Rychlokvašky

mika59 Kuchařka: mika59

Zavařeniny 12 názorů

Suroviny

okurky 9-15 cm dlouhé
celý pepř
nové koření
hořčičné semínko
pár koleček křenu
stroužky česneku - do láhve asi 5
nálev na 5 l:
4 +1/4 l vody
600 ml octu
200 g soli
větvičky kopru
višňové listy
Recept si zatím oblíbilo 11 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Okurky pečlivě omyjeme a propícháme vidličkou. Na dno 5 l láhve dáme omyté listy cca 4-5. Přihodíme několik kuliček pepře, nového koření a hořčičného semínka. Potom sklenice naplníme okurkami, mezi které prokládáme kopr česnek a křen.

  2. Okurky ve sklenici zatížíme, nebo upevníme pružnými dřívky. Zalijeme připraveným nálevem, který je teplý asi 70 st. Okurky necháme pomalu zchladnout. Po 3-5 dnech můžeme ochutnat.

Poznámka

Recept mám z kuchařky z roku 1990. Dělám je takto už dlouho, jen jsem si tam přidala ten česnek a křen.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 211 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Rychlokvašky

  • spagetka spagetka

    U nás byl na rychlokvašky expert muž, já na ně mám doposud extra kameninovou nádobu s víkem po babce, kde prostě holky zůstaly a každý si vybíral dle libosti. Děláme stejně jako mika.:yes::yes::yes:
    Aha, dáváme ještě bobkový list cca 3 kousky.

    Odpovědět

  • zizala zizala

    Majkaa: Jenomže DEKO obsahuje látky, díky kterým okurky nekysají, působí totiž jako konzervant. To, co doma vytvoříte zřejmě nejsou rychlokvašky, ale docela normální nakládané okurky, jen bez sterilace.
    Já dělám rychlokvašky dost podobně jako mika :yes:

    Odpovědět

  • Majkaa Majkaa

    Milan: Omlouvám se za pozdní odpověď. Recept s DEKOm mám od babičky, okurky nesterilizuji, jen je zaleji horkým nálevem a za pár dnů jsou jedlé a zůstanou tvrdé. kamarádka je takhle nakládala do sudu a měla je až do jara.

    Odpovědět

  • Milan Milan(neregistrovaný)

    Mária : :-K

    Odpovědět

  • Milan Milan(neregistrovaný)

    Mária ,
    Ako sa sterilizujou rychlokvašky ?
    Po kolika dnech ?
    Není z toho bláto ?

    Odpovědět

  • Majkaa Majkaa

    Taky je dělám s octem + Deko a prokládám je hodně cibulí:-p

    Odpovědět

  • Mlsoun Mlsoun(neregistrovaný)

    Tak tomu říkám dobrý recept.:yes:

    Odpovědět

  • Daniela Daniela(neregistrovaná)

    Ja tam dávam aj kúsok suchého chleba - konček.

    Odpovědět

  • Mária Mária (neregistrovaný)

    Ja ich robim podobne, ale nedavam ocot. Ma tu prebehnut mliecne kvasenie, preto nie je potrebny. Davam hroznovy alebo visnovy list a zalievam prevarenou vodou s teplotou asi 50 - 60 stupnov. Ja si ich aj zasteriluzujem na zimu. Su fantasticke.
    <3

    Odpovědět

  • mika59 mika59(autor receptu)

    Jana Remkova: Jani receptů je spousta, tenhle je z octem, jiný třeba jen se solí. Ale ten česnek a křen nesmí chybět.;-);-):-K

    Odpovědět

  • JanaDorazinova JanaDorazinova

    Já nedávám ocet;-):yes:

    Odpovědět

  • Ivace64 Ivace64

    mňám, hned bych si zakousla:-K:yes::yes:

    Odpovědět

TIP dne na email

Tématické fráze: okurky rychlokvašky okurky rychlokvašky recept jak udělat rychlokvašky nálev na rychlokvašky recept na okurky rychlokvasky rychlokvašky v sladkokyselém nálevu nálev na okurky rychlokvašky nejlepší recept na rychlokvašky domaci rychlokvasky nejlepší rychlokvašky rychlokvasky z deka recepty na okurky rychlokvašky recepty okurky rychlokvašky rychlokvašaky okurky rychlokvašky z deka rychlokvasky v sudu nakladane okurky rychlokvasky rychokvašky okurky rychlokvašky s octem sladkokyselé rychlokvašky