Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Chléb s pâte fermentée

Hodnocení receptu je 5,0 (32×)

Pro možnost hodnocení
se prosím přihlašte

24. 6. 2015 14:36

Suroviny

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Energie9 198 kJ / 2 198 kcal
Bílkoviny69,00 g
Tuky12,75 g
Vláknina23,40 g
Cholesterol 0 mg
Sodík 10 mg
Sůl0,00 g
Sacharidy440,20 g

Zobrazit více hodnot

Hodnoty jsou přibližné Více o hodnotách

Postup přípravy

Poznámka autorky receptu

Podrobněji o starém těstu se dočtete zde http://www.pekarnomanie.cz/stare-testo-old-dough-p...

Zdroj: http://www.pekarnomanie.cz

Pâte fermentée (staré těsto, old dough) pomůže těstu nejen lépe kynout i při menším množství droždí, ale zároveň ho hodně ochutí a posune trochu jiným směrem.

Přesto, že je v tomto chlebu jen minimum žitné mouky a je zadělaný droždím, chutná úžasně i třetí den, je stále stejně měkký a voňavý a připomíná mi chléb kváskový.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Nahlásit chybu v receptu

Alternativy k tomuto receptu Zobrazit více

Načíst další

Přečtěte si

Komentáře

Veronika.Hrozna Veronika.Hrozna

12. 2. 2020 14:28

magdalenka: Magdi a co je to ta dlaždica na pečenie, to má byť rozpálené a na to dávať ten chleba ? Veď to musíš vytiahnuť z rúry, ale také horúce? Nedá sa proste nahriať liatinový pekáč a vraziť to doň? Ten má uši, ale dlažba uši nemá, takže ako vytiahnuť horúcu dlaždicu ?:-?

magdalenka magdalenka

12. 2. 2020 14:23

cathleen: teraz som vybrala z rury... Sedim pri nom a pocuvam to praskotanie... A ta vona...piekla som z 1,5 davky a pretoze stare cesto bolo len na jednu davku, pridala som 4 dnovy zitny kvasok 2 PL od oka. Som zvedava, aky bude po nakrojeni, ale uz teraz sa tesim...

Veronika.Hrozna Veronika.Hrozna

12. 2. 2020 14:18

Ano, vůbec to není složité, když to vidím. Já bych to plácla, ke každému receptu, pro jistotu, aby nikdo neotravoval s překládáním. :-D Možná ten odkaz, je potřeba vždycky, pro takové pekařské ňoumy, jako já! Pak nad tím spekuluju, co kam, kdy přeložit, místo toho, abych měla zadělané těsto! :-D Ale, to ti povím, to pečení chleba nemá daleko k čarodějnictví ! Děkuji oběma za skvělou pomoc! :-D

cathleen cathleen

12. 2. 2020 12:39

magdalenka: děkuji za záskok :-* počítač jsem zapnula až teď.

Veronika.Hrozna: jak píše magdalenka. A jestli chceš, kukni ke mně do článku Pekařina http://www.pekarnomanie.cz/pekarina/ - pod heslem "Překládání těsta" to mám nafoceno ;-) Zpevňuje se tím a lépe vyvíjí lepková struktura těsta a i poměrně hodně řídké těsto pak dokáže udržet tvar bochníku.

magdalenka magdalenka

12. 2. 2020 12:09

Veronika.Hrozna: Cat tu momentálne nevidím, tak odpoviem, ako to robím ja. Cesto mám v širšej naolejovanej mise. Prsty namočím do vody - obidve ruky -prsty strčím pod cesto, chytím a "za uši" vytiahnem hore cca 25 cm a prekryjem tou "blanou" ostatné cesto. Otočím misu a spravím to isté zdola, sprava aj zľava. To cesto ide krásne ťahať, je hrubé cca 3 mm - u mňa. Misu zavriem a po pol hodine opakujem, celkovo trikrát. Možno návod na fotkách tu niekde bude, alebo na youtube. Dnes pečiem tento chlieb zas, ale som sama doma a postup vyťahovania a prekladania nemá kto odfotiť.

