Bujon (vývar) s vejcem
Tuto jednoduchou polévku připravíte ze dvou surovin a příprava zabere jen okamžik. Žloutek zalitý kvalitním hovězím vývarem vás zahřeje a posílí vaše tělo. Proto je vhodný i v případě nemoci.
Suroviny pro 1 porce
1 porce
Nutriční hodnoty
Energie | 575 kJ / 137 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 10,68 g |
Tuky | 9,76 g |
Vláknina | 0,00 g |
Cholesterol | 259 mg |
Sodík | 104 mg |
Sůl | 0,21 g |
Sacharidy | 1,70 g |
Postup přípravy
Poznámka autora receptu
Tento "nerecept" vkládám z důvodu rozčarování z personálu (na place i v kuchyni), který o existenci něčeho takového neměl ani páru...
Kdysi bylo jídlo k mání i v těch nej(s)prostších provozovnách RaJ - vývar furt někde bublal a vajíčko se vždy našlo.
Bujon se žloutkem se podává spíše při slavnostnějších, vícechodových příležitostech jako první, nebo druhý lehký chod před dalšími, zpravidla sytějšími jídly, ale jedná se i o tzv. "postelové" posilující jídlo pro choré.
Na rozdíl od mnohých jiných vývarů u hovězího neplatí, že čím kvalitnější (dražší) maso, tím lepší vývar.
Moje poznámka
Přidat poznámkuAlternativy k tomuto receptu Zobrazit více
Přečtěte si
Komentáře
26. 5. 2023 18:25
Marie Svarcova: Ten "nápad" je už asi sto let, ne-li více starej
13. 1. 2020 05:45
U nas zase do zloutku pridame najemno nastrouhany rvrdy syr, promichame v ridsi hmotu. Na jednu porci jednu lzici hmoty do misky a zalijeme varicim vyvarem.
30. 12. 2019 15:52
Eja57: surovina vývar. Ale z čeho vařila vývar? Zelenina, kosti, nebo kostka z obchodu? Nehodnotte když sama ani nenapisete z čeho ten vývar je....
29. 12. 2019 13:22
Martina246: surovina je napsána jasně - VÝVAR
29. 12. 2019 13:18
Martina246:
Koukám, že je vám vlastní "oko za oko, zub za zub", že
https://www.toprecepty.cz/recept/62344-vydatny-kur... 29. 12. 2019 10:49:44
Ale proč ne, to je OK
Je ale s podivem, že se zaštiťujete zrovínka J. DoraziNovou, když na TOP je celá řada non plus ultra kuchařek
***
Mnou vložené (nepíši moje recepty zpravidla moc neobhajuji, a před ignoranty tím tuplem ne
No, na druhou stranu právě pro takové byl v prvé řadě rcp určen, že
Koukám, že je vám vlastní "oko za oko, zub za zub", že
https://www.toprecepty.cz/recept/62344-vydatny-kur... 29. 12. 2019 10:49:44
Ale proč ne, to je OK
Je ale s podivem, že se zaštiťujete zrovínka J. DoraziNovou, když na TOP je celá řada non plus ultra kuchařek
***
Mnou vložené (nepíši moje recepty zpravidla moc neobhajuji, a před ignoranty tím tuplem ne
No, na druhou stranu právě pro takové byl v prvé řadě rcp určen, že
29. 12. 2019 12:07
Souhlasím s paní Dorazimovou...to je co? obarvená voda? vývar vždyt nejsou ani napsány suroviny
19. 7. 2018 19:44
Vzhledem k tomu, že i já jsem pamětnice takových bujónů a dělám ho stále, tak je tu super recept a oceňuji ten nápad a krásná prezentace maris
17. 7. 2018 11:46
Mam doma vyvar zmrazeny,tak urcite vyskusam,takyto cisty.ja si zvyknem robievat ze vyvar,cuketove platky,hodit do vyvaru povarit,sampiony nakrajane na platky a ked je to hotove,tak stratene vajicko do toho vlozim,a na veceru to milujem,
16. 7. 2018 23:18
letos na jaře jsem jej připravila velmi nemocnému vnukovi poté, co několik dní téměř nic nejedl a já už byla zoufalá. Asi se mu už dělalo lépe, protože pronesl, že je to " fakt hozné " a chtěl polévku s nudlemi. A mně to odmala chutná.
