Kuře po senegalsku

spagetka Kuchařka: spagetka

Doba přípravy: bez marinování asi 30 min. Drůbeží maso 9 názorů

Suroviny

1 kuře cca 1500 g
0,5 kg cibule (asi 4 větší palice)
2 citrony
2 zelené papriky
3 mrkve
5 lžic pikantní hořčice (Dijonská apod.)
2 čajové lžičky chilli
3 stroužky česneku
sůl
pepř
ořechový olej na marinádu (lze použít i běžný, který používáme)
olivový olej na pečení
Recept si zatím oblíbilo 9 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Příprava marinády: Šťávu z obou citronů smícháme s pepřem, chilli kořením, hořčicí, olejem a pečlivě promícháme. Přidáme ještě 1 papriku, 1 mrkev, které nahrubo nastrouháme, nebo jemně nakrájíme, a 1 prolisovaný stroužek česneku. Přisolíme a marinádu pečlivě rozmícháme.

  2. Kuře rozdělíme na menší kousky. Nevykošťujeme ( má lepší chuť ). Vložíme do marinády, pořádně v ní kuře obalíme a necháme odležet alespoň hodinu - nejlépe přes noc.

  3. Troubu si předehřejeme na 180 °C, kuře vložíme na pekáček s rozpáleným olejem a pečeme asi 30 minut. Během pečení můžeme malinko podlít vodou a poléváme kuře vypečenou šťávou.

  4. Mezitím si připravíme hustou zeleninovou omáčku – cibuli nakrájíme na drobné kostičky, česnek na plátky, mrkev s paprikou rovněž na malé kousky. Ve velkém kastrolu rozpálíme olej, nasypeme cibuli, česnek a promícháme, ihned vložíme zbylou zeleninu a pokud zbyla marináda, přidáme i ji. Malinko podlijeme vodou a dusíme cca 15 minut. Do této směsi vložíme opečené kousky kuřete, promícháme a ještě necháme stát na plotně asi 10 minut, aby se chutě propojily.

  5. Kuře je jemné, křehké, pikantní a zelenina chutná i samotná bez masa. Cibule tam udělá fantastickou šťávu, mrkev ji krásně doplní. Příloha: dlouhozrnná rýže, možná by šel i kuskus. Recept mám už hodně dávno ze starého časopisu.

Poznámka

Manžel si vzal zbytek zeleniny, rozmixoval dohladka a pojídá s chlebem :-))

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 18 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Kuře po senegalsku

  • vybusna vybusna(moderátorka)

    tak som to ochutnala aj ja a mozem povedat spagetka, ze jedlo je fantasticke...keby som nepoznala mojho muza, tak tie stehna by som ani nezapekala. viem si predstavit, ze v senegela to maso rovno vykostia a zamiesaju so zeleninou priamo do ryze a jedia to tam rukami...ja by som si sice k tomu predsa len zobrala lyzicu, ale myslienka by bola rovnaka :-D..nuz ale moj muz je ako monk, vsetko na taniery mus byt oddelene;-), keby som mohla dam aj tisic plusov...damy rozhodne vam odporucam recept do pozornosti.

    Odpovědět

  • vybusna vybusna(moderátorka)

    ja som este neochutnala, ale manzel medzi sustami jednostajne vychvaluje...raz chut masa, raz chut zeleniny, raz chut stavicky....robila som to s kuracimi stehnami a ked som ich uz dodusila pod pokrievkou s tou zeleninou, tak sa mi nepacilo, ze su take biele a vybrala som ich a znovu este dala do truby zapiect, vonkoncom sa nevysusili a ani som ich nepodlievala...a bolo to dokonale, dokonca po zapeceni mali taku zvlastnu cervenkastu farbu...ako vidite na fotke , ktoru som si dovolila pridat. no a konecne som si kupila tu celozrnnu horcicu a rozdiel je skutocne zasadny...davam + rozhodne budem opakovat

    Odpovědět

  • dzungila dzungila

    S ořechovým olejem taky nemám zkušenosti, ale tohle jídlo, už pro výborné suroviny, které v něm jsou, rozhodně vyzkouším. Bod!:yes:

    Odpovědět

  • Jana Pá Jana Pá

    Já když vidím tak dlouhý;-(recept, tak většinou "jedu dál";-), pak se vrátím a ejhle, to je zajímavé a ještě velice jedlé:-p a přitom jednoduché (v globále):-)tím myslím hlavně integrience, které jsou normec dostupné, takže tisknu, chválím a bodíkuji:yes::yes::-D

    Odpovědět

  • vybusna vybusna(moderátorka)

    ukladam na vyskusanie....tento tyzden mam v plane kralika, takze skusim podla tohto receptu jedno stehno...uz sa tesim.

    Odpovědět

  • pipre pipre

    Špagetko, umím si představit chuť tvého kuřete s omáčkou. Také někdy přidávám do marinády hořčici, jen s tím citronem to musím zkusit, údajně dělá maso křehčí.:-p:yes:+2.

    Odpovědět

  • JanaDorazinova JanaDorazinova

    Tož, tak to tam budu muset zajet.;-)

    Odpovědět

  • spagetka spagetka(autorka receptu)

    Jani, ořechové i jiné oleje nakup v Kauflandu, tam jich mají ...:-O;-)

    Odpovědět

  • JanaDorazinova JanaDorazinova

    Spagi, právě jsem se vrátila z Hypernovy, abych tam okoukla koření a různé přísady, které se tady objevují. Teď zase "ořechový olej":-)), já se picnu!:-))Źe citron je na kuře vynikající, jsem se dnes přesvědčila;-).S mrkví zas dělám "kuře Tonda", takže vím, že taky dobré;-). Hořčice je dobré dochucovadlo, z toho vyplývá, konečný výsledek, foto+ ingredience, že to bude super papka:-p:yes:

    Odpovědět

Tématické fráze: senegalské nudle ořechový olej senegalská kuchyně marinády na kuře recepty z kuřete senegalská pomazánka křehké kuře kuře-marinády kousky kuřete recepty kuře tonda kuře krůtí po senegalsku senegalslé kuře senegalslé kuře kuře česnek mrkev citron kuchyně senegalská pomazánka senegal nudle po senegalsku pečené kuře po senegalsku senegalská kuchyně recepty

Zapomněl/a jsem heslo