Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Marcipánová hmota - varna

Tato potahovací hmota na dorty je jednoduchou a dostupnou náhradou marcipánu. Stačí pár základních surovin a mandlová tresť. Výsledkem je pružná hmota, která skvěle drží tvar, takže s ní snadno ozdobíte dort jako profík.

Hodnocení receptu je 5,0 (47×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Iljusa Iljusa

Náročný

Doba přípravy 25 min Doba přípravy: 15 min Doba tepelné úpravy: 10 min

25 min (15 min příprava + 10 min tepelná úprava)

Suroviny pro 1 dávka

1dávka

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie12 818 kJ /
3 064 kcal
Bílkoviny17,74 g
Tuky60,40 g
Vláknina4,50 g
Cholesterol 179 mg
Sodík 4 mg
Sůl0,00 g
Sacharidy610,06 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: V hrnci přivedeme k varu vodu s máslem a vsypeme mouku. Krok 2: Těsto odpálíme, což znamená, že mícháme tak dlouho, dokud se nelepí na stěny hrnce. Krok 3: Těsto po vychladnutí přesuneme na vál.
Prosátý cukr a tresť zapracujeme to těsta, tak aby vznikla hladká hmota. Krok 4: Vzniklou hmotu barvíme potravinářskými barvami.
Pokud používáme práškové, rozmícháme je v kapce vody a pak přidáme do hmoty. Krok 5: Při potahování dortu si připravíme 2 kusy potravinářské folie, hmotu mezi ně vložíme a vyválíme. Poté odstraníme horní fólii a na dolní fólii vyválený plát přeneseme na dort. Tak zabráníme potrhání hmoty při přenášení.

TIP: Jak potáhnout dort

Zveřejněno 16. 10. 2009

Poznámka autorky Iljusa

Uvedené množství mi stačilo na potah dortu o průměru 24 cm a na ozdobičky, ještě mi kousíček zůstal.

Hmota prý údajně vydrží týden v lednici.

Při potahování je žádoucí vyválet hmotu o něco větší, než je dort, zamezíme tak nežádoucím záhybům.

Zdroj: www.mamincinyrecepty.cz

cook.blog.cz

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Marcipánová hmota - varna

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/lxQ5

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Marcipánová hmota - varna

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/lxQ5

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (134)

Komentáře jsou řazeny od nejnovějších. Odpovědi k nim se zobrazují od nejstarších.

Super recept, mnohokrát lepší než kupovaný marcipán! Děkuji

Jakou konkrétní mandlovou trest dáváte a kolik?

"70 g másla (pravého)"
No, na rozdíl od pravého másla v surovinách se zde jedná o nepravý marcipán, že ;-)
anush:
S vaším dotazem to souvisí pouze okrajově, ale třeba někdy dostanete chuť na PRAVÝ marcipán a dort podle odkazu je opravdová špica :yes: jak se u nás říká :-K
https://www.labuznik.cz/recept/svatovintirsky-dort...

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, dort se teprve chystam dělat. Jaky pouzit krem pod potahovaci hmotu (predpokladam, ze maslovy, ale radeji se ptam) a také jak dlouho potažený dort vydrzi? Dávat do lednice? Ci hned sníst? Predem dekuji za odpovědi.
Anna

Super dělala jsem již několikrát a pokaždé je stejne dobry, skvěle se s hmotou pracuje a je to fakt nenáročné uz jiný dělat nikdy nebudu :-K přidala jsem foto s dovolením :-8

Zdravím. Recept jsem zkusila a je fajn, přijde mi lepší než hmota ze sušeného mléka. Sice se v teple trochu "roztává" a "potí", ale to je běžné i u jiných hmot.Gelovými barvičkami šla varna pěkně obarvit, chuť po mouce nezůstala, jen ta spotřeba cukru :) a to propracovávání, myslela jsem, že se to snad nikdy nepřestane lepit. chce to tepělivost :):yes:

Zdravím může mi prosím někdo poradit proč poprvé se mi varna povedla parádně zapracovala jsem do ní kakao na obarvení a podruhé když jsem ji dělala tak úplně stejně akorát jsem přidala gelové barvičky a hmota se strašně trhala už při válení a přetáhnout ji na dort vůbec nešlo. Recept jsem přesně dodržela

Kikiki, děkuji za radu :-K. Příště to tak zkusím. Já jsem právě ten základ, než jsem ho odstavila mimo plotnu, dělala asi dýl, než jsem měla. A to proto, že z hmoty trošku cítím mouku. Tak jsem si říkala, že když to dýl poválím v hrnci, že ta chuť zmizí, ale nezmizela :-/. Ono to ale není tak hrozný a navíc se to stejně překryje trestí, tak to příště opravdu jen spařím.

innael:Cukr a marcipánovou tresť začínám zapracovávat už když je základ ještě vlažný. Lépe se zpracovává, je hezky měkounký.Pak nechám do druhého dne vychladit v lednici v alobalu. Základ by měl být jen spařený, ne opečený.

I já se přidávám s velkou chválou varny :yes:. Dělala jsem ji dvakrát a pokaždé se to povedlo, výborně se s ní pracuje, dobře se barví, vyvaluje i tvaruje. Kdysi jsem zkoušela potahovku ze sušeného mléka i z pěnových bonbonů, ale od teď už jen varnu :-). Jen bych potřebovala poradit - mám v hmotě takové maličké žmolky z mouky, poradí někdo, co s tím?

Ahojky,lidičky,dělám ji pokaždé,je super tvárná a chuťově vynikající.Když udělám vnoučatům dort potažený touto varnou a někdo jiný z rodiny přinese dort potažený nějakou potahovací hmotou kupovanou,vždycky ta moje vítězí.Děti smlsají všechny figurky a figurky z kupované potahovky leží dlouho,bez zájmu,až,než se vyhodí.Alča.

skvela marcipanova hmota, dvakrat jsem delal, dvakrat se povedla :) Pridavam fotku Talking Tom :) :yes:

Tématické fráze:
marcipánové figurky prodej, jak pracovat s marcipánem, recept na marcipánovou hmotu, potahová hmota varna, potahovací hmota ze sušeného mléka, mandlová hmota, výroba marcipánu recept, recept na vyrobu potahovaneho marcipanu, kde koupit marcipánovou hmotu, marcipánové figurky domácí výroba, marcipánové figurky recept, nejlepší potahovací hmota, marcipánové figurky na dort koupit, marcipánová hmota na dorty, marcipanova potahovací hmota na dorty recept, recept na marcipánovou potahovací a modelovací hmotu, výroba mandlové hmoty, kde koupit marcipán, marcipanova hmota na dort, nahrazka marcipanu

Suroviny:
cukr moučkový, mouka hladká, voda, máslo, tresť mandlová sladká

Naposledy jste si prohlédli

Přidat fotografie receptu