Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Chlodnik - studená litevská polévka

Chlodnik je tradiční litevská studená polévka, která v létě osvěží lépe než zmrzlina. Její základem je kefír nebo podmáslí, vařená červená řepa a čerstvé bylinky, které jí dodávají výraznou růžovou barvu a svěží chuť.

Hodnocení receptu je 4,7 (7×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

5jideldenne 5jideldenne

Snadný

Doba přípravy 30 min Doba přípravy: 15 min Doba tepelné úpravy: 15 min

30 min (15 min příprava + 15 min tepelná úprava)

Suroviny pro 2 porce

2porce

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie2 212 kJ /
529 kcal
Bílkoviny35,15 g
Tuky22,86 g
Vláknina17,81 g
Cholesterol 538 mg
Sodík 385 mg
Sůl0,59 g
Sacharidy38,95 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Vajíčka uvaříme natvrdo. Krok 2: Vařenou červenou řepu nastrouháme najemno, ostatní zeleninu (okurku, středně velké kyselé okurky, ředkvičky) nahrubo a vše vložíme do mísy. Krok 3: Zakapeme citronovou šťávou a dle chuti přilijeme lák z okurek. Krok 4: Přidáme nakrájený kopr, pažitku a jogurt, posolíme a opepříme. Krok 5: Servírujeme do hlubokých talířů a jako ozdobu přidáme na každou porci vejce natvrdo.

TIP: Studené letní polévky - přehled

Zveřejněno 18. 7. 2019

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Chlodnik - studená litevská polévka

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/G0ZK

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Chlodnik - studená litevská polévka

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/G0ZK

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (6)

Komentáře jsou řazeny od nejnovějších. Odpovědi k nim se zobrazují od nejstarších.

děkuji, to jsem nevěděla

5jideldenne: znám a dělám oboje a mňam...ale existují recepty na chlodnik s masovým vývarem, i s vařenými brambory, stejně jako znám vegetariánský boršč...
Ale tvůj recept je klasika a navíc krásná fotka:yes:

Eja57: podle mě je boršč jiná polévka... zakládá se na vývaru a mase a patří do něj vařená zelenina... tohle je trochu jiné kafe... bez bujónu a vařená je jen řepa, vše ostatní syrové... v tom vidím hlavní rozdíl. Chuťově jsou ale obě geniální! Pro moji konzervativní rodinu je ale chlodnik velká výzva:-)))) přestože boršč milují<3

magdalenka: chlodnik má taky asi milion různých verzí, některé se hodně podobají boršči na studeno...fajn je řepu uvařit, vývar zredukovat a do chlodniku použít....

V lete krásne osvieži...doteraz som chlodnik považovala za poľskú záležitosť, ale zrejme tie kuchyne sú si blízke.

Tématické fráze:
litevská kuchyně recepty, chlodnik, polská studená polévka z červené řepy a vařenými vejci, chlobnik polévka, chlopnik polévka

Suroviny:
řepa červená, okurka čerstvá, ředkvičky, okurky sterilované, kopr čerstvý, pažitka, jogurt, vejce, citron, sůl, pepř mletý

Naposledy jste si prohlédli

Přidat fotografie receptu