Hovězí trhané maso
Trhané hovězí maso je opravdovou lahůdkou. V letní sezóně si jej můžeme připravit i na grilu. Kvalitní kus masa nejprve necháme odležet se solí, následně obalíme ve směsi koření a poté konečně začne grilovací proces. Výsledek bude fantastický.
Postup přípravy
Maso nejprve rozdělíme na 3 stejně velké kusy. Důkladně je osolíme, ideálně asi 12 hodin před samotným grilováním. Necháme ho ležet odkryté na mřížce v lednici, aby se povrch masa vysušil a sůl mohla dobře proniknout dovnitř. Krok 2: Před samotným grilováním maso obalíme směsí koření a necháme chvíli stát při pokojové teplotě, zatímco připravujeme gril. Krok 3: Začneme tím, že v grilu rozpálíme dřevěné uhlí. Po přibližně 15 minutách přidáme několik špalíků ovocného dřeva na rozžhavené uhlí pro dodání jemného kouřového aroma. Do grilu vložíme deflektor určený na nepřímé pečení, společně s grilovacím roštem. Pro zachycení odkapávající šťávy můžeme na deflektor položit nízkou plechovou mísu zakrytou alobalem – zabráníme tak připalování tuku přímo na deflektoru. Krok 4: Stabilizujeme teplotu v grilu na hodnotu mezi 110–120 °C. Položíme připravené maso na grilovací rošt a grilujeme, dokud vnitřní teplota masa nedosáhne 70 °C. K měření teploty použijeme termosondu, která nám umožní snadno a přesně sledovat průběh pečení. Krok 5: Jakmile maso dosáhne požadované teploty, přesuneme ho do hliníkové misky, ve které je nachystaná cibule nakrájena na klínky. Přilijeme vývar a přikryjeme mísu alobalem. Krok 6: Zakrytou misku vrátíme zpět na gril a pokračujeme v pečení nepřímou metodou. Teplotu udržujeme kolem 130 °C. Krok 7: Maso bude hotové, jakmile vnitřní teplota dosáhne přibližně 96 °C. Pokud by se zdálo, že ještě není dostatečně měkké, prodloužíme pečení, dokud nepůjde lehce natrhat vidličkou. Krok 8: Po upečení maso natrháme na vlákna – můžeme použít vidličky nebo ruce. Pokud je potřeba, dochutíme maso výpekem ze šťávy, cibule a vývaru, který se vytvořil během pečení.
Zveřejněno 28. 4. 2025
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Hovězí trhané maso
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/2k1Vv
Moje poznámka
Hovězí trhané maso
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/2k1Vv
Nejnovější recepty
Falešné boloňské špagety aneb fofr špagety
Přidáno před 2 hodinami
Bílkové řezy s kandovaným ovocem
Přidáno před 4 hodinami
Křepelka s karamelizovanou zeleninou podle Honzy Punčocháře
Přidáno před 10 hodinami
Bezlepková sádlová srdíčka
Přidáno 12. 12. 2025 14:00:02
Likérové kávy
Přidáno 12. 12. 2025 09:00:02
Lískooříškové kuličky
Přidáno 12. 12. 2025 08:00:02
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Babiččina rychlá kulajda
Pavenov1 před 39 minutami
Vosí hnízda
mares-mikulas před 39 minutami
Vánoční punč
Sarinkad před 1 hodinou
Pomerančové cukroví
HelenaCernakova před 1 hodinou
Domácí langoše
zjedolbanan před 1 hodinou
Medovníkové kuličky
Mrs.Patterson před 1 hodinou
Jetelíčky
Mrs.Patterson před 1 hodinou
Makové rohlíčky - cukroví
DankaK před 1 hodinou
Kynutý knedlík
kraka před 2 hodinami
Kuličky z medového těsta
David Machalec před 3 hodinami
Suroviny:
maso hovězí,
sůl,
cibule,
vývar hovězí,
chilli,
cibule sušená,
česnek granulovaný,
pepř mletý,
petrželka sušená
Komentáře (1)