Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Krkonošský sejkory (na plotně)-po bozkovsku "halušky", nebo v troubě jako bramborák

Sejkory, halušky, bramborák a mnoho dalších názvů, přitom se jedná o téměř identické jídlo. Základem jsou vždy strouhané brambory s pořádnou dávkou česneku a majoránky. Těsto se následně peče dokřupava, ideálně přímo na plotně jako ho pekly naše babičky.

Hodnocení receptu je 5,0 (37×)

Pro možnost hodnocení
se prosím přihlašte

Doba přípravy 30 min Doba přípravy: 30 min bez doby smažení

30 min (30 min příprava, bez doby smažení)

18. 7. 2009 21:23

Suroviny pro 1 dávka

1 dávka

Nutriční hodnoty

Energie6 648 kJ / 1 589 kcal
Bílkoviny44,27 g
Tuky3,34 g
Vláknina38,92 g
Cholesterol 0 mg
Sodík 79 mg
Sůl0,00 g
Sacharidy330,05 g

Zobrazit více hodnot

Hodnoty jsou přibližné Více o hodnotách

Postup přípravy

Poznámka autorky receptu

Tohle je recept mého dětství. Navíc, neděste se názvu, u nás se prostě tomuto pokrmu říká halušky - co to vyvolalo v partnerech naší rodiny asi nemusím říkat, ale pro nás to jsou halušky. Musí být cítit hlavně česnekem a musí být tenounké. Upřímně - bramboráky na pánvi na tuku se tomuhle ani zdaleka nepřibližují. Jenže kde dneska smažit přímo na kamnech....

Navíc tomuto těstu nalitému na plech a upečenému do křupava se říká u nás bramborák.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Nahlásit chybu v receptu

Alternativy k tomuto receptu Zobrazit více

Načíst další

Přečtěte si

Komentáře

jana4310

20. 12. 2015 19:26

Myslím,že sejkory mé tchýně byly zdaleka nejlepší.Děláme je do dnes.Na asi 6 brambor 6 vajec šlehačka, sůl, kmín a asi 3 lžíce hladké mouky .Naši kluci vyrobili tály nad ohniště /v zimě je peču na elektrickém plechu/rovný stolní gril/,dělají se hodně tenounké a plotna musí být namazaná špekovou kůží, po upečení se mažou rozpuštěným máslem.Ujišťji,že je studené nikdy neochutnáte.top recepty.cz

vadka50

19. 12. 2015 23:30

MaxJá dávám tvrdé rohlíky a nebo strouhanku ,vejce nedávám a na konec 1 lžíci hladké mouky a je to pak dobrý-jemný,ale je třeba si to vyzkoušet aspoň jednou--taky brambory nastrouhané drobet vymačkávám tu vodu-je tam škrobu dost a tak není třeba vajíček

Maxipes

18. 12. 2015 12:36

spagetka: Tý mouky tam nesmí přijít moc. Kolik mouky na těch 6 brambor, z kterých to dělám, to přesně nepovím - sypu to tam od oka. Raději míň a když to nechce držet pohromadě, tak dám raději ještě jedno vajíčko.

spagetka spagetka

18. 12. 2015 03:16

Maxipes: To je mi líto, ale u nás se používá jedině krupice, nikdy mouka, naopak z mouky to nechutná, pro nás je to takové rozblemcané, či jak to nazvat. Pokud krupice doma není, tak se pro ni skočí, protože mouku my u tohoto receptu prostě nepoužíváme. Ale každému dle jeho chuti a zvyklosti ;-);-)

Maxipes

17. 12. 2015 23:32

Tak jsem to zkusil - podle tohoto receptu jsem místo hladké mouky dal do těch (po našem) BRAMBORÁKŮ (čili cmundy) krupici - a bylo to bytelně hnusný.:-(( Takže pro příště už zase a jedině - HLADKÁ MOUKA :-! :-!:-!

spagetka spagetka

9. 12. 2015 07:25

Majka8: Senzace a díky :-K:-K:yes::yes::yes:

