Zelňačka (klasika)
Klasická zelná polévka neboli zelňačka je vydatná a plná kyselého zelí a voňavého uzeného masa. Příjemně zahřeje a krásně provoní celý dům. Můžete ji zjemnit smetanou, přisladit, nebo si užít do sytosti kyselé chuti.
Suroviny pro 5 porcí
5porcí
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 5 108 kJ / 1 221 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 52,26 g |
Tuky | 81,36 g |
Vláknina | 18,81 g |
Cholesterol | 120 mg |
Sodík | 3,19 g |
Sůl | 7,74 g |
Sacharidy | 61,70 g |
Postup přípravy
Krok 1: Žebra umyjeme a v osolené vodě vaříme doměkka asi 1,5 hodiny.
Krok 2: Po uvaření dáme stranou a necháme vychladnout. Vývar i maso použijeme později.
Krok 3: Uděláme cibulovou jíšku. Cibulku oloupeme, umyjeme, nakrájíme nadrobno a smažíme na oleji dozlatova. Ztlumíme plamen zaprášíme moukou. Chvíli smažíme a přidáme mletou červenou papriku. Dáváme pozor na to, abychom papriku nepřipálili, polévka by byla hořká.
Krok 4: Cibulový základ zalijeme uzeným vývarem a vodou.
Krok 5: Přidáme celý pepř, kmín, bobkový list, oloupané a na kostičky nakrájené brambory a vaříme 10-15 minut.
Krok 6: Zelí scedíme, necháme okapat a uvaříme samostatně v hrnci doměkka. Pokud je příliš kyselé, předem ho propláchneme vodou.
Krok 7: Uvařená žebra obereme a maso nakrájíme na kousky. Přidáme do polévky. Nakonec přidáme i předem uvařené zelí. Dosolíme, opepříme mletým pepřem, případně osladíme.
Zveřejněno 15. 2. 2012
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Zelňačka (klasika)
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/qDVk
Moje poznámka
Zelňačka (klasika)
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/qDVk
Nejnovější recepty
Ragú z kančího masa na švestkách
Přidáno před 2 hodinami
Tagliatelle se špenátem, kuřecím masem a sýrovou omáčkou
Přidáno před 2 hodinami
Cottage pizza s celozrnnou moukou
Přidáno před 8 hodinami
Minimuffinky
Přidáno před 20 hodinami
Zapékané pirohy
Přidáno před 23 hodinami
Vepřové závitky s paprikami a hráškem
Přidáno 8. 5. 2025 13:18
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Rebarborový koláč
tara23 před 23 minutami
Mechový dort (se špenátem)
Natkaaa před 1 hodinou
Strouhaná buchta II
Xsaxana před 2 hodinami
Strouhaný koláč II
Xsaxana před 2 hodinami
Cajunské kuřecí kousky se zeleninou a těstovinami
Coolbins před 2 hodinami
Vepřový plátek v rozlítané omáčce v pomalém hrnci
radekfiala před 3 hodinami
Maso po Sečuánsku
ErikaBak před 4 hodinami
Pochoutkový salát II
Lasagnesesyrem před 6 hodinami
Domácí pletýnky
Zinzi před 6 hodinami
Tématické fráze:
zelňačka z kyselého zelí,
zelňačka z kyselého zelí s uzeným,
nejlepší zelňačka,
nejlepší polévky recepty zelňačka,
bílá zelňačka z kyselého zelí,
klasicka zelnacka,
top recepty zelňačka,
zelňačka top recepty,
zelňačka,
zelňačka z kyselého zelí s uzeným masem,
zelňačka s kysaným zelím uzeným masem a klobásou,
zelňačka z kyselého zelí a žeber,
zelňačka recept,
zelnačka z kysaného zelí top recept nejlepší recept,
zelnačka polévka s uzeným,
zelñačka recepty,
top recept zelnacka,
zelnacka klasicka,
vánoční zelňačka recept,
zelňačka z kysaného zeli a uzenym
Suroviny:
žebra uzená,
voda,
cibule,
olej,
paprika sušená sladká,
zelí kysané,
kmín celý,
sůl,
pepř mletý,
mouka,
cukr,
pepř celý,
bobkový list,
brambory
Komentáře (17)
Recept ještě nebyl hodnocen 5,0