Veronika.Hrozna Veronika.Hrozna

11. 2. 2020 20:10

cathleen: V receptu je "těsto přeložíme" jak a kam ho přeložíme, nebo jen nějak poskládáme, promísíme ? :-?:-?:-?
Ty chlebíky vypadají nádherně ! Proto, se ptám, že chci vyzkoušet! Jo, a naříznot jenom svrchu, jedním řezem, jako na fotce?

magdalenka magdalenka

11. 2. 2020 18:28

cathleen: dnes som kúpila relatívne drahý chlieb v obchode, pán domu po ochutnaní zahlásil - zďaleka nie je taký dobrý ako ten tvoj...nemohla by si piecť častejšie?:-D Staré cesto mám v chladničke, takže zajtra...

cathleen cathleen

11. 2. 2020 16:19

magdalenka: moc se ti povedl :yes: Děkuji za vyzkoušení i foto! :-K

Eja57 Eja57

10. 2. 2020 19:56

magdalenka: no:yes::yes::yes:

magdalenka magdalenka

10. 2. 2020 19:05

Tentokrát som úplne dodržala recept a odolala experimentovaniu...chlieb je úžasný! Prikladám fotky.

cathleen cathleen

11. 10. 2015 17:11

Betyna: Betynko, ty mě zásobuješ nádhernýma fotkama krásných chlebíků...:-8
Tenhle poslední je možná nejhezčí!:yes::-K Děkuji

Betyna

11. 10. 2015 17:10

cathleen: dnes jsem zkusila jinak naříznout, trochu se mi to nepovedlo, vypadá jako prasknutý... pořád ho peču, je výborný

cathleen cathleen

15. 9. 2015 12:16

magdalenka: ne, zatím je to jen v dlouhém seznamu mých předsevzetí. Rozhodně ale zmrazím ne úplně zcela vykynuté. Špatně vyjádřeno - zmrazím ho hned po té hodině kynutí, tak:-)

magdalenka magdalenka

15. 9. 2015 12:12

cathleen:bol to 7. alebo 8. deň, neregistrovala som žiaden problém počas kysnutia ani pečenia. Spravila som si staré cesto z 500 g múky, takže na trikrát a nestíhala spotrebovať. Ja, holka šetrná, ho predsa nevyhodím.
Myslím, že pôjde aj zamraziť - máš vyskúšané?

cathleen cathleen

15. 9. 2015 11:57

magdalenka: :-))díky za přínosnou připomínku.
O délce doby, po kterou staré těsto použít, jsem debatila s kamarádkou, která je na zahraničních webech jako doma. Proti mému názoru, že mi těsto na langoše v pohodě v lednici vydrží i týden, postavila zahraniční zkušenosti, kdy pekaři staré těsto používají jen 3 dny.
Kamarádka (Motýlia vareška) ale staré těsto v pohodě používá 5 dnů. A já bych se, po svých zkušenostech, nebála ani těch 7 dnů - a teď mi to potvrzuješ i ty:yes:
Díky:-*
(Jde o to, že přespříliš dlouhým kynutím může být staré těsto enzymy tak "natrávené", že se bude trhat a pečivo roztékat.)

1 2 3 4 5 7

Přidat komentář

Přidat komentář

Moje poznámka

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více

Právě bylo uvařeno:

Další recepty

Tématické fráze: staré těsto chleba s pate fermentee pate fermentee recept na chleba chleb ze stareho testa chléb se starým těstem chleba se starým těstem recepty ze starého chleba recept se starým chlebem old chleba recepty jak upravit starý chléb recept co ze starého chleba recepty na chleba chleba s dlouhým kynutím starý chleba recepty staré těsto na chleba chleba s fermentée délka kynutí těsta na chleba chleba stare těsto domácí chleba se starým těstem

Suroviny: voda, mouka chlebová pšeničná, droždí čerstvé, sůl, voda, mouka žitná chlebová, mouka chlebová pšeničná, mouka hladká, droždí čerstvé, sůl, kmín drcený

TopRecepty.cz

Chléb s pâte fermentée

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/lPEV