Suroviny
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 11 638 kJ / 2 782 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 95,02 g |
Tuky | 23,76 g |
Vláknina | 43,65 g |
Cholesterol | 24 mg |
Sodík | 293 mg |
Sůl | 0,00 g |
Sacharidy | 525,12 g |
Postup přípravy
Krok 1: Suroviny na rozkvas spolu dobře promísíme a zakryté necháme v teple místnosti 10-12 hodin kvasit.
Krok 2: K hotovému rozkvasu přidáme zbytek surovin a vymísíme volné těsto, které vyškrábneme do lehce naolejované misky. V misce hned těsto naolejovanou nebo ve vodě namočenou rukou popřekládáme, balíček těsta otočíme vzhůru nohama a necháme odpočinout 30 minut. Podruhé popřekládáme, složený balíček opět otočíme vzhůru nohama a necháme kynout dalších 30 minut. Pak těsto vyškrábneme na pomoučený stůl, přeložíme naposledy a po krátkém odpočinku sformujeme do bochníku. Bochník uložíme kynout na moukou vysypané utěrce do ošatky.
Krok 3: Včas rozehřejeme troubu i s pečícím kamenem na 230°C. Vykynutý chleba opatrně vykulíme na plech nebo sázecí lopatku s pečícím papírem (fólií) a jen na papíru (fólii) vložíme do trouby na rozehřátý pečící kámen. Upečeme 230°C/15 minut, 210°C/35 minut).
Zveřejněno 13. 7. 2018
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Bochník mlynáře Máchala
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/EMD0
Moje poznámka
Bochník mlynáře Máchala
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/EMD0
Nejnovější recepty
Bramborové placičky s mákem a třešňovou omáčkou
Přidáno před 2 hodinami
“Kung Pao” s kuřecím masem a zeleninou
Přidáno před 10 hodinami
Rychlý Lotus cheesecake s lyofilizovanými jahodami
Přidáno před 10 hodinami
Jahodový džem s mandlemi
Přidáno 14. 6. 2025 15:01
Třešňovo-kakaový moučník
Přidáno 14. 6. 2025 14:02
Srbská fazolová polévka s koprem
Přidáno 14. 6. 2025 12:28
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Svěží smetanovo-bezinkový dort/řezy
pinonek před 3 hodinami
Jednoduchá bublanina
Helenecka 21 před 4 hodinami
Tvarohová jednoduchá bábovka
Jana.Vernerova před 6 hodinami
Jahodová buchta hrnková rychlá
Bigharvik před 7 hodinami
Výborné lasagne
Hansenka před 7 hodinami
Pivní výpečky s bramborovými noky
trdlo před 8 hodinami
Ražniči v zapékací misce
Valis před 8 hodinami
Kynuté ovocné knedlíky II
Jamca před 8 hodinami
Mramorová rychlá levná hrníčková bábovka mé prababičky
jehela před 9 hodinami
Kuřecí maso na medu
michaelatomastikova999 před 9 hodinami
Tématické fráze:
sázecí lopatka na chleba,
chléb mlynáře máchala,
chleba mlynare machala,
recept na bochánek,
sázecí lopatka chléb,
venkovsky bochnik recept,
chléb mlynář,
rozkvas příprava,
recept na chleb mlynáře machali,
těsto na bochánek z pečící z trouby,
recept na bochnik pečení chleba,
jemný bochánek recept,
sázecí lopatka na pečení chleba,
chléb mlynář machala,
recept bochanek,
jak poznám rozkvas,
bochník,
chlebová sázecí lopatka,
recept rozkvas,
sýrový bochník
Suroviny:
kvas žitný,
voda,
mouka žitná chlebová,
mouka celozrnná pšeničná jemná,
podmáslí,
mouka chlebová pšeničná,
vločky ovesné,
brambory,
otruby pšeničné,
kmín drcený,
sůl
Komentáře (8)
Syrový brambor jsem kdysi vyzkoušela úplně náhodou a vzpomněla si na něj až teď, když o něm psali na Pecnu. Strouhané syrové brzo černají, ale když jsou zabalené do těsta, zůstávají světlé. A upečou se s těstem - takže jednou provždy odpadá starost o obstarání si vařené brambory proto, že s ní chci péct chleba
P.s. Máchale, spadlo ti to
A přesně, jak píšeš - krajíc, jen s máslem, hrnek dobré kyšky nebo mléka k tomu....a jsem v nebi
Děkuju