Majka8

9. 12. 2015 02:43

Wou a mňam,jedla jsem u babičky na prázdninách,potírala je rozpuštěným máslem,ale dělala je bez česneku,jen osolený a kmín,neskutečná mňamka.Peču si je na chalupě na žulové plotýnce co máme na grilu...dokážu se jich tak přejíst,že se sotva zvednu ze židle.Můj chlap to neznal a od té doby co jsem je udělala poprvé je musím dělat v létě každý týden.

spagetka spagetka

7. 12. 2015 13:17

Michal: souhlas, tohohle se prostě přejíst nedá :-*:-*:-p:-p:yes::yes:

Michal

7. 12. 2015 12:17

spagetka: absolutně souhlasím, sejkory my daleko radši než mastné bramboráky! navíc je to vzpomínka na moji babičku, která je dělávala v zimě snad každý týden...a nikdy se nepřejedly;:-p

Čestmír

4. 12. 2015 12:09

V Krkonoších asi Sejkory, ale jinak normální klasický český bramborák, po jihočesku Cmunda. Samozřejmě se v rodinách či krajích můžou vyskytovat vylepšení a různé odchylky, ale toto je základ. :yes:

Ivana

4. 12. 2015 10:52

lugano:Tak já ty halušky taky dělám a jsou to jen nasrouhané brambory ,vajíčko,polohrubá mouka a sůl maximálně na zjemnění přidám trošku mléka.Toto těsto se rozetře na plotýnku,nebo plát kamen...musí být rozpálené a na první halušku potřeno malinko máslem,ale jen trošku.Obrací se špachtlí.Upečené se potírají rozpuštěným máslem.Jsem taky ze Semil:-)

spagetka spagetka

1. 12. 2015 15:00

kecyc: V životě jsme nic na špinavou plotnu neházeli :-//:-//:-//, ony i ty kamna se musej čistit a vyblýskávat. A není to oblbování, dyk si vařte po svém, ale je mi vás upřímně líto, nepoznáte tu krásu, vůni, křupavost, zvláště, když píšete, že máte kamna na dřevo. Tak tam bych je na tálu teda udělala a viděl byste ten rozdíl oproti pánvi:yes::yes::yes::yes::yes:.

kecyc

1. 12. 2015 14:52

Je přece jedno jestli to dám na špinavou plotnu kamen a nebo na čistou pánev s minimem tuku...Trapná glorifikace kamen - mám je doma sice také - na dřevo, atd..klasika ale neoblbuju lidi jak je to úžasné vaření o něčem jiném , atd...

spagetka spagetka

27. 11. 2015 12:43

lugano: moje babička a děda z tátovy strany pocházeli z Chuchelny a Semil ;-):-):yes: a z tou mlhou, kouřem nebo oparem či jak to nazvat, máš pravdu, bylo zamžíno :-D

lugano

27. 11. 2015 12:10

Vzpomínka na moje dětství u babičky v Semilech. Babička tomu taky říkala "chudej smrad", protože v kuchyni bývala vždycky mlha, když to připravovala. Ale vím přesně že tam byla jenom sůl a žádné jiné koření a brambory nastrouhané úplně na jemno, na takovou kašičku. Dodnes si tu chuť pamatuji, bylo to skvělé. Plotnu mastila špekovou kůží a pak se to potřelo rozpuštěným máslem.

1 2 3 4 5 6 8

Přidat komentář

Přidat komentář

Moje poznámka

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více

Právě bylo uvařeno:

Další recepty

Tématické fráze: sejkory sejkory recept bramboráky jako od babičky krkonošský bramborák krkonošské recepty krkonošská jídla bramborové sejkory recept sejkory recept na sejkory krkonošské bramboráky sejkory na sladko krkonoské sejkory jídlo sejkory bramboráky z nových brambor krkonošský guláš recept krkonšské sejkorky bramborák na plotně babiččiny bramboráky krkonošsky gulaš kaborky

Suroviny: brambory, krupice, česnek, majoránka, kmín celý, cibule, sůl, sádlo

TopRecepty.cz

Krkonošský sejkory (na plotně)-po bozkovsku "halušky", nebo v troubě jako bramborák

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/66r7