Česká bramboračka z remosky

Polévky Doba přípravy: 50 minut 13 názorů

Polévky Doba přípravy: 50 minut 13 názorů

Suroviny 4 porce

1litr vody
500 g brambor
2 mrkve
1 petržel
kousek celeru
1 cibule
1 Ižička mletého kmínu
2 Ižičky majoránky
2 Ižíce hladké mouky
hrst listové petrželky
200 g čerstvých hub nebo 20 g sušených
2 Ižíce másla
sůl, pepř

Postup přípravy receptu

  1. Nakrájenou a očištěnou mrkev, petržel a celer osmahneme v remosce na másle. Pak přidáme plátky čerstvých hub, po chvíli pak nasekanou cibuli, ochutíme kmínem, zaprášíme moukou a zasmažíme dozlatova.

  2. Zalijeme vodou, přidáme oloupané a na kostky pokrájené brambory, mírně osolíme, opepříme a vaříme doměkka. Polévku pak ochutíme v dlani rozemnutou majoránkou a jen krátce provaříme. Porce na talíři ozdobíme jemně nasekanou listovou petrželku.

  3. Poznámka: Sušené houby namočíme asi na 30 minut do vlažné vody, aby změkly. Přidáme je do polévky až s bramborami. Můžeme přidat i trochu scezené vody z nich, ale ne příliš (nejvýše 100 ml), polévka by zhořkla.

  4. Obměny: Do polévky můžeme společně s majoránkou přidat i nasekané lístky libečku a prolisovaný česnek. 1/3 polévky můžeme rozmixovat nebo propasírovat přes síto a pak společně s majoránkou přidat zpět do remosky. Polévka zhoustne.

Poznámka od kuchařky

Recept byl připravován dle kuchařky ,,Pečeme zdravě a chutně,,.

Všechny recepty jsou i na FB ve skupině "Vaříme s Jirkou" (Cooking with Jirka).

https://www.facebook.com/groups/107167705971951/

Komentáře k receptu Česká bramboračka z remosky

  • casino casino

    "Česká bramboračka z remosky"
    Jurgen.k: píšu to jak to cítím :-) , né jak se to má psát :yes:;-)
    To je ale chiba;-):-):-D
    ***
    No a jak je to s tím vařením:-?
    Nikde nestojí psáno, zda NA deklu, či POD deklem, he?;-):-):-D
    Mám ještě stařičkou remosku:yes::yes::yes:
    Když se víko dá opačně a do víka se vloží miska od remosky, tak se dá jídlo vařit jako na sporáku:yes::yes:

    Odpovědět

  • Jurgen.k Jurgen.k (autor receptu)

    bofinka: :-):yes: to je dobře

    Odpovědět

  • Jurgen.k Jurgen.k (autor receptu)

    bofinka: píšu to jak to cítím :-) , né jak se to má psát :yes:;-)

    Odpovědět

  • bofinka bofinka

    Jurgen.k: Tak ted uz chapu ;-)

    Odpovědět

  • bofinka bofinka

    Dajda: Cetla, jen nechapu, ze nekdo da recept na "ceskou" bramboracku bez cesneku a jako obmenu na tuto stalici ceske kucyne cesnek prida. Opak by mel byt pravdou. . . . . .

    Odpovědět

  • Jurgen.k Jurgen.k (autor receptu)

    bofinka: Ano opravdu bez česneku :-) , někdo tu může být jako já, kdo česnek bohužel nesnese, takže je to i dobrá varianta bez něj ;-):yes:

    Odpovědět

  • Jurgen.k Jurgen.k (autor receptu)

    Dajda: :yes::-) no velmi dobrá poznámka i to se mohlo klidně stát ... i když sbírám houby dlouho tak přehlídnout se člověk také může ... :yes:

    Odpovědět

  • Dajda Dajda

    bofinka: S česnekem, stačí si přečíst poznámku. :-O

    Jurgen.k: Polévku vařit v remosce na vařiči nebo klasicky jako v remosce?
    Taky houby namáčím a přidávám i s vodou, je to skvělé přírodní dochucovadlo. Nevloudil se Vám do té hořké várky panský hříbek, tedy hřib žlučník? https://cs.wikipedia.org/wiki/H%C5%99ib_%C5%BElu%C... Vypadá skvělé, což se o chuti rozhodně říci nedá! 8-(

    Odpovědět

  • bofinka bofinka

    Ceska bramboracka opravdu bez cesneku :-?

    Odpovědět

  • Jurgen.k Jurgen.k (autor receptu)

    cathleen: už se mi to stalo, proto to sem píšu z vlastní zkušenosti ;)

    Odpovědět

  • Jurgen.k Jurgen.k (autor receptu)

    Frantiska: Děkuji za info , už je to opraveno, původně tam mělo být 1l, ale nějak se to změnilo a špatně ;)

    Odpovědět

  • cathleen cathleen (moderátorka)

    Proč myslíte, že by polévka po přidání vody z namáčení sušených hub zhořkla :-? Podle rady některých zdejších uživatelů už několik let sušené houby nepředmáčím, namočí se a změknou varem v polévce, a ta rozhodně hořká není. :-)

    Odpovědět

  • Frantiska Frantiska

    11 litru vody bude preklep :) tolik se do remosky nevleze. Asi se misto l napsala omylem 1 :)

    Odpovědět