

Sladkokyselé meruňky
Suroviny
- 1 kg zralých, ale tvrdých meruněk
- 1/4 l octa
- 1/4 l vody
- 150 g moučkového cukru
- kousek celé skořice
- 1/2 lžičky anýzu
- 1 badyán
- 1/2 lžičky nového koření
- 1 malá feferonka (nemusí být, kdo nemá rád )
Postup přípravy receptu
Marhule umyjeme a rozpolíme. Do kastróla nalejeme ocot, vodu a pridáme cukor. Uvedieme do varu.
Do vriaceho nálevu po častiach pridávame marhule, krátko povaríme a dierovanou naberačkou vyberáme na tanier ( do misy ). Takto postupne povaríme všetky marhule.
Potom do nálevu pridáme narezanú feferónku, badyán, anýz, škoricu a nové korenie a 5 minut povaríme.
Vložíme späť marhule, ale už ich iba prehrejeme.
Marhule naukladáme do nahriatych fliaš, zalejeme nálevom aj s korením, uzatvoríme viečkami a obrátime hore dnom. Necháme ich tak, kým nevychladnú úplne. Potom otočíme a odložíme. Podávame k mäsovým minútkam.
Sdílejte recept s přáteli
Alternativy k tomuto receptu
Komentáře k receptu Sladkokyselé meruňky
-
Tak toto si chuťovo neviem absolútne predstaviť
ale zo zvedavosti musím v lete vyskúšať aspoň pár pohárov
-
Nadja: Ja už som si všimla ten recept
-
Terezko, Tvůj recept mi připomenul švestky v octě, které jsme dělávali.
Byly vynikající.
Bohužel u nás už švestky skoro žádné nejsou (díky šarce), takže jsem je už roky nedělala. Tak jsem přidala alespoň recept:
http://www.toprecepty.cz/recept/41049-svestky-v-oc... -
To vůbec neznám, vypadá to hodně dobře, až budou meruňky tak to vyzkouším.
-
spagetka: Či tam dáš chilli papričku alebo feferónku vyjde rovnako. Ak máš ten recept, tak načo si ho pýtala?
-
Teri, nevím, nevím, mám téměř stejný recept ze Semilska v Čechách, ještě tam babinka dala chilli papričku, tak kdo to kde vymyslel?
Každopádně, příští rok opráším -
Terezko i mě se recept libí
Dovedu si docela dobře představit dušené maso,podlité šťávou z této zavařeniny,mňam -
Tak to si ukladam a vyzkousim, podobne chute mam moc rada.Musi to byt skvele na grilovacce apod.