Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Salát ze zelených rajčat

Hodnocení receptu je 4,9 (18×)

Pro možnost hodnocení
se prosím přihlašte

4. 9. 2009 15:54

Suroviny

Nutriční hodnoty

Energie23 501 kJ / 5 617 kcal
Bílkoviny46,76 g
Tuky16,02 g
Vláknina102,40 g
Cholesterol 0 mg
Sodík 317 mg
Sůl0,00 g
Sacharidy1 284,60 g

Zobrazit více hodnot

Hodnoty jsou přibližné Více o hodnotách

Postup přípravy

Poznámka autorky receptu

Salát je pikantní, sladkokyselý. Jeho výrobou se zbavíme rajčat, která nám na podzim už nestihnou dozrát.

Není vhodný pro děti a těhotné ženy.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Nahlásit chybu v receptu

Alternativy k tomuto receptu Zobrazit více

Načíst další

Přečtěte si

Komentáře

tejaja tejaja

4. 9. 2009 19:48

Zo zelených paradajok sme vždy robievali čalamádu - zelené paradajky, kapusta, zelená paprika, cibuľa + nálev. A veruže nikdy nikomu nič nebolo;-) Toto je zmenšená verzia, ale veľmi dobrá:yes:

magdalenka magdalenka

4. 9. 2009 19:15

Cathleen, v čase môjho detstva mamka koncom leta z menších zelených paradajok a malých cibuliek (vlastne z väčších sadzačiek - tie čo extra narástli) vyrábala niečo podobné. Hojne prekladala zelerovou vňaťou, zalievala lákom a sterilizovala. Bolo to v takých väčších pohároch, asi 1 a 2 - litrových. A mám na to báječnú chuťovú spomienku...

Eliza Eliza

4. 9. 2009 17:48

To bych ráda ochutnala...:-p Ale kde vzít zelená rajčata...:-// Když jsme je ještě pěstovali na chalupě, zelená jsme velmi často grilovali. Mňam.

spagetka spagetka

4. 9. 2009 16:11

jooo to je on,co dělá mamka - :yes:
jinak,dřív než někdo rýpne do solaninu - tak tady jsem zkopírovala z http://yorga.blog.cz/0709/co-se-zelenymi-rajcaty toto: Zelená rajčata sice obsahují toxickou látku solanin, ale pokud se jich nezkonzumuje větší množství, nehrozí žádné nebezpečí.
Testy prováděné v minulém roce v Německu ukázaly, že zelených rajčat není potřeba se obávat. Jedno středně velké červené rajče má 15 kilokalorií a obsahuje mnoho zdraví prospěšných látek. Například draslík, ale především lykopen, jsou obzvlášť důležité pro imunitní systém. Čím je rajče červenější, tím více lykopenu obsahuje. Především v zemích jižní Evropy se však konzumují také zelené plody.
Zelené skvrny na rajčatech ale i na bramborách ukazují na přítomnost toxické, termostabilní látky solaninu. To však není důvod k obavám, protože množství solaninu je ve slabě zelených rajčatech velmi malé. Ani protlaky nebo další výrobky ze zcela zelených rajčat nejsou nebezpečné, pokud se jich nezkonzumuje příliš velké množství. Bylo zjištěno, že ve 100 g napůl dozrálých oranžovočervených plodů jsou nanejvýš 2 mg solaninu. Toxické množství je však 25 mg, 400 mg může být smrtelné. Ve zcela zelených rajčatech se obsah solaninu pohybuje mezi 9 a 32 mg na 100 g. Zpracováním riziko klesá. Při mléčném kvašení se snižuje obsah solaninu o 35 %.

A já tomu věřím,na severu Čech opravdu každoročně zbude hodně zelených rajčat, mamka je dělá takto každoročně a zhledem k věku jejímu i otce - 90 let na nich není vidět žádná zdravotní potíž ;-):-D:yes::yes:

klukodvody klukodvody

4. 9. 2009 16:07

No vidíííš to je nápad:yes::yes::yes:a já pořád krmím kompost a mohu krmit sebe:-D:-D:-D:-DDíky-oblíbené-bodík:yes::-))

1 2

Přidat komentář

Přidat komentář

Moje poznámka

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více

Právě bylo uvařeno:

Další recepty

Tématické fráze: nezralá rajčata rajče zpracovani rajcat recepty jak zpracovat nezralá rajčata zavařování nezralých rajčat jak nechat dozrát rajčata zpracování nezralých rajčat zpracování rajčat naložená zelená rajčata nezrala rajčata recepty recepty na zpracování rajčat co se zelenými rajčaty recepty z nezralych rajcat salát z nezralých rajčat čalamáda z nezralých rajčat zelené rajské rajčatové čatní ze zelenych rajcat čatní z nezralých rajčat nezralá rajčata recept rajče přihlášení

Suroviny: rajče zelené nezralé, cibule, voda, ocet, cukr, sůl, pepř celý, koření nové koření, bobkový list

TopRecepty.cz

Salát ze zelených rajčat

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/E95l