Suroviny
Porce: malý plech cca 20/30 cm 22/34
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
| Energie | 13 927 kJ / 3 329 kcal |
|---|---|
| Bílkoviny | 48,13 g |
| Tuky | 175,04 g |
| Vláknina | 43,70 g |
| Cholesterol | 595 mg |
| Sodík | 361 mg |
| Sůl | 1,29 g |
| Sacharidy | 368,35 g |
Postup přípravy
Krok 1: Všechny suché suroviny na těsto smícháme přidáme studené nakrájené máslo, žloutek, rum a smísíme do bochánku. Pokud je problém smísit, přidejte kapku rumu. Vodu už ne!
Krok 2: Těsto příliš nehněteme, aby se neroztopilo máslo!
Krok 3: Rozdělíme na dva díly, zabalíme do mikrotenu a uložíme do lednice.Necháme odpočinout cca dvě hodiny a nebo třeba do rána. Dobře uzavřít, aby se neosušilo. Může být v lednice i tři dny. Tohle těsto jde mrazit a vydrží tři měsíce v mrazáku.
Krok 4: Vybereme z lednice, necháme 20 minut v kuchyni mírně ohřát a vyválíme. Otočíme plech uložíme ho na těsto a rádýlkem těsto přejedeme kolem okraje plechu.Natočíme na váleček a uložíme na desku vedle. To uděláme i s druhým těstem,ale z válečku ho dáme už do vymazaného a vysypaného plechu na pečení. Papír klouže, tak tento koláč na něm nepeču. Okraje těsta zvedneme. Okrájené zbytky těsta nevyhazujeme budeme z nich dělat mřížku.
Krok 5: Pokud máme jablíčka čerstvá, neloupeme je,jenom vykrojíme jádřinec, nakrájíme a v kastrůlku s cukrem podle chuti cca 10-15 minut povaříme na malém plameni s cukrem. Občas promíchat! Necháme vychladit. Cukr přidáváme opravdu podle chuti, moc sladký, není tento koláček chutný, spíš je potřeba vybrat na něj taková ta opravdu výrazná jablíčka.
Krok 6: Podklad pod jablíčka:
Krok 7: Dáme do suché pánvičky dvě lžíce strouhanky a pomalu za stálého míchání ji opečeme, pak přidáme ořechy a spolu ještě chvilku opečeme do do barvy karamelu. Když ořechy začnou vonět, tak je hotovo.
Krok 8: Necháme také vychladit.
Krok 9: Na těsto dáme nejdříve studenou strouhanku s ořechy na to jablíčka, na ně rozinky.Posypeme skořicovým a vanilínovým cukrem. Pokapeme ještě rumem, dle chuti.
Krok 10: Dáme na jablíčka pomocí válečku vrchní díl těsta! Nepřimačkáváme kraje! Pára by nám koláč roztrhla. Nic nevyteče!
Krok 11: Zbylým rozkvedlaným bílkem potřeme těsto.
Krok 12: Zbytky těsta vyválíme na plát radýlkem uděláme centimetr široké pásy a pod 45 stupňovým úhlem naskládáme do tvaru mřížky. Bílek nám umožní dílky posunovat lehce kloužou takže se to podaří.
Krok 13: Natřeme bílkem i mřížku.
Krok 14: Pečeme ve vyhřáté troubě na 180°C cca 55 minut do zlatova. Bez horkovzduchu!
Zveřejněno 11. 4. 2015
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Jablkový koláč - Almás pité
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/mnon
Moje poznámka
Jablkový koláč - Almás pité
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/mnon
Nejnovější recepty
Mističky z gothaje plněné houbovou smaženicí
Přidáno před 11 hodinami
Dietní kapr s bylinkami připravený v páře
Přidáno před 12 hodinami
Linecký koláč s tvarohem a červenou řepou
Přidáno před 12 hodinami
Slepičí válečky na houbách
Přidáno před 13 hodinami
Škubánky plněné houbovou směsí
Přidáno před 13 hodinami
Zbouchnuté brambory
Přidáno před 22 hodinami
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Szegedinský guláš
MonkaF před 6 hodinami
Bramborová kaše - dokonalá
Kajkajak před 6 hodinami
Vepřové na houbách
Radka61 před 6 hodinami
Dýňové muffiny
Slivci před 8 hodinami
Oříšková bábovka od Marty
4Kala před 10 hodinami
Hruškový koláč s tvarohem
Petik05 před 10 hodinami
Dušená mrkev
Tajemnost před 11 hodinami
Poctivá květáková polévka
oligarda před 11 hodinami
Klasický hospodský guláš (vídeňský)
TommyKoci před 11 hodinami
Tématické fráze:
jablečné pité,
pite,
pite kolac,
dobré ráno obrácený jablkový koláč,
pite jablecni,
koláč pité,
pité těsto,
pite jablečný koláč,
jablkový koláč s mrizkami s karamelem,
chutný cz-jablkovy koláč,
almašpite,
almss pite,
linecky jablkovy kolač,
jahodove pite,
pité.sk,
dobrou chuť jablkové pité sk,
co to je almás,
jablkovy.kolac.pite.sk,
anything
Suroviny:
máslo,
mouka polohrubá,
prášek do pečiva,
voda,
rum,
žloutek,
sůl,
jablko,
cukr skořice,
cukr vanilkový,
rozinky,
strouhanka,
ořechy vlašské,
cukr krystal
Komentáře (4)