Hovězí pajšl na divoko v pomalém hrnci

spagetka Kuchařka: spagetka

Pomalý hrnec 31 názorů

Suroviny

1,5 kg hovězího pajšlu (obsahoval játra, plíce, srdce, ledvinka, jazyk - v malých kouscích - dle informace řezníka)
1 bílá cibule
1 červená cibule (OLOUPANÉ)
1 lžička koření Divočina (Vitana)
5 kuliček pepře
5 kuliček nového koření
3 bobkové listy
Špetka tymiánu
špetka rozmarýnu
Na francouzské máslo:
100 g másla
100 g hladké mouky
případně bylinky (koření)
Recept si zatím oblíbili 3 kuchaři

Postup přípravy receptu

  1. Pajšl důkladně, ale opravdu důkladně propláchneme, omyjeme. Vložíme do pomalého hrnce. Okořeníme, přidáme celé oloupané cibule a zalijeme 1 l vody. Pomalíme 7 hodin na I. stupni.

  2. Mezitím si uděláme francouzské máslo, rozetřeme změklé máslo do pěny a smícháme s moukou. Lze podle chuti i přidat nějaké koření (oregano, paprika, rozmarýn). V alobalu dáme ztuhnout do ledničky.

  3. Poté maso vyndáme, vývar přecedíme do jiného kastrolu. Cibule v našem případě sní manžel, má je rád. Do vývaru dáme asi 5 cm másla a provaříme cca 15 minut.

  4. Pajšl nakrájíme, blány, uvolněnou kůži odstraníme. Vrátíme do omáčky a necháme prohřát. Můžeme zjemnit smetanou. Příloha: karlovarské knedlíky (lze ale rýže nebo těstoviny).

Poznámka

Z hovězího pajšlu jsem vařila poprvé a musím říci, že nám chutná víc jak vepřový.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 5 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Hovězí pajšl na divoko v pomalém hrnci

  • spagetka spagetka(autorka receptu)

    casino: já děkuju za uskutečněný pokus:-). Ale udělala jsem jednu chybu, za což se omlouvám:-8 - já cibule vždycky loupu, ale v receptu jsem to nezdůraznila, že jsou loupané, tak nějak mi to uniklo, protože to jinak nedělám. a vy jste vařil neloupané, hm.
    Jinak myslím, že si každý může dát barvu cibule jaká mu chutná, nám to takhle chutnalo a moc a i cibule se snědly pěkně s křenovou hořčicí:-p:-p - ovšem loupané;-). Do receptu jsem to doplnila.

    Odpovědět

  • casino casino

    Dokonáno jest;-)
    Barva: hnědá, č.2 nepatrně sytější
    Vůně: č.1 voní nepatrně více po cibuli
    Chuť: stejná, ale č.2 je o chlup (asi tak o veverčí) jemnější
    V normálním jídle normální člověk patrně nepozná žádný rozdíl:-D

    Největším přeqapením ale je, že oba vývary z neloupaných cibulí jsou znatelně NAHOŘKLÉ:-O

    Odpovědět

  • casino casino

    Jitkas:
    Omlouvám se, špatně jsem to níže formuloval:-8
    Z rcp vyplývá, že uvařená cibule je v podstatě vedlejší produkt, který slupl pán domu...
    My budeme degustovat jen tu cibulovou vodu, tedy 2 vývary z cibulí připravené.

    Odpovědět

  • Jitkas Jitkas(neregistrovaný)

    casino: Budete-li cibule budete varit jen v osolene vode, mozna budou chutnat trosku rozdilne, ale varene v "pajslovem vyvaru" se vsim tim korenim, urcite chutnaly stejne, tedy po pajslu a koreni....

    Odpovědět

  • casino casino

    spagetka
    Jen tak, pro srandu králíkům, jsem koupil přehršel různobarevných cibulí a o víkendu otestuji na mančaftu zda poznají rozdíl mezi v 1. hrnci vařenou žlutou a ve 2. hrnci vařenou bílou a červenou cibulí... Uvidíme;-)
    ...a z té cibulové vody uvařím asi francouzskou cibulačku po našem, tedy zasmaženou. No, samozřejmě že ne "francouzským máslem", neboť zahušťovat VÝVAR tímto způsobem je poněkud mimo mísu...;-)

    Odpovědět

  • spagetka spagetka(autorka receptu)

