Suroviny
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 19 840 kJ / 4 742 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 148,80 g |
Tuky | 303,50 g |
Vláknina | 22,60 g |
Cholesterol | 2,59 g |
Sodík | 1,08 g |
Sůl | 2,30 g |
Sacharidy | 342,50 g |
Postup přípravy
Krok 1: Vymažu a vysypu formu. Velké dorty dělám pouze v „ráfku“, vespod potaženém papírem a ty nevysypávám.
Krok 2: Nastrouhám na mlýnku dohromady ořechy, piškoty a čokoládu (rozlámaná čokoláda se lépe mele, když ji strouháte společně), k tomu přidám 1 KL MLETÉ zrnkové kávy a špetku soli (v originále není sůl uvedena).
Krok 3: Bílky s troškou cukru vyšlehám dohusta.
Krok 4: Žloutky s cukrem ušlehám do bíla.
Krok 5: Do ušlehaných žloutků zamíchám POSTUPNĚ sypkou směs i část sněhu tak, aby z toho nebyl „beton“, nakonec zlehka zbytek sněhu.
Krok 6: Vyklopím do formy a natáhnu k obvodu formy.
Krok 7: Vložím do trouby vyhřáté na 190°C a až těsto vyběhne, snížím teplotu asi na 160°C; nepřikrývám, peču „na oko“, záleží na množství těsta. Zkouším špejlí až nelepí.
Krok 8: Poznámka: Janků dort plní zavařeninou. Sandtnerová potahuje čokoládou a zdobí ořechy. Já plním nastavovaným čokoládovým krémem, potahuji netuhnoucí čokoládou a zdobím želé. Od jisté doby sníh šlehám z nahřátých bílků (je to rychlejší postup). Lepivost-nelepivost špejle testuji na rtu, ale nikomu to neříkejte!
Zveřejněno 15. 3. 2015
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Ořechový dort podle M. Janků-Sandtnerové
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/Vkq9
Moje poznámka
Ořechový dort podle M. Janků-Sandtnerové
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/Vkq9
Nejnovější recepty
Tradiční prošívaná deka
Přidáno před 55 minutami
Vafle z párků a vajíček
Přidáno před 3 hodinami
Tokáň z kuřecího masa se smetanou
Přidáno před 3 hodinami
Tartaletky s jablíčky a karamelem
Přidáno před 4 hodinami
Bramborovo-cuketový bramborák plněný hermelínem
Přidáno před 4 hodinami
Rajčatový salát se šunkovým salámem a Camembertem
Přidáno před 4 hodinami
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Brokolice s rajčaty, vejci a tofu
Dede. před 3 hodinami
Kynutý ovocný koláč s tvarohem
Tynaja před 3 hodinami
Sněhový rybízový koláč
Gablik před 3 hodinami
Rajská omáčka s masovými kuličkami
ilonkakulisek před 4 hodinami
Fofr broskvový koláč
GumovaKachnicka před 4 hodinami
Brokolice s Nivou
Dede. před 4 hodinami
Švestkový koláč kynutý-nekynutý
slunecnice666 před 6 hodinami
Buřtguláš
Rosiwannabe před 6 hodinami
Mirabelková marmeláda
vojfrancezska před 7 hodinami
Mirabelkový sirup
vojfrancezska před 7 hodinami
Tématické fráze:
sandtnerová recepty,
sandtnerová,
oříškový dort s karamelovým krémem,
recepty sandtnerová,
velky orechovy dort,
m. sandtnerova,
recepty saudnerove,
santnerová recepty cz,
rettigova orechovy dort recept,
ořechový dort recept,
oříškový dort s karamelovýám krémem,
santnerová,
recept ořechový dort,
orecovy dort,
recepty od sandtnerové,
oříškový dort sandtnerová,
velky orecovy dort,
sandtnerova žloutkové řezy,
orechovy dort originál recept,
čokoládový dort sandtnerová
Suroviny:
ořechy vlašské,
piškoty dětské,
cukr,
vejce,
čokoláda,
káva mletá,
cukr vanilkový,
sůl
Komentáře (10)
BEZLEPKOVÁ varianta:
...vynechal jsem piškotové drobečky
***
Po makronkovém období mi zbylo hafo mandlové mouky, tak jsem ji použil místo ořechů...
Jádrovina jako jádrovina...
No, ale vlašáky jsou vlašáky, že
Konečně jsem vyměnil obrázky
Ano, želé nahoru, leč obávám se, že pokud očekáváte želé nalité nahoru na čokoládu, pak vás asi zklamu...
No, ač se jedná o želé, tak není želé jako želé
http://www.labuznik.cz/recept/orechovy-dort-velmi-...
(dort s čokoládou nemohu najít)
Tím obrázkem jsem nechtěl plevelit pod cizím rcp a vložil jsem ho sem (bohužel bez komentáře) jako reakci na diskuzi pod jiným rcp, kde se vedla řeč o vlivu pečení pod alobalem lesklou, či matnou stranou nahoru. Theoreticky to vliv samozřejmě má, ale jak to je v praxi lze viděti na fotto
(až najdu foto k receptu, tak vyměním)
Omlouvám se
Oříškový dort vždy plním krémem, ale jednu plochu každého řezu jemně potírám rybízovým džemem.
Želé nahoru? Dobrý nápad.
Dávám +1