Původní švestková povidla
Povidla se tradičně využívají do náplní buchet a koláčů ale také třeba k dochucení omáček. Pokud máte na zahradě švestku, neváhejte si z jejích plodů uvařit tato skvělá povidla. Trvá to sice déle a možná se i zapotíme, ale výsledek stojí za to.
Suroviny pro 1 dávka
1dávka
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
| Energie | 19 882 kJ / 4 752 kcal |
|---|---|
| Bílkoviny | 52,00 g |
| Tuky | 16,00 g |
| Vláknina | 200,00 g |
| Cholesterol | 0 mg |
| Sodík | 320 mg |
| Sůl | 0,00 g |
| Sacharidy | 1 000,00 g |
Postup přípravy
Krok 1: Omyjeme a odpeckujeme asi 8 kg přezrálých švestek a postupně je dáváme rozvařit do hrnce se širokým dnem.
Krok 2: Potom je vaříme na mírném ohni tak dlouho, dokud se množství švestek nezredukuje na třetinu či čtvrtinu původního objemu a dokud nejsou povidla hustá tak, že se musí míchat, jinak by se připalovala a horká prskala z hrnce ven. Cílem je vyvařit tekutinu ze švestek tak, aby se při míchání za vařečkou tvořila brázda, která se neslije. Trvá to odhadem 3 - 5 hodin.
Krok 3: Hotová horká povidla nalijeme do čistých sklenic, otřeme jejich hrdla a dobře zavíčkujeme.
Zveřejněno 24. 2. 2016
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Původní švestková povidla
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/kLr6
Moje poznámka
Původní švestková povidla
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/kLr6
Nejnovější recepty
Rychlý krém z tvarohu a Salka do dortu
Přidáno před 1 hodinou
Zapečený kapr se žampiony
Přidáno před 4 hodinami
Kaťák z Bořetic (kuřecí katův šleh)
Přidáno před 4 hodinami
Domácí vlašský salát na chlebíčky
Přidáno před 5 hodinami
Čokoládové budino s kávovým podtónem
Přidáno před 12 hodinami
Kuřecí prsa na smetaně s paprikami
Přidáno před 20 hodinami
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Karamelový likér - latté
Merylas před 57 minutami
Jablkový závin
Lucy27 před 1 hodinou
Maminčina vánoční rybí polévka
slunicko.rk před 2 hodinami
Moji utopenci
marky79 před 3 hodinami
Pudinkové cukroví
adela. před 3 hodinami
Kokosové strojkové cukroví
adela. před 3 hodinami
Sachr cukroví
adela. před 3 hodinami
Hrnková buchta
Helenecka 21 před 4 hodinami
Utopenci - ráno naložit, večer baštit
tomas.rejzek před 5 hodinami
Vánočka s rozinkami
Terka.Ambrozkova před 5 hodinami
Tématické fráze:
jak uvařit švestková povidla,
švestková povidla bez cukru,
povidla z blum,
domácí švestková povidla,
pravá švestková povidla,
svestkova povidla delana v troube,
rychlá švestková povidla,
švestková povidla recept,
zavařování povidel,
povídla švestková,
švestková povidla,
blumy povidla,
klasická švestková povidla,
švestková povidla pro diabetiky,
zavařovaní povidla,
povidla recept,
top recepty svestkova povidla,
švestková povidla bez cukru recept,
pravá švestková povidla recept,
jak uskladnit povídla
Suroviny:
švestky
Komentáře (20)
Jinak se stejnym zpusobem da zpracovat i jiné ovoce: klasika jablka, hrusky, ale i tresne, visne a nebo merunky.
Tato povidla se nemusejí zadeklovávat víčky
Maja Motti:
Klidně mohl zůstat název Pravá švestková povidla