Sirup z jeřabiny
Jeřabiny jsou drobné a netradiční ovoce. Pokud pěstujete některý z druhů jeřabin, nebo se k vám dostanou jejich plody, můžete z nich vyrobit skvělý a zdravý sirup. Sirup je vyroben rychle a nepotřebujete k němu žádné speciální náčiní.
Suroviny pro 1 dávka
1dávka
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 15 062 kJ / 3 600 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 0,00 g |
Tuky | 0,00 g |
Vláknina | 0,00 g |
Cholesterol | 0 mg |
Sodík | 0 mg |
Sůl | 0,00 g |
Sacharidy | 900,00 g |
Postup přípravy
Krok 1: Omyté jeřabiny rozemeleme nebo rozmixujeme a dáme do kastrolu. Povaříme asi 10 minut, poté je přecedíme přes plátýnko.
Krok 2: Přidáme cukr (900 g cukru na každý 1 l vylisované šťávy) a znovu 10 minut povaříme. Při vaření sbíráme pěnu.
Krok 3: Hotový horký sirup přelijeme do čistých sklenic, otřeme hrdla, zavíčkujeme a otočíme dnem vzhůru. Necháme vychladnout.
Zveřejněno 14. 9. 2009
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Sirup z jeřabiny
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/Yv3A
Moje poznámka
Sirup z jeřabiny
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/Yv3A
Nejnovější recepty
Gravlax vejce
Přidáno před 9 hodinami
Cuketové válečky ve slanině
Přidáno před 19 hodinami
Losos na pánvi s pikantní česnekovou chilli omáčkou
Přidáno před 22 hodinami
Řezy s pudinkem a ostružinami
Přidáno 1. 5. 2025 04:28
Litý meruňkový koláč s ostružinami
Přidáno 1. 5. 2025 04:21
Odlehčená salámová pomazánka
Přidáno 1. 5. 2025 04:13
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Domácí větrníky
Nanina před 7 hodinami
Litý perník
Lenka Sedlackova před 9 hodinami
Pomazánka z červené řepy s křenem
monyss před 10 hodinami
Hrníčkový borůvkový koláč na plechu
káťa před 10 hodinami
Hokaido pomazánka s Cottage sýrem
gabrus před 10 hodinami
Rajská omáčka
Nikki1 před 10 hodinami
Čočka na kyselo
ivankavlastik77 před 11 hodinami
Banánová bábovka
Weer8 před 11 hodinami
Pomazánka z vepřové konzervy
RabaRoman před 12 hodinami
Povidlové šátečky bez kynutí
Hahan před 12 hodinami
Tématické fráze:
sirup z černé jeřabiny,
jerabinovy sirup,
černá jeřabina sirup,
sirup z černých jeřabin,
sirup z černé jeřabiny recept,
jeřabiny,
sirup z černých jeřabin za studena,
šťáva z jeřabin,
šťáva z černých jeřabin,
černé jeřabiny sirup,
jeřabinová šťáva,
černá jeřabina recepty za studena,
šťáva z černé jeřabiny,
jeřabiny recepty,
šťáva z černých jeřabin za studena,
jeřabiny recept,
černé jeřabiny,
sirup z černé jeřabiny za studena,
jeřabina černa sirup,
šťáva z černého jeřábu
Komentáře (7)
Štávu dělám i pro děti tak nechci dávat alkohol nakonec jak doporučujete, nevíte jestli mi v lednici vydrží přes zimu?
Doufám že se mi to povede, dělám štávu poprvé ale už na ni mám velkou chuť
Vařením ztratíte všechny vitamíny!
Můj osvědčený recept!!!!!
Štávu nutno dělat za studena!!
Nejlépe udělat tak!
Posbíráme plody-pořádně očistíme od stopek a listí!!
Umyjeme ve studené vodě-pořádně-několikrát 3x.
pak je Vybíráme je sítkem z vody a dáváme do čisté nádoby!
Na odštavnovači plody rozdrtíme a zároven získáme čistý 100 % sirup-ten neředíme .
Vždy necháme odstát ve skleněné nádobě cca 2-5 litrové! a sbíráme pěnu tak dlouho dokud tam pěna není!!
Můžeme přelívat přes jemné sítka tam a zpět!vždy do čisté velké sklenice .
až zmizne kal napovrchu sirupu!!
-já dávám jen 1,5 kg cukru-rozmíchávám občas do 2 dne!
dokud se cukr nerozpustí!!
A PAK šup do sklenic-zalejeme 1 malou štapmrli lihu
-nebo vodky či rum-pak nekvasí!! a musí být láhev naplněna až po hrdlo a tím lihem
vytvoříme lihovou zátku jelikož je lih lehčí jak voda nepustí k sirupu vzduch!!!!
a nakonec zátka!!!!(pod plechové zátky dát trochu celofanu at nepropostí vzduch!!)
Drť (odpad z odštavnovače)která zbyde dáme do čistého hrnce a zalijeme studenou vodou!!
na 1 kg drtě použijeme 1 litr studené vody z kohoutku.a na 10 litrů
dáme 100 g kyseliny citronové ze sáčku.
nechám 24-48 hod odstát.
Tím se vyluhuje drt do čista a získáme z ní všechny vitamíny.
Pak dáme plátýnko na kyblík a pomalu vsypeme a necháme odstát
dokud všechna štáva nevykape!
Pak dáme na 1 litr štávy-1,5 kg cukru-krystal.
Musíme celý den občas promíchavat až se cukr celý rozpustí!!
nesmí být žádné krystaly vidět!!Lepší je cukr rozvařit v horké vodě
a nechat vychladnout-nemusíte pak míchat!
Plníme do sklenic doplna a zase malá štamrle lihu a zátka!
a pak šup do studena do sklepa (nebo lednice-kdo sklep nemá)
Mi to vydrží i 1 rok-a nekvasí!!
Doporučuji raději pomalu vypít!!