Omáčky Š
Suroviny
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 11 762 kJ / 2 811 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 39,29 g |
Tuky | 185,35 g |
Vláknina | 27,40 g |
Cholesterol | 526 mg |
Sodík | 639 mg |
Sůl | 1,45 g |
Sacharidy | 203,01 g |
Postup přípravy
Šafránová omáčka
Nejprve si namočíme šafrán v bílém víně. Z másla a mouky připravíme světlou jíšku, zalijeme smetanou, ochutíme bílým vínem se šafránem a osolíme. Při podávání zdobíme kadeřavou petrželí. Krok 2: Šťovíková základní omáčka
Ze sádla a mouky připravíme světlou jíšku, zředíme jí vodou (vývarem), osolíme a povaříme dohladka a dohusta. Pak přidáme posekaný šťovík, povaříme a nakonec přidáme smetanu, dosolíme, osladíme a již nevaříme. Krok 3: Šunková omáčka
Bešamelovou omáčku uděláme z másla, mouky a mléka. Přidáme do ní šunku pokrájenou na kostičky, mléko, pepř, sůl a na mírném ohni povaříme 5 minut. Omáčku zjemníme máslem. Krok 4: Šumavská brusinková omáčka
Brusinky povaříme v troše vody. Z másla a mouky uděláme světlou jíšku, zředíme ji vodou, provaříme a prochladlé brusinky rozmixujeme tyčovým mixérem a pak propasírujeme do omáčky sítem. Přisolíme, přisladíme, případně mírně připepříme a zlepšíme citr. šťávou. Podáváme ke zvěřině. (Pokud použijeme sušené brusinky, které jsou slazené, tak omáčku přislazujeme jen opatrně, nebo vůbec ne. Ovšem z čerstvých brusinek nebo dom. brusinkového kompotu je omáčka mnohem lepší.) Krok 5: Švestko-slivovicová omáčka - podává se k srnčímu hřbetu
Rozvaříme200 g sušených švestek, které rozmixujeme. Získáme lepší chuť, než třeba ze švestkových povidel. Zahustíme maizenou, abychom dosáhli dostatečné hustoty. Osolíme a opepříme, přilijeme deci červeného vína a necháme lehce přejít varem. Potom přidáme nasekané mandle, rozinky a na závěr, těsně před podáváním, panáka dobré moravské slivovice. "To je celý kumšt" říká gastronomický odborník Zdeněk Šaroun.
(Tuto omáčku jedl na návštěvě v Praze i britský princ Charles)
Zveřejněno 27. 10. 2019
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Omáčky Š
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/JoLP
Moje poznámka
Omáčky Š
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/JoLP
Nejnovější recepty
Koláčky s hruškovými povidly
Přidáno před 5 hodinami
Nepečená roláda s kiwi
Přidáno před 5 hodinami
Jemná buchta s mletým mákem
Přidáno před 5 hodinami
Květákové karí placičky
Přidáno před 18 hodinami
Chuťovka z červené řepy a brynzy
Přidáno před 19 hodinami
Kedlubnová polévka
Přidáno 3. 5. 2025 06:00
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Kuřecí stehna z horkovzdušné fritézy
Tom_Krupa před 6 minutami
Pizza šneci z domácího těsta
Qw13 před 56 minutami
Cizrnová polévka s mangoldem a zeleninou
Masula před 1 hodinou
Bábovka s povidly
jvsjvrj před 1 hodinou
Jahodový džem
Jolinka před 1 hodinou
Hovězí (kližka) na houbách
mb130 před 1 hodinou
Drobenkový koláč s pudinkem a jahodami
UnholyKetty před 1 hodinou
Pavučinkový makový závin.
Veronika.Hrozna před 2 hodinami
Tilápie na rozmarýnu s česnekem
Hanka99 před 2 hodinami
Tématické fráze:
šafránová omáčka,
recepty od písmene s,
dvě zakladní omáčka
Suroviny:
máslo,
mouka hladká,
šafrán,
sůl,
víno bílé,
smetana ke šlehání,
petržel,
sádlo,
mouka hladká,
voda,
sůl,
cukr,
smetana,
šunka,
máslo,
mléko,
pepř,
brusinky,
voda,
mouka,
pepř,
šťáva citronová,
švestky sušené,
škrob kukuřičný,
pepř,
víno červené,
mandle sekané,
slivovice
Komentáře (7)