

Česká bramboračka z remosky
Suroviny 4 porce
- 1litr vody
- 500 g brambor
- 2 mrkve
- 1 petržel
- kousek celeru
- 1 cibule
- 1 Ižička mletého kmínu
- 2 Ižičky majoránky
- 2 Ižíce hladké mouky
- hrst listové petrželky
- 200 g čerstvých hub nebo 20 g sušených
- 2 Ižíce másla
- sůl, pepř
Postup přípravy receptu
Nakrájenou a očištěnou mrkev, petržel a celer osmahneme v remosce na másle. Pak přidáme plátky čerstvých hub, po chvíli pak nasekanou cibuli, ochutíme kmínem, zaprášíme moukou a zasmažíme dozlatova.
Zalijeme vodou, přidáme oloupané a na kostky pokrájené brambory, mírně osolíme, opepříme a vaříme doměkka. Polévku pak ochutíme v dlani rozemnutou majoránkou a jen krátce provaříme. Porce na talíři ozdobíme jemně nasekanou listovou petrželku.
Poznámka: Sušené houby namočíme asi na 30 minut do vlažné vody, aby změkly. Přidáme je do polévky až s bramborami. Můžeme přidat i trochu scezené vody z nich, ale ne příliš (nejvýše 100 ml), polévka by zhořkla.
Obměny: Do polévky můžeme společně s majoránkou přidat i nasekané lístky libečku a prolisovaný česnek. 1/3 polévky můžeme rozmixovat nebo propasírovat přes síto a pak společně s majoránkou přidat zpět do remosky. Polévka zhoustne.
Poznámka od kuchařky
Recept byl připravován dle kuchařky ,,Pečeme zdravě a chutně,,.
Všechny recepty jsou i na FB ve skupině "Vaříme s Jirkou" (Cooking with Jirka).
Sdílejte recept s přáteli
Alternativy k tomuto receptu
Komentáře k receptu Česká bramboračka z remosky
-
"Česká bramboračka z remosky"
Jurgen.k: píšu to jak to cítím, né jak se to má psát
To je ale chiba
***
No a jak je to s tím vařením
Nikde nestojí psáno, zda NA deklu, či POD deklem, he?
Mám ještě stařičkou remosku
Když se víko dá opačně a do víka se vloží miska od remosky, tak se dá jídlo vařit jako na sporáku -
bofinka:
to je dobře
-
bofinka: píšu to jak to cítím
, né jak se to má psát
-
Jurgen.k: Tak ted uz chapu
-
Dajda: Cetla, jen nechapu, ze nekdo da recept na "ceskou" bramboracku bez cesneku a jako obmenu na tuto stalici ceske kucyne cesnek prida. Opak by mel byt pravdou. . . . . .
-
bofinka: Ano opravdu bez česneku
, někdo tu může být jako já, kdo česnek bohužel nesnese, takže je to i dobrá varianta bez něj
-
Dajda:
no velmi dobrá poznámka i to se mohlo klidně stát ... i když sbírám houby dlouho tak přehlídnout se člověk také může ...
-
bofinka: S česnekem, stačí si přečíst poznámku.
Jurgen.k: Polévku vařit v remosce na vařiči nebo klasicky jako v remosce?
Taky houby namáčím a přidávám i s vodou, je to skvělé přírodní dochucovadlo. Nevloudil se Vám do té hořké várky panský hříbek, tedy hřib žlučník? https://cs.wikipedia.org/wiki/H%C5%99ib_%C5%BElu%C... Vypadá skvělé, což se o chuti rozhodně říci nedá! -
Ceska bramboracka opravdu bez cesneku
-
cathleen: už se mi to stalo, proto to sem píšu z vlastní zkušenosti ;)
-
Frantiska: Děkuji za info , už je to opraveno, původně tam mělo být 1l, ale nějak se to změnilo a špatně ;)
-
Proč myslíte, že by polévka po přidání vody z namáčení sušených hub zhořkla
Podle rady některých zdejších uživatelů už několik let sušené houby nepředmáčím, namočí se a změknou varem v polévce, a ta rozhodně hořká není.
-
11 litru vody bude preklep :) tolik se do remosky nevleze. Asi se misto l napsala omylem 1 :)