Suroviny pro 1 dávka
Potřebujeme: 3 skleničky o celkovém obsahu 1,8 l (měla jsem 2x650+1x500)
1dávka
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
| Energie | 6 363 kJ / 1 521 kcal |
|---|---|
| Bílkoviny | 94,08 g |
| Tuky | 51,46 g |
| Vláknina | 31,50 g |
| Cholesterol | 559 mg |
| Sodík | 35,95 g |
| Sůl | 89,13 g |
| Sacharidy | 161,10 g |
Postup přípravy
Krok 1: Mladé cukety neloupeme. Nastrouháme je na slzičkovém struhadle a zasypeme vrchovatou čajovou lžičkou soli. Promícháme a necháme minimálně půl hodiny stát v míse, aby cukety pustily vodu. Starší cukety ale oloupeme a zbavíme měkkých jádřinců.
Krok 2: Tresku zalijeme vodou tak, aby byla celá pod hladinou. Vodu osolíme pár špetkami soli a přidáme 1 polévkovou lžíci octa. Od bodu varu zakryté vaříme 10 minut.
Krok 3: Do hrnce vložíme všechny uvedené suroviny na nálev a přivedeme k varu. Vaříme 5 minut.
Nálev odstavíme a necháme vychladnout. Krok 4: Z nastrouhané cukety vymačkáme co nejvíce tekutiny a přendáme ji do mísy. Uvařenou tresku nasekáme na malé kousky a přidáme ji k cuketě. Balkánský sýr nastrouháme a společně s rozklepnutým vajíčkem přidáme do mísy k cuketě a tresce. Pro zvýraznění chuti přidáme výše uvedené koření, samozřejmě každý podle své volby. Krok 5: 60 g strouhanky smícháme společně se 2 lžícemi hladké mouky a 2 lžícemi Solamylu. Směs postupně zapracujeme s cuketou, treskou, vajíčkem, kořením a balkánským sýrem do těsta na pečenáče. Ochutnáme, zda je hmota na pečenáče dost pikantní a osolená. Chuť nesmí být mdlá. Krok 6: Připravíme si plech, na který položíme papír na pečení. Navlhčenýma rukama odebíráme kousky těsta (asi množství 1 polévkové lžíce) a tvoříme v dlaních kuličky velikosti 3-4 cm. Kuličky obalíme ve strouhance. Obalené kuličky skládáme na papír na pečení. Krok 7: Plech vložíme do trouby vyhřáté na 200 °C a pečeme 50 minut. Posledních 10 minut jsem ještě nastavila ventilaci. Upečené kuličky necháme vychladnout Krok 8: Do každé sklenice přidáme kolečka mrkve, křenu, cibule a větvičky kopru a šalvěje. Vychladlé kuličky (no spíš tvarem vypadají jako kokosky) vyskládáme do sklenic a zalijeme je připraveným vychlazeným lákem. Sklenice uzavřeme a uložíme je do ledničky.
Nálev odstavíme a necháme vychladnout. Krok 4: Z nastrouhané cukety vymačkáme co nejvíce tekutiny a přendáme ji do mísy. Uvařenou tresku nasekáme na malé kousky a přidáme ji k cuketě. Balkánský sýr nastrouháme a společně s rozklepnutým vajíčkem přidáme do mísy k cuketě a tresce. Pro zvýraznění chuti přidáme výše uvedené koření, samozřejmě každý podle své volby. Krok 5: 60 g strouhanky smícháme společně se 2 lžícemi hladké mouky a 2 lžícemi Solamylu. Směs postupně zapracujeme s cuketou, treskou, vajíčkem, kořením a balkánským sýrem do těsta na pečenáče. Ochutnáme, zda je hmota na pečenáče dost pikantní a osolená. Chuť nesmí být mdlá. Krok 6: Připravíme si plech, na který položíme papír na pečení. Navlhčenýma rukama odebíráme kousky těsta (asi množství 1 polévkové lžíce) a tvoříme v dlaních kuličky velikosti 3-4 cm. Kuličky obalíme ve strouhance. Obalené kuličky skládáme na papír na pečení. Krok 7: Plech vložíme do trouby vyhřáté na 200 °C a pečeme 50 minut. Posledních 10 minut jsem ještě nastavila ventilaci. Upečené kuličky necháme vychladnout Krok 8: Do každé sklenice přidáme kolečka mrkve, křenu, cibule a větvičky kopru a šalvěje. Vychladlé kuličky (no spíš tvarem vypadají jako kokosky) vyskládáme do sklenic a zalijeme je připraveným vychlazeným lákem. Sklenice uzavřeme a uložíme je do ledničky.
Zveřejněno 19. 7. 2022
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Recept na pečenáče z cuket
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/qxRV0
Moje poznámka
Recept na pečenáče z cuket
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/qxRV0
Nejnovější recepty
Extra pistáciový Paris-Brest podle Heleny Fléglové
Přidáno před 4 hodinami
Bezlepkové rohlíčky
Přidáno před 7 hodinami
Krkovice na černém pivu se zeleninou a nivovou přikrývkou
Přidáno před 8 hodinami
Éclair Tiramisu podle Heleny Fléglové
Přidáno před 8 hodinami
Vánoční vídeňské dortíčky
Přidáno před 18 hodinami
Čokoládová kolečka s mandlemi
Přidáno před 23 hodinami
Přečtěte si
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
„Žitné“ rohlíky s omládkem
magdalenka před 16 minutami
Domácí houskový knedlík
Maestra před 1 hodinou
Štrúdlíci ze zakysané smetany
lecho před 1 hodinou
Čokoládové slzičky
malaneta před 2 hodinami
Květákový mozeček s bramborami z jedné pánve
Filomenka před 3 hodinami
Valašské frgály
Radimjumbo před 4 hodinami
Nejlepší bublanina
Radimjumbo před 4 hodinami
Bramborák s masovou směsí
lenka.s.r před 4 hodinami
Zapečené těstoviny s uzeným masem
Mutsynka před 5 hodinami
Suroviny:
cuketa,
sůl,
treska,
sýr balkánský,
vejce,
strouhanka,
strouhanka,
solamyl,
mouka hladká,
pepř citronový,
zázvor mletý,
pepř cayenský,
sůl,
voda,
sůl,
cukr krupice,
ocet,
bobkový list,
pepř černý,
koření nové koření,
koření hřebíček,
mrkev,
cibule,
křen,
kopr,
šalvěj
Komentáře (1)