Ruská svíčková
Máte-li chuť vyzkoušet netradiční variantu svíčkové, pusťte se do přípravy této její ruské verze. Chybí v ní cibule i některé tradiční koření, naopak obsahuje neobvyklou surovinu - žampiony. Vyzkoušejte ji a uvidíte, zda si ji zamilujete víc, než tu klasickou, českou.
Suroviny pro 1
1
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
| Energie | 19 803 kJ / 4 733 kcal |
|---|---|
| Bílkoviny | 275,65 g |
| Tuky | 344,40 g |
| Vláknina | 29,00 g |
| Cholesterol | 970 mg |
| Sodík | 5,47 g |
| Sůl | 13,20 g |
| Sacharidy | 70,95 g |
Postup přípravy
Krok 1: Maso omyjeme, osušíme, popř. odblaníme. Zeleninu očistíme a nakrájíme na kostičky.
Krok 2: Část slaniny nakrájíme na špalíčky a maso jí prošpikujeme. Pokud ji dáme na chvíli do mrazáku, půjde to lépe.
Krok 3: Prošpikované maso osolíme a mírně opepříme.
Na kousku másla na pánvi rozpečeme zbytek slaniny nakrájené na kostičky a maso na ní necháme zatáhnout. Pak ho vyjmeme a dáme osmažit nakrájenou zeleninu, až je zlatavá. Krok 4: V kastrolu nebo v pomalém hrnci uděláme zeleninové lůžko a maso do něj posadíme. Podlijeme vínem nebo vodou a dáme péci nebo "pomalíme" do změknutí. Pak maso vyndáme a necháme zchladnout, aby se lépe krájelo na plátky. Krok 5: Veškerou zeleninu rozmixujeme ponorným mixérem, dle potřeby naředíme trochou vody, přidáme smetanu a přivedeme k varu. Pak do omáčky vložíme scezené žampiony, dochutíme a zjemníme plátkem másla. Krok 6: Podáváme s knedlíkem, kynutým nebo karlovarským, ale šly by i těstoviny nebo popř. tyto bramborové knedlíky: viz Poznámku.
Na kousku másla na pánvi rozpečeme zbytek slaniny nakrájené na kostičky a maso na ní necháme zatáhnout. Pak ho vyjmeme a dáme osmažit nakrájenou zeleninu, až je zlatavá. Krok 4: V kastrolu nebo v pomalém hrnci uděláme zeleninové lůžko a maso do něj posadíme. Podlijeme vínem nebo vodou a dáme péci nebo "pomalíme" do změknutí. Pak maso vyndáme a necháme zchladnout, aby se lépe krájelo na plátky. Krok 5: Veškerou zeleninu rozmixujeme ponorným mixérem, dle potřeby naředíme trochou vody, přidáme smetanu a přivedeme k varu. Pak do omáčky vložíme scezené žampiony, dochutíme a zjemníme plátkem másla. Krok 6: Podáváme s knedlíkem, kynutým nebo karlovarským, ale šly by i těstoviny nebo popř. tyto bramborové knedlíky: viz Poznámku.
Zveřejněno 2. 8. 2020
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Ruská svíčková
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/90ZD
Moje poznámka
Ruská svíčková
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/90ZD
Nejnovější recepty
Jednohubky s tresčími játry, červenou cibulí a řeřichou
Přidáno před 1 hodinou
Rolky ze šunkového salámu
Přidáno před 1 hodinou
Těstovinové vafle jako příloha
Přidáno před 8 hodinami
Kuře na paprice podle Zdeňka Pohlreicha
Přidáno před 9 hodinami
Domácí veka
Přidáno před 22 hodinami
Jihočeská zelná polévka
Přidáno před 23 hodinami
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Salát Coleslaw
ivanc před 1 minutou
Klasický hospodský guláš (vídeňský)
Stesticko před 8 minutami
Asijský pikantní zelný salát
Fitulka před 38 minutami
Roládky z toustového chleba
Fitulka před 40 minutami
"Tatarák" z tvarůžků a camembertu
Fitulka před 41 minutami
Cibulová polévka
AndreaRinger před 1 hodinou
Hovězí plátky na zelenině a houbách
Therak před 1 hodinou
Salát z hlávkového zelí
poirotka před 2 hodinami
Kuřecí vývar s krupicovými nočky a zeleninou
poirotka před 2 hodinami
Mrkvový salát
poirotka před 2 hodinami
Suroviny:
roštěná hovězí,
zelenina kořenová,
slanina libová,
máslo,
víno bílé,
smetana 33%,
žampiony sterilované,
ocet,
pepř mletý
Komentáře (6)
Hezká inspirace