16. 7. 2018 20:23
maris: Myslím, že zbytočne. Medzi ľuďmi je zafixované vajce, chudák. Manžel mal salmonelózu asi pred 10 rokmi, dostali ju v závodnej jedálni asi 35. A vieš z čoho? Hygienici našli salmonely v čiernom korení. Takže kto si obed dokorenil, dostal salmonelózu.
16. 7. 2018 11:17
maris: Jasně, naměkko nevadí, tam je bílek upravený
16. 7. 2018 11:01
1974andrea: já ze salmonely strach nemám, i v době největší “ kampaně” jsem si je dávala naměkko apod. , ale mezi lidmi jsou obavy hodně rozšířené
16. 7. 2018 10:47
maris: Tady se ale podává pouze se žloutkem, který salmonelu neobsahuje. Je pouze v neupraveném bílku, kam se může dostat skrz skořápku. Bílek zbavíme možnosti přenosu salmonely třeba už jen našleháním. Salmonela se vyskytuje hlavně na skořápkách. Vejce se nemají omývat, protože ztratí svoji přirozenou vrstvu, která před ní chrání. Tady je to celé dobře napsané https://www.cpzp.cz/clanek/1722-0-Vejce.html
16. 7. 2018 10:36
srettka: přesně k tomuhle závěru jsme došli, hysterie kolem vajec - salmonela, zlý cholesterol atd. asi tuto polévku vytlačila, naštěsti už jsou vejce zase zdravá, ale bujon s vejcem se už asi na jídelní lístky nevrátí.
16. 7. 2018 10:32
casino: díky
Moje poznámka
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Křupavý hermelín
Přidáno před 18 minutami
Losos s chřestem a sýrovo-česnekovou omáčkou
Přidáno před 37 minutami
Fit salát
Přidáno před 12 hodinami
Banánový chlebíček z tvarohového těsta s brusinkami a mandlemi
Přidáno před 17 hodinami
Francouzský toust
Přidáno před 23 hodinami
Batátovo dýňová polévka bez mléka
Přidáno 24. 4. 2024 08:10
Právě bylo uvařeno:
Jablečné muffinky s Margot čokoládou
Vitek2015 uvařila před 59 minutami
Mug cake z ovesných vloček
Eviip uvařila před 2 hodinami
Kuřecí stehna pečená na houbové tarhoni v jednom pekáčku
Mirca1108 uvařila před 2 hodinami
Špekáčky - kečupáci
lenkavozihnojova uvařila před 3 hodinami
Frgálová buchta
lenkavozihnojova uvařila před 3 hodinami
Falešná "škvarková" pomazánka z pohanky
Fitulka uvařila před 10 hodinami
Brokolicová polévka
Tonja uvařil před 10 hodinami
Inspirace + zdobení jinak I.
Fitulka uvařila před 10 hodinami
Utopenci - Marcela
Fitulka uvařila před 10 hodinami
Další recepty
Tématické fráze: bujon bujon recept kuřecí bujon s vejcem. hovězí vývar z bujonu hovězí vývar s vejcem recept na bujon recept na bujon bujon kureci vývar recept hovězí bujon s vejce vývar s vajíčkem bujon se žloutkem hovězí bujon recept co s vývarem vývar nebo bujon jak se podava bujon hovězí bujón s s vejcem bujon s vecem hovězí vývar a vejce jak se dela vyvar z bujonu bujon polévka s vejcem
Suroviny: vývar masový, vejce
Bujon (vývar) s vejcem
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/1l5P
24 názorů