Dušená krkovička v šunkovaru
Připravit si domácí šunku z krkovičky není náročné, jen zabere více dnů. Avšak i to má svůj důvod a věřte, že se to vyplatí. Krkovičku nejprve necháme naložit v láku a poté ji uvaříme v šunkovaru. Po vychladnutí pak můžeme koštovat.
Suroviny pro 1 kus
1kus
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 9 421 kJ / 2 252 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 258,70 g |
Tuky | 135,20 g |
Vláknina | 0,00 g |
Cholesterol | 624 mg |
Sodík | 9,91 g |
Sůl | 1,30 g |
Sacharidy | 0,00 g |
Postup přípravy
Do jednoho litru převařené a vychlazené vody dáme koření, sůl a dobře rozmícháme. Krok 2: Maso dáme do vhodné nádoby, zalijeme připraveným lákem, aby maso bylo ponořené a můžeme jím i napíchat do masa (pomocí injekční stříkačky). Nádobu přikryjeme a dáme na 2-3 dny do lednice a každý den maso otočíme. Krok 3: Osušené maso nacpeme do šunkovaru. Sáček nemusíme používat. Šunkovar dáme do vhodného hrnce, zalijeme vodou, dáme na sporák a teplotu vody nastavíme na nějakých 75-80 °C a takto "vaříme" po celou dobu asi 2,5 hodiny, tedy do doby, až bude teplota v jádru 72-74 °C. Krok 4: Po docílení vnitřní teploty šunkovar zchladíme ve studené vodě a necháme vychladnout. Pokud je šunkovar studený, vložíme jej do lednice aspoň na 12 hodin. Krok 5: Po vychlazení šunkovar otevřeme, vzniklý rosol vylijeme do misky, který můžeme použít do husté polévky. Vyndáme krkovičku, provedeme zkušební řez a plátek ochutnáme. Výsledek vás překvapí.
Zveřejněno 21. 1. 2022
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Dušená krkovička v šunkovaru
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/xO0B
Moje poznámka
Dušená krkovička v šunkovaru
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/xO0B
Nejnovější recepty
Jahodové noky s čokoládou
Přidáno před 3 hodinami
Žampiónová směs s mrkví a fazolemi
Přidáno před 7 hodinami
Meruňkový nákyp
Přidáno před 8 hodinami
Kuřecí plátek na rajčatech a oreganu
Přidáno před 9 hodinami
Tuňáková pomazánka s cottage a vejci
Přidáno 19. 6. 2025 16:21
Pečená kuřecí stehna se žampionovo-játrovou omáčkou
Přidáno 19. 6. 2025 15:41
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Jahodovo-jogurtová zmrzlina
Martina68 před 2 hodinami
Domácí Mrkvový dort
Alena Kovarova před 2 hodinami
Vláčný mrkvový dort
Alena Kovarova před 2 hodinami
Blesková polévka s vaječnou jíškou
veronikamaskova@email.cz před 4 hodinami
Borůvkový koláč I.
RencaBarca před 5 hodinami
Povidlové šátečky bez kynutí
Hanina_ před 5 hodinami
Pekingská polévka
Hanina_ před 5 hodinami
Hrnková buchta s tvarohem
Jakubka před 5 hodinami
Bramborové knedlíčky do polévky
ldislav před 6 hodinami
Zapečené noky s vepřovým masem v hořčičné omáčce
Dagemar před 6 hodinami
Suroviny:
krkovice vepřová,
praganda,
bobkový list,
koření nové koření,
voda
Komentáře (4)
U nás bylo jen ze 3/4 kg krkovice na zkoušku.Příště bude rozhodně větší množství.Do nálevu šlo 15 g obyč.soli a 15 g pragandy.Hodnoceno už bylo,tak teď ještě fotky