    Dajda: jj, máš pravdu :yes::yes::yes::-D:-D:-D:-D

    Odpovědět

  • Dajda Dajda

    spagetka: Vyvolalo to ve mně zvědavost, kde se to slovo pajšl (pro mě je naprosto přirozené, výraz kořínek se u nás doma nepoužíval, i když je spisovný) vzalo, že to nejspíš bude mít německé kořeny. Hledala jsem, hledala a našla německý výraz Beuschel -"počeštěno" pajšl. Kromě toho znají také výraz Würzelchen = doslova kořínek. Tak tolik malá jazyková lekce po bílém ránu.:-))

    Odpovědět

  • spagetka spagetka(autorka receptu)

    cathleen: já to asi nenapsala dobře, myslela jsem, že ten název kořínek je obecně známý pro vnitřnosti, ale neobsahuje vždy stejné vnitřnosti, jestli mi rozumíš. Tys písla, že u vás je to kořínek bez jater. U nás se zas "kořínek" používá jen jako označení pro plíce, srdce, jazyk, ledvinky pohromadě. Proto jsem to myslela, že je to podle zvyklostí té které oblasti. Ale hlavně že si rozumíme ;-);-);-)
    Jo a babička ještě k tomu kořínek myslela i mozeček, což jsem teda nechápala ;-):-D

    Odpovědět

  • cathleen cathleen(moderátorka)

    spagetka: nemyslím, že je -kořinek- krajový název. :-) Potkala jsem ho v mnoha kuchařkách.

    Odpovědět

  • spagetka spagetka(autorka receptu)

    cecilka: Pajšl se říká obecně všem vnitřnostem, prodává se v kusu, viz mé foto. Ale, běžně se také používá název kořínek, jak písla cathleen v komentíku, ale tento název se používá krajově pro různé směsi vnitřností. Je pravda, že když jsem druhý den přidala na manželkovo přání do hnědé základní omáčky kysanou smetanu a uvařila s těstovinami (poslední foto), tak byl nadšenější :-D:-D:-D:-D:-D
    Na smetaně tu jsou také recepty - viz http://www.toprecepty.cz/vyhledavani.php?hledam=pa...

    Odpovědět

  • Dajda Dajda

    cecilka: Já myslím, že ano, taky jsme žádný pomaý hrnec neměli. Já pajšl nikdy nevařila, to buď babička nebo maminka. Nejříve se dělal tak, že se maso uvařilo, nakrájelo a pak se teprve dělala omáčka. Později maminka všechno nakrájela za syrova a dusila tak. Mrknu se po receptu, kdysi jsem ho dávala na recepty.cz.

    Odpovědět

  • cecilka cecilka

    Dajda, ďakujem za vysvetlenie, skutočne som tento výraz poznala iba v spojení s pľúcami. No bojím sa, že keby som chcela tento recept vyskúšať, musela by som všetko od seba oddeliť a dusiť zvlášť. Pomalý hrniec totiž nemám a priznávam sa, ani naviem, ako vyzerá. Ale, ak by som sa recept pokúsia urobiť, myslíte si, že by to išlo aj tak, že by som "pajšl" udusila v hrnci na sporáku?. Recept sa mi páči, máme radi všetko, čo je na smotane.

    Odpovědět

  • Dajda Dajda

    cecilka: U nás se pajšl říkalo veškerým vnitřnostem dohromady. Za mého mládí se vařil pajšl na smetaně z kůzlete. :-p

    Odpovědět

  • cecilka cecilka

    Neviem, čo je to "hovězí pajšl". Doteraz som bola v tom, že sú to pľúca. Asi preto sa mi zdá, že všetky prísady by sa skôr hodili na skvelú domácu tlačenku.
    Poučte ma, vďaka

    Odpovědět

  • spagetka spagetka(autorka receptu)

    casino: Nám v takových to jídlech prostě chutná víc tato kombinace cibule než běžná žlutá. Ano, rozdíl v chuti poznám. Co vám brání v tom, dát si tam jinou barvu cibule? Přečtěte si pár jiných receptů, kde se užívají různobarevné cibule a i tam vyjádřete svůj údiv. Pak teprve budu věřit, že nejde o rejpání. Jinak dobrou chuť a hezký den

    Odpovědět

1 2 3

Tématické fráze: hovězí plíce recept pajšl - telecí kořínek na smetaně hovězí plíce recepty plíčka na smetaně z divočiny hovězí plice recept na hovězí plice pajšl z králíka hovězí plíce na smetaně pličky telecí pajsl pajšl z divočiny pajšl z hovězího masa kořínek omáčka hovězí kořínek pajsl korinek omacka/pajsl plíčky na smetaně v pomalém hrnci kůzle pajšl hovezi jazyk v pomalem hrnci hovezi pajšl na smetaně recept

Zapomněl/a jsem heslo