu. Všechno je na fantazii, Hlavně nepřehánět a nedávat všeho moc.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Sdílet na Facebooku Poslat emailem

Recept sdíleli již 4 kuchaři a kuchařky

Ohodnoťte recept: Zdravé placičky

  • Gabina_I Gabina_I(autorka receptu)

    cecilka: nezlobte se, ale obavam se, že Vaše komentáře se moc k receptu nehodi ;-) pokud něco mate za dotaz ohledně receptů z vepřového masa, co uvařit, oslovte ženy v soukromych zprávách. Děkuji. Mimochodem plno věcí včetně dýně si pěstuji sama, co nejde jezdím k zemědělcům, ktere v obchoďáku fakt nenajdu. Pohanku tam dávat nemusíte pokud ji neznáte a nemate, dáte tam to, co máte, znáte a jíte. je to jen zdrava varianta pro klasicke bramboráky tak zůstaňte klidne u klasiky ;-) ;-)

    Odpovědět

  • cecilka cecilka

    Milá tejaja, Betyna a ďalšie autorky skvelých receptov,
    vôbec som nemala v úmysle uraziť vás a vaše kulinárske umenie. Už niekoľkokrát som sa priznala,že v kuchyni "hrám" 4. ligu=niektoré prísady skutočne nepoznám a asi ani nemám šancu ich spoznať. Pred pár rokmi som emigrovala z BA na dedinu, kde sú dva obchodíky+Jednota a tam je výber na hahaha a do najbližšieho supermarketu to mám cca 16 km.
    Tejaja-na recept na prípravu bravčovej panenky som sa pýtala preto, lebo v prehliadači sú také príšernosti, čo mi nejdú ani pod nos ani na jazyk a dúfala som, že niektorá z vás pozná čosi skvelé a jednoduché. No, ale napokon som si vymyslela, že urobím čiernohorské rezníčky+opekané zemiačiky.
    Želám pekný deň,

    Odpovědět

  • tejaja tejaja

    cecilka::-) To, čo je bežné pre teba, nemusí byť bežné pre mňa. ;-) Pre mňa pohánka bežná je, aj pohánková lámanka aj pohánkové vločky. Vždy ich mám doma. Nie je pre mňa bežný kus bravčového mäsa, vyhýbam sa bravčovému...a to mám teraz k receptu z bravčového napísať to, čo ty ?!? Inak pohánka aj lámanka sú v obchodoch v rôznych baleniach, aj 100 g. A to, že ty nevieš, čo s ňou, to neznamená, že to nevie nikto. Keby si si dala do vyhľadávača pohánku, aj lámanku, tak ti vyjde veľa receptov a hneď by si vedela, čo s ňou. Človek sa učí a nikdy nie je neskoro začaž používať aj zdravšie suroviny. ;-)
    K tomu karé a panenke - použi vyhľadávač. ;-)

    Odpovědět

  • Betyna Betyna

    cecilka: ale receptů z běžných přísad je tady asi tak pěkných pár tisíc, to už se mezi nimi dá krásně vybrat nebo ne?
    Kromě toho věřím tomu, že pohankovou lámanku spousta lidí doma běžně má (například zrovna já).

    Odpovědět

  • cecilka cecilka

    Tento portál mám veľmi rada a netpezlivo naň čakám, sú tam skvelé recepty. No niekedy, napríklad aj teraz, mám pocit, že autorky varia rovno v nákupných centrách. Zdravé placičky by som si s radosťou urobila, no uvedené prísady doma nemám a nemám chuť kvôli nim utekať do supermarketu. Okrem toho pochybujem, že by mi tam ovážili napr. 100 gr. pohanky lamanky, ani neviem čo to je a neviem ani, na čo, do akého jedla by som ju potrebovala.
    Nedalo by sa posielať aj recepty z bežných prísad, ktoré má doma každý/á ?
    Vďaka.
    A ešte poprosím, kúpila som krátke karé aj s panenkou. Pošle mi niekto recept na to, čo s ňou?
    Vďaka

    Odpovědět

  • tejaja tejaja

    Poslala som ti sz, prečítaj si. ;-)

    Odpovědět

  • Gabina_I Gabina_I(autorka receptu)

    Fotka je spatne a nevím jak ji z mobilu otočit :-( :-(

    Odpovědět

1

Přidat komentář

Tato webová stránka používá cookies pro vylepšení naších služeb. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

Zapomněl/a jsem heslo