Špenát
Což takhle dát si špenát? Ať už z čerstvých listů nebo mraženého protlaku, špenát se v českých rodinách připravuje už celá desetiletí a každý má ten svůj oblíbený recept. Připravte si jej na Zelený čtvrtek, podle pranostiky se budete po celý rok těšit plnému zdraví.
Suroviny pro 3 porce
3porce
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
| Energie | 2 790 kJ / 667 kcal |
|---|---|
| Bílkoviny | 15,88 g |
| Tuky | 50,13 g |
| Vláknina | 8,53 g |
| Cholesterol | 294 mg |
| Sodík | 911 mg |
| Sůl | 2,21 g |
| Sacharidy | 36,30 g |
Postup přípravy
Krok 1: Zmražený špenát necháme lehce povolit.
Krok 2: Špek nakrájíme na kostičky. Cibuli oloupeme, umyjeme a nakrájíme nadrobno.
Krok 3: V hrnci rozehřejeme 2 lžíce oleje a opečeme na něm cibuli a špek. Jakmile je cibule dozlatova opečená, přidáme 2 lžíce hladké mouky a usmažíme jíšku.
Krok 4: Přidáme mléko a dobře rozmícháme, až vznikne hladký bešamel.
Krok 5: Přidáme špenát a na mírném ohni mícháme, až se úplně povolí a spojí s bešamelem.
Krok 6: Vaříme na mírném ohni asi 10 minut. Mezitím oloupeme česnek a prolisujeme ho do špenátu.
Krok 7: Směs osolíme, opepříme a na závěr vmícháme vejce. Vše necháme ještě asi 5 minut provařit.
Krok 8: Podáváme s vařeným vejcem a bramborami.
Zveřejněno 17. 2. 2008
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Špenát
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/pRX
Moje poznámka
Špenát
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/pRX
Nejnovější recepty
Strakatý řez s jablky
Přidáno před 29 minutami
Domácí nudle s krůtím masem a paprikami
Přidáno před 4 hodinami
Rohlíky na vlašák
Přidáno před 5 hodinami
Vepřové karbanátky s kari
Přidáno před 13 hodinami
Vepřové kung-pao
Přidáno před 20 hodinami
Tvarohový chlebíček se švestkami
Přidáno před 21 hodinami
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Rychlá tvarohová buchta hrnková
Simona1 před 3 minutami
Tvarohová buchta s Margotkou
beruna1 před 34 minutami
Krůtí stehna na rajčatech podle Dity P.
Glapet před 49 minutami
Kynuté lívanečky
sedlaci před 1 hodinou
Palačinky ze zakysané smetany
janka77 před 1 hodinou
Květák z horkovzdušné fritézy
Denade před 2 hodinami
Sýrové placičky s pórkem a brokolicí
Maiya27 před 2 hodinami
Špagety s mletým vepřovým masem
jubull před 2 hodinami
Placičky z pekingského zelí
Wanilor před 2 hodinami
Hrníčkový perník
brtna před 3 hodinami
Tématické fráze:
špenát,
špenát recept,
recept na špenát,
recept špenát,
spenat recepty,
špenát z protlaku recept,
špenát z protlaku,
recepty ze špenátu,
špenátový protlak recept,
recepty špenát,
špenátové recepty,
špenat top recepty,
špenátové mufiny,
recepty se špenátem,
recepty na spenat,
spenat jako priloha,
hrníčkové mufiny,
špenát do mrazáku,
špenát příloha,
špenát příloha
Suroviny:
protlak špenátový,
mouka hladká,
vejce,
mléko,
pepř mletý,
sůl,
česnek,
cibule,
špek,
olej
Komentáře (19)
Recept ještě nebyl hodnocen 5,0
Strouhanka je ideální vychytávka, stačí dát na cibulku špenát, až se rozmrazí, zalít trochu mlékem a přidat strouhanku. Za chvíli je to hotovo. Vajíčko už je zbytečné a podle mého názoru i masox, stačí dobře okořenit.