Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Strapačky s uzeným masem a kysaným zelím

Strapačky (slovenské halušky) se připravují na mnoho způsobů, ale vždy se jedná o jídlo rychlé a syté. Pro svojí snadnou přípravu, kterou zvládne i začátečník, si i v dnešní době udržují svou oblibu.

Hodnocení receptu je 4,7 (9×)

Pro možnost hodnocení
se prosím přihlašte

Doba přípravy 40 min Doba přípravy: 20 min Doba tepelné úpravy: 20 min

40 min (20 min příprava + 20 min tepelná úprava)

5. 10. 2015 14:49

Suroviny pro 4 porce

4 porce

Nutriční hodnoty

Energie13 363 kJ / 3 194 kcal
Bílkoviny137,46 g
Tuky95,39 g
Vláknina48,30 g
Cholesterol 1,47 g
Sodík 5,49 g
Sůl13,05 g
Sacharidy424,60 g

Zobrazit více hodnot

Hodnoty jsou přibližné Více o hodnotách

Postup přípravy

Poznámka autorky receptu

Recept vařím z kuchařky Poklady klasické české kuchyně jejíž autorem je Roman Vaněk.

Strapačky často vařím pro rodiče, a bohatě stačí jídlo připravit ze čtvrtiny dávky. Používám asi dvě střední brambory, 1 vejce a mouku přidávám podle potřeby. Než těsto protlačuju do vařící vody, zkusím, zavařit lžičku těsta na zkoušku, jestli se nebude rozvářet.

Mé další recepty najdete na http://www.vareniste.cz

Moje poznámka

Přidat poznámku

Nahlásit chybu v receptu

Alternativy k tomuto receptu Zobrazit více

Načíst další

Přečtěte si

Komentáře

jarda Kadic jarda Kadic

6. 10. 2015 19:17

Keďže niesom Slovák,do tejto debaty zasahovať nemožem.Ale,coby Čech,tak halušky říkám testu z mouky a střapačky těstu z mouky a syrových strouhaných brambor:-O

tejaja tejaja

6. 10. 2015 19:06

cecilka: kľudne nesúhlas, je to tvoje právo. :-) Poď k nám a uvidíš, že na východe aj tie halušky s kyslou kapustou nikto nenazve strapačkami. ;-) Sú to jednoducho halušky s kyslou kapustou, presne ako halušky s bryndzou, halušky s kapustou, halušky s tvarohom... a predstav si, ani rezancom s makom tak nikto nepovie, sú to halučšky s makom, aj keď je každénu jasné, o čo ide. ;-)

tejaja tejaja

6. 10. 2015 19:03

zizala: :-D Ja ti verím, že to máš z Wikipédie, ovšem nie všetko, čo je vo Wikipédii, je pravda. ;-)

Karla

6. 10. 2015 18:25

:-):-p:yes:

zizala zizala (moderátorka)

6. 10. 2015 18:22

tejaja: "Existuje mnoho receptur, jak halušky na závěr dochutit. Existují halušky s (kyselým) zelím, sýrem, někdo dělá i halušky s mákem a dokonce i halušky s povidly. Halušky s kyselým zelím a smaženou slaninou se označují jako strapačky."

zdroj: https://cs.wikipedia.org/wiki/Halu%C5%A1ky

Jen důkaz, že nekecám ;-):-)

cecilka

6. 10. 2015 18:21

tejaja:nesuhlasim:-!:-!:-!, halusky su halusky:-! na celom Slovensku a strapacky su halusky s kyslou kapustou + uprazenou cibulou a slaninkou.

maris maris

6. 10. 2015 18:17

tejaja: takže to se zelím nesouvisí ?

tejaja tejaja

6. 10. 2015 18:13

zizala: Jarka, nijaký. :-) Je to vec kraja, kde sa to ako nazýva. Na východe zásadne halušky, tu to nazve strapačkamu iba ten, kto je prisťahovalaec. je to skutočne to isté. ;-)
Mňa skôr zarazilo tých 5 vajec. :-D

zizala zizala (moderátorka)

6. 10. 2015 17:39

maris: Mě totiž zajímalo, jaký je rozdíl mezi haluškama a strapačkama, tak jsem hledala. Protože těsto je stejné ;-)

maris maris

6. 10. 2015 17:36

zizala: tak v tom případě se omlouvám, vždycky jsem žila v domnění, že strapačky jsou název pro bramborové těsto ze syrových brambor ve tvaru halušek. Těsto jako na chlupaté knedlíky:-)), ale že to má vlastně původ od zelí, jsem netušila.

zizala zizala (moderátorka)

6. 10. 2015 17:30

klukodvody: Ano, i wikipedie uvádí, že halušky, které jsou se slaninou a zelím, se jmenují strapačky:yes:

klukodvody klukodvody

6. 10. 2015 15:14

Ve vší úctě k panu Vaňkovi (mimo jiné to není kuchař ),ale myslím ,že strapačky jsou vlastně halušky a jejich název vznikl z toho smíchání se zelím ,které se nepřekrajuje a vznikne střapaté jídlo .Jako naše a teď krajově chlupaté knedlíky ,klouzáky ,bosáky ,hup do vody ,drbáky a podobně .Ale ještě k těm strapačkám no nevím ,ale trošku mně tam chybí polití rozškvařenou slaninkou a osmahnutou cibulkou a to uzené samozřejmě může být zamíchané ,ale kus masa ke krásně zamíchaným a slaninkou přelitým haluškám to by byla asi jiná paráda .Alespoň tak jsem je v restauraci podával já na radu kuchaře Slováka ,který mně je učil a radil jak na to a na brynzové halušky . No je to můj názor .Ale co už dnes .Každý si pojmenuje jídlo jak chce a nezajímá ho jestli je to pravda .

chocolate chocolate

6. 10. 2015 13:59

Jen malá poznámka, kuchařku vydal Vaňkovi Prakul, jehož je sám ředitelem, tudíž pochybuji, že by si název neohlídal;-), je-li nakladatelem jím řízený podnik.

U nás bych musela zvýšit podíl masa;-).

hosta hosta

6. 10. 2015 13:15

1974andrea: nikdo není dokonalý, ani Vaněk, kterého mám moc ráda;-) Opisovat recepty bez vlastního uvažování se holt nevyplácí.

1974andrea 1974andrea

6. 10. 2015 13:06

hosta:No dyť právě, autorka to jen přesunula celé do " svého " receptu;-)

1 2 3

Přidat komentář

Přidat komentář

Moje poznámka

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více

Právě bylo uvařeno:

Další recepty

Tématické fráze: strapacky se zelím a uzeným strapacky strapacky se zelim strapacky s uzeným bramborové noky se zelím a uzeným masem bramborové noky se zelím bramborové noky s uzeným masem noky se zelím a uzeným recept strapacky co uvařit z uzeného masa strapacky recept strapacky s uzenym a zelim strapacky se zelim recept noky s uzeným a zelím těsto na strapačky recept na strapacky strapačky se zelím a slaninou recept strapacky se zelím recepty noky s uzeným masem a zelím bramborové noky se zelím a uzeným

Suroviny: brambory, vejce, mouka polohrubá, cibule, uzené maso vařené, zelí kysané, sádlo, cukr krupice, sůl, pepř mletý, petrželka hladkolistá

TopRecepty.cz

Strapačky s uzeným masem a kysaným zelím

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/64Y9