Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Hovězí trhané maso

Trhané hovězí maso je opravdovou lahůdkou. V letní sezóně si jej můžeme připravit i na grilu. Kvalitní kus masa nejprve necháme odležet se solí, následně obalíme ve směsi koření a poté konečně začne grilovací proces. Výsledek bude fantastický.

Hodnocení receptu je 5,0 (1×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Tomas Dytrych Tomas Dytrych

Středně náročný

Doba přípravy 180 min Doba přípravy: 180 min bez doby odležení masa

180 min (180 min příprava, bez doby odležení masa)

Suroviny pro 1 dávka

1dávka

Nahlásit chybu v receptu

Postup přípravy

Krok 1: Příprava masa:
Maso nejprve rozdělíme na 3 stejně velké kusy. Důkladně je osolíme, ideálně asi 12 hodin před samotným grilováním. Necháme ho ležet odkryté na mřížce v lednici, aby se povrch masa vysušil a sůl mohla dobře proniknout dovnitř. Krok 2: Před samotným grilováním maso obalíme směsí koření a necháme chvíli stát při pokojové teplotě, zatímco připravujeme gril. Krok 3: Začneme tím, že v grilu rozpálíme dřevěné uhlí. Po přibližně 15 minutách přidáme několik špalíků ovocného dřeva na rozžhavené uhlí pro dodání jemného kouřového aroma. Do grilu vložíme deflektor určený na nepřímé pečení, společně s grilovacím roštem. Pro zachycení odkapávající šťávy můžeme na deflektor položit nízkou plechovou mísu zakrytou alobalem – zabráníme tak připalování tuku přímo na deflektoru. Krok 4: Stabilizujeme teplotu v grilu na hodnotu mezi 110–120 °C. Položíme připravené maso na grilovací rošt a grilujeme, dokud vnitřní teplota masa nedosáhne 70 °C. K měření teploty použijeme termosondu, která nám umožní snadno a přesně sledovat průběh pečení. Krok 5: Jakmile maso dosáhne požadované teploty, přesuneme ho do hliníkové misky, ve které je nachystaná cibule nakrájena na klínky. Přilijeme vývar a přikryjeme mísu alobalem. Krok 6: Zakrytou misku vrátíme zpět na gril a pokračujeme v pečení nepřímou metodou. Teplotu udržujeme kolem 130 °C. Krok 7: Maso bude hotové, jakmile vnitřní teplota dosáhne přibližně 96 °C. Pokud by se zdálo, že ještě není dostatečně měkké, prodloužíme pečení, dokud nepůjde lehce natrhat vidličkou. Krok 8: Po upečení maso natrháme na vlákna – můžeme použít vidličky nebo ruce. Pokud je potřeba, dochutíme maso výpekem ze šťávy, cibule a vývaru, který se vytvořil během pečení.

TIP: Dělení hovězího masa

Zveřejněno 28. 4. 2025

Poznámka autora Tomas Dytrych

Trhané hovězí maso servírujeme například s karamelizovanou cibulí, sýrem s ušlechtilou plísní, křenem, nebo ho podáváme v bagetách, bulkách či chlebu.

Perfektní volbou je i kombinace s čerstvou nebo grilovanou zeleninou a dresingem.

Video recept na trhané hovězí maso najdete zde: youtu.be/sXFylpsP4qA?si=dXxQcwGNjYFkpv-x

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Hovězí trhané maso

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/2k1Vv

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Hovězí trhané maso

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/2k1Vv

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Suroviny:
maso hovězí, sůl, cibule, vývar hovězí, chilli, cibule sušená, česnek granulovaný, pepř mletý, petrželka sušená

Naposledy jste si prohlédli

Přidat fotografie receptu