Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Opilý Izidor 2

Opilý Izidor je moučník, který nakrájíte na řezy a okouzlíte nejednu návštěvu. Je totiž plný krému, ořechů, čokolády a rumu. Ořechovou nátěrku můžete nahradit také kokosem. Moučník je nejlepší druhý den, až se rum v těstě krásně rozleží.

Hodnocení receptu je 4,6 (9×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

janaka janaka

Středně náročný

Doba přípravy 90 min Doba přípravy: 60 min Doba tepelné úpravy: 30 min příprava na krém den předem, bez dob tuhnutí a chladnutí

90 min (60 min příprava + 30 min tepelná úprava, příprava na krém den předem, bez dob tuhnutí a chladnutí)

Suroviny pro 1 plech

plech 30 × 40 cm

1plech

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie39 073 kJ /
9 339 kcal
Bílkoviny130,33 g
Tuky671,40 g
Vláknina53,25 g
Cholesterol 2,45 g
Sodík 601 mg
Sůl1,30 g
Sacharidy544,59 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Přípravu na krém uděláme den předem. Svaříme smetanu, 150 g moučkového cukru a kakao. Necháme vychladnout a uložíme do lednice do druhého dne. Krok 2: Druhý den připravíme plech na pečení a vyložíme ho pečicím papírem. Včas zapneme nahřívat troubu na 175 °C. Krok 3: Připravíme korpus. Máslo vyšleháme s cukrem a postupně přidáváme žloutky. Pak přidáme ořechy, kakao a nakonec mouku s kypřicím práškem. Z bílků ušleháme tuhý sníh a opatrně vmícháme do směsi. Krok 4: Směs nalijeme na připravený plech a vložíme do vyhřáté trouby. Pečeme při 175 °C asi 15-20 minut. Ještě teplý korpus potřeme rybízovou marmeládou. Necháme vychladnout. Krok 5: Na ořechovou směs smícháme mleté ořechy s rumem a natřeme na vychladlý korpus s marmeládou. Krok 6: Na dokončení krému utřeme máslo a 50 g moučkového cukru. Postupně přidáváme zchladlou svařenou šlehačku. Vyšleháme a natřeme na ořechovou vrstvu. Necháme zatuhnout v lednici. Krok 7: Připravíme čokoládovou polevu pozvolným rozpuštěním tuku a čokolády. Vymícháme do hladké polevy a polijeme zatuhnutý moučník. Necháme přes noc odležet v lednici, rum se rozleží.

TIP: Jak upéct košíčky Izidor

Zveřejněno 8. 6. 2009

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

Toprecepty.cz

Opilý Izidor 2

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/GZor

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

Toprecepty.cz

Opilý Izidor 2

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/GZor

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (9)

Komentáře jsou řazeny od nejnovějších. Odpovědi k nim se zobrazují od nejstarších.

Alena K.: no nevím, já našla františkána na Vaření.cz takto www.vareni.cz/recepty/opily-frantiskan/

Opilý Isidor a opilý františkán jsou dva různé recepty, Isidor je s ořech a fantiškán je s meruŇkami nebo broskvemi.. v tom je ten problém, dámy.. ;-)

Já dělávám Ožralého Františka a tam broskve taky nejdou, ale myslím, že by se tím nic nepokazilo;-)

katarinka....pisala som o zakusku opity frantiskan....ze tam idu pod krem broskyne...nie o izidore

Opitý Izidor je výborný koláč.Ale broskyne tam nejdu:-/Babka ho robieva dlhé roky,vždy sa naňho teším:yes::-))

sa mi zda, ze do opiteho frantiskara pod krem idu aj broskyne

:-p:yes:+ Znám to pod názvem-Ožralý František :-)):-D

Tématické fráze:
opilý izidor, ožralý izidor, opilý isidor, opilý františkán, opity izidor, opilý františek, ožralý isidor, opilý izidor recept, recept opilý františek, ožralý františek, izidor, dezert opilý izidor, buchta opilý izidor, dezert opilý františek, opilý isidor recept, zakusek opily izidor, recepty opilý izidor, opili izidor, ožralý izidor recept, opilý františek dezert

Suroviny:
žloutek, máslo, cukr moučkový, ořechy vlašské, kakao, mouka hrubá, kypřící prášek do pečiva, bílek, marmeláda rybízová, smetana ke šlehání, cukr moučkový, kakao, máslo, ořechy vlašské, rum, čokoláda na vaření, tuk 100%

Přidat fotografie receptu