Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Vlašský salát retro (podle ČSN z roku 1976)

Vlašský salát neboli vlašák je jídlo, které nemůže vyjít z módy. Připravte si jej doma jen tak k rohlíku a zavzpomínejte na dětství nebo s ním udělejte skvělé chlebíčky a překvapte své blízké.

Hodnocení receptu je 5,0 (68×)

Pro možnost hodnocení
se prosím přihlašte

Doba přípravy 50 min Doba přípravy: 20 min Doba tepelné úpravy: 30 min bez času na zchladnutí surovin

50 min (20 min příprava + 30 min tepelná úprava, bez času na zchladnutí surovin)

13. 8. 2019 14:37

Suroviny pro 4

4

Nutriční hodnoty

Energie10 429 kJ / 2 493 kcal
Bílkoviny39,51 g
Tuky203,34 g
Vláknina18,81 g
Cholesterol 428 mg
Sodík 8,62 g
Sůl21,25 g
Sacharidy117,31 g

Zobrazit více hodnot

Hodnoty jsou přibližné Více o hodnotách

Postup přípravy

Poznámka autorky receptu

Octu jsem dala méně, asi polovinu, dochutit lze vždycky, záleží také na tom, jak kyselé jsou okurky. Solte postupně.

Vlašských salátů je tu několik, ale tento je přesně podle norem a vyplatí se je opravdu dodržet. Hlavně poměr brambor, salámu, mrkve a celeru ;-)

Moje recepty a ostatní fotografie najdete na https://inkitchenopen.blogspot.com/

Moje poznámka

Přidat poznámku

Nahlásit chybu v receptu

Alternativy k tomuto receptu Zobrazit více

Načíst další

Přečtěte si

Komentáře

Nadia22 Nadia22

30. 12. 2019 10:02

Lenunka: Pri stehovani jsem prisla o kucharku manzelovy babicky z prvni republiky. A tam rozetrene sardelky (vetsinou tak 3 kousky) davali snad do vseho. Do dusenych mas taktez. Ja nesnasim ryby. Ale jednou jsem to ze zvedavosti zkusila, a ono to opravdu chutnalo vyborne, presne tak - unami. Vubec to neni citit po rybach.

1974andrea 1974andrea

28. 10. 2019 14:07

Lenunka: Díky :-K

Lenunka Lenunka

27. 10. 2019 15:20

tak včera jsem ho vyrobila, do rána se uležel...je výborný. Osolila jsem fakt těmi 10 g, je to na mě malinko slanější, ale já moc nesolím, takže jak je v receptu - solit opravdu postupně. Jestli nevadí, přidávám foto :-):-K:yes:

bohynovka bohynovka

14. 8. 2019 22:02

pozorovatel: Problem s pochopenim psaneho textu?? Andrea odkazuje na normy, takze si autorstvi nijak neprivlastnuje.

casino casino

14. 8. 2019 21:43

pozorovatel:
No a tvrdí snad vkladatelka rcp, že je autorka, když už názvem deklaruje zdroj :-?

pozorovatel

14. 8. 2019 20:56

Tzv. "autorce" receptu: nemůžete být autorkou, když tvrdíte, že Vámi publikovaný salát je podle ČSN. To je protimluv. Pro Vaši informaci k rozšíření znalostí: pro potraviny platily tzv. oborové normy (ON), které byly po "revoluci" zrušeny. Třeba v Německu platí dodnes a co je mimo ně, tak si tamní výrobci nedovolí nabídnout na trhgu. Proto se okolopřihlížející nedivte , co se v doučasné době prodává jako "lahůdka". Vím, co říkám.

1974andrea 1974andrea

14. 8. 2019 12:14

Merylas: Ale Maruško jasně, salám ;-) Teď už to nepřepíšu.

1974andrea 1974andrea

14. 8. 2019 12:14

Lenunka: Až budu v Makru, tak se po něm mrknu. Ale myslím, že hlavně ze zvědavosti na složení ;-)

Eja57 Eja57

14. 8. 2019 09:43

Lenunka: jj..u nás v jednom malém řeznictví prodávají "retro šunkový salám" a to je teda fakt MASO, prostě je tam maso:yes:

Lenunka Lenunka

14. 8. 2019 08:41

Eja57: to jo, ale ony jsou dost výrazné, dávají se třeba do dresinku na Caesar salát, a dává se jich taky malinko (sardelky = ančovičky, kdyby někdo nevěděl) :-). Ale to je jedno, já jen že mě to v té kuchařce už dřív zaujalo, že to dávali do věcí, kam bych je já nedala:-)

1974andrea: výrobní salám se tam dává doteď :-D, a dá se i koupit (třeba v Makru), ale asi bych do toho nešla a použila spíš ten šunkový :-)

Merylas Merylas (moderátorka)

14. 8. 2019 08:36

1974andrea: Andy, píšeš, že se do vlašáku dával tzv. výrobní salát, neměla jsi spíš na mysli výrobní salám? :-K

Eja57 Eja57

14. 8. 2019 07:32

Lenunka: ale kukni, že na kilo salátu je ho fakt jen špetka - 50 g, to bude takové umami :yes:

Eja57 Eja57

14. 8. 2019 07:28

1974andrea: Andreo, ne úplně dobře jsi přečetla můj příspěvek ;-) - ČSN 1976 samozřejmě, ale já jsem pro ilustraci dávala příklady ještě jiných "vlašských" salátů...
Asi tento "vynález" je dle dostupných dat z roku cca 1911 - to je ten Linkův, po válce jeho lahůdkářství bylo znárodněno, recept byl dlouho utajován.
Třeba i ještě Vilém Vrabec nedává do svého "vlašáku" vůbec kořenovou zeleninu, ale stejně jako ty předchozí jsou tam jablka..., šunka, brambory...
A nějak postupem času se složení měnilo směrem - za málo peněz hodně muziky....ne že by vlašák našich mladých let nebyl při dodržení normy dobrý, ale třeba ten Viléma Vrabce mi chutná líp ( asi 2x jsem ho dělala...)
:-K

magdalenka magdalenka

13. 8. 2019 23:36

1974andrea: v prvorepublikovom sú tie slede...:-8

1974andrea 1974andrea

13. 8. 2019 23:17

Eja57: Tohle není prvorepublikový recept, to se mýlíte ;-) Do vlašáku se dával tzv. výrobní salát. Tohle jsou normy z roku 1976, jak uvádím.

1 2 3

Přidat komentář

Přidat komentář

Moje poznámka

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více

Právě bylo uvařeno:

Další recepty

Tématické fráze: vlašský salát dle čsn vlašský-salát-retro vlassky salat recept vlašský salát recept dle čsn vlašský salát retro saláty čsn 50142 vlašský salát čsn saláty dle čsn vlašský salát recept čsn csn vlassky salat recepty čsn saláty podle čsn retro vlasky salát recept majonéza dle čsn norma na vlašský salát retro-vlašský salát recepty salát podle čsn prvorepublikový vlašský salát recept vlažský salát podle čsn

Suroviny: brambory typ a, junior, okurky sterilované, hrášek sterilovaný, celer, mrkev, majonéza, hořčice plnotučná, omáčka worcesterová, ocet, cukr, sůl, pepř mletý

TopRecepty.cz

Vlašský salát retro (podle ČSN z roku 1976)

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/2M6J