Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Krkonošský sejkory (na plotně)-po bozkovsku "halušky", nebo v troubě jako bramborák

Sejkory, halušky, bramborák a mnoho dalších názvů, přitom se jedná o téměř identické jídlo. Základem jsou vždy strouhané brambory s pořádnou dávkou česneku a majoránky. Těsto se následně peče dokřupava, ideálně přímo na plotně jako ho pekly naše babičky.

Hodnocení receptu je 5,0 (37×)

Pro možnost hodnocení
se prosím přihlašte

Doba přípravy 30 min Doba přípravy: 30 min bez doby smažení

30 min (30 min příprava, bez doby smažení)

18. 7. 2009 21:23

Suroviny pro 1 dávka

1 dávka

Nutriční hodnoty

Energie6 648 kJ / 1 589 kcal
Bílkoviny44,27 g
Tuky3,34 g
Vláknina38,92 g
Cholesterol 0 mg
Sodík 79 mg
Sůl0,00 g
Sacharidy330,05 g

Zobrazit více hodnot

Hodnoty jsou přibližné Více o hodnotách

Postup přípravy

Poznámka autorky receptu

Tohle je recept mého dětství. Navíc, neděste se názvu, u nás se prostě tomuto pokrmu říká halušky - co to vyvolalo v partnerech naší rodiny asi nemusím říkat, ale pro nás to jsou halušky. Musí být cítit hlavně česnekem a musí být tenounké. Upřímně - bramboráky na pánvi na tuku se tomuhle ani zdaleka nepřibližují. Jenže kde dneska smažit přímo na kamnech....

Navíc tomuto těstu nalitému na plech a upečenému do křupava se říká u nás bramborák.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Nahlásit chybu v receptu

Alternativy k tomuto receptu Zobrazit více

Načíst další

Přečtěte si

Komentáře

spagetka spagetka

26. 1. 2016 12:23

Ivana: nebudu se dohadovat o názvu, pro nás jsou halušky, to, co jsem napsala v receptu. bramborák (v jedn.čísle) byl z téhož těsta ale na pekáč do trouby, jak píšu v Poznámce. A když si přečtete komentáře, tak řada lidí se mnou souhlasí, prostě je to takto v této oblasti, jinde to může být jinak.

Ivana

26. 1. 2016 11:48

spagetka:Tak recept na halušky je jenom brambory,mouka,vejce a sůl....maximálně trošičku mléka na zjemnění těsta.S česnekem apod. jsou už to bramboráky:-)

Jana Brno

25. 1. 2016 15:17

ale špagetko...samozřejmě jsem je škvařila v hrnci, ale na slejvání sádla jsem vzala hrnec menší než sítko a smrad byl na světě!!! Smrdělo to tam ještě tak 3 týdny po škvaření!:-))

spagetka spagetka

25. 1. 2016 15:14

Jana Brno: v žádném případě nic nesmrdělo. Tence se potřelo tukem, na to se ihned kydla placka a smažilo se, rozvonělo se. Ovšem na tálu jsme teda škvarky nikdy neškvařili, jedině v kastrolu. Pokud se vyleje větší množství tuku a hned neotře, je jasné, že to smrdí, to smrdí i na plotýnce sporáku.

Jana Brno

25. 1. 2016 14:57

akorát si nedovedu představit mazat tál sádlem, to musí být smradu!!!!!!!! Ale jináč je to moc dobrý, ale potírá se to až po upečení sádlem nebo máslem. Ale to je na každém. Já jednou na tálu škvařila škvarky a pak je slejvala do vedlejšího hrnce a sádlo mě vyteklo na zmiňovaný tál....no to bylo smradu jak ve vopičárně!! Ale můžu být ráda, že to nezačlo hořet :-D

spagetka spagetka

23. 1. 2016 06:03

josef: mám to v názvu ;-), souhlas, to ruční strouhání byla dycky votrava, zvláště když jsme toho pokaždé dělali kvanta :-D:-D:-D:-D. Až po letech jsem se dostala k mechanickému struhadlu speciálně na strouhání brambor, které přece jen tu práci zrychlilo :yes::yes:

josef

22. 1. 2016 13:38

Otec tomu říkal halušky.Moc dobré,až na to ruční strouhání-tehdá.

spagetka spagetka

22. 1. 2016 10:29

Alena Hrycanjuková: Do Jesenného maminka chodila do školy. A tu vůni si pořád pamatuju :-*:-*:-*:-*:-*:-*, zbožňujem je do dneška, i když holt příprava už není dle tradice.
indrja (neregistrovaný/á): tuhle variantu jsme také dělali a dělávám :-p:yes:

Alena Hrycanjuková

22. 1. 2016 10:16

Babička pochází z Jesenného (3km od Bozkova) a sejkory mě dělala jako malé. Chalupa byla provoněná a já je zbožňovala. :-*

indrja

21. 1. 2016 14:26

Když tohle těsto uděláte trošku řidší, nalejete ho do vymaštěného pekáčku - nejlépe železňáku - pokladete sem tam sušenými švestkami nebo měsíčky jablek, máte z toho bramborovou bábu. Musíte to upéct krásně dozlatova a dokřupava.
Nám to pekl děda a říkali jsem tomu bramborový dědek - po něm. Ten česnek a slaná chuť dohromady se sladkým ovocem - nádhera.

lenka

21. 1. 2016 00:28

spagetka:Konečně se našel někdo,kdo zná bramborák jako halušky a na sucho na plotně.Na tuhle dobrotu se nedá zapomenout a to co se dnes dělá na oleji je uplně něco jiného.I u nas se tomu co se peklo v troubě říkalo bramborák a to jsem z Liberce

Anna Žabková

20. 1. 2016 16:03

Drahomíra Mrázová:

Drahomíra Mrázová

20. 1. 2016 15:31

Algena:jsem ze Sedlčanska. U nás jsou to CHUDÁKY, obyčejné levné a dobré jídlo:-p

Jojka

18. 1. 2016 23:57

Tono:vivienlucci@gmail.com to sa fakt na jedlo nehovorí hnus...!!!

tejaja tejaja

17. 1. 2016 20:35

Tono: A ja počujem prvý raz, že hladká múka...plackY majú byť chrumkavé, takže čím menej múky a už vôbec nie hladkej. Ale každý nech si robí podľa toho, čo mu chutí. ;-) A prepáčte, ale povedať na jedlo, že je hnus, je hnus.:no:

1 2 3 4 8

Přidat komentář

Přidat komentář

Moje poznámka

Marie

Další recepty

Tématické fráze: sejkory sejkory recept bramboráky jako od babičky krkonošský bramborák krkonošské recepty krkonošská jídla bramborové sejkory recept sejkory recept na sejkory krkonošské bramboráky sejkory na sladko krkonoské sejkory jídlo sejkory bramboráky z nových brambor krkonošský guláš recept krkonšské sejkorky bramborák na plotně babiččiny bramboráky krkonošsky gulaš kaborky

Suroviny: brambory, krupice, česnek, majoránka, kmín celý, cibule, sůl, sádlo

TopRecepty.cz

Krkonošský sejkory (na plotně)-po bozkovsku "halušky", nebo v troubě jako bramborák

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/66r7