Kuře v bramborách zapečené se smetanou

Suroviny 6 porcí

1,5 kg brambor syrových - nakrájet na tenké plátky
4 velké cibule - nakrájet nahrubo
sůl, pepř
300-600 g masa kuřecího (i jiného) - buď plátky nebo proužky (množství podle velikosti pekáče a podle chuti)
trocha oleje do marinády
koření podle chuti (paprika, gyros, …)
tenké plátky špeku nebo anglické slaniny - není nutné
1/4 l smetany ke šlehání nebo na vaření
tuk (sádlo) na vymazání pekáče

Postup přípravy receptu

  1. Pekáč lehce vymažeme tukem, naskládáme 2 vrstvy brambor (každou osolit, opepřit), na to vrstvu cibule (osolit, opepřit), opět 2 vrstvy brambor, vrstvu cibule, na ni vrstvu masa, které jsme předem naložili do marinády, nebo já někdy rychle orestuji na pánvi, aby se maso zatáhlo a v pekáči pak posypu kořením.

  2. Na maso navrstvíme opět ve vrstvách zbytek brambor a cibule - každou vrstvu opět osolíme a opepříme, poslední vrstvou jsou brambory, které jen osolíme. Někdy navrch dávám plátky špeku nebo anglické slaniny.

  3. Vše zalijeme smetanou a pečeme v troubě předehřáté na cca 180°C cca 1 hodinu. Smetana by se měla z větší části vypéct. Pokud na dně zůstane trochu tekutiny, není to na závadu, my máme tuto šťávičku rádi.

Poznámka od kuchařky

Množství masa je orientační, každý použije podle své chuti, jen je třeba, aby bylo rozloženo po celé ploše pekáče.

Komentáře k receptu Kuře v bramborách zapečené se smetanou

K receptu nejsou žádné komentáře.