Čalamáda moc dobrá
Doma sterilovanou směs zeleniny neboli čalamádu můžeme snadno připravit z přebytků ze zahrádky. Jde o skvělý způsob, jak uchovat zeleninu do další sklizně. Pikantní čalamádu používáme všude tam, kde bychom jinak použili sterilované okurky.
Suroviny pro 1 dávka
1dávka
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
| Energie | 19 896 kJ / 4 755 kcal  | 
|---|---|
| Bílkoviny | 13,24 g | 
| Tuky | 303,40 g | 
| Vláknina | 29,45 g | 
| Cholesterol | 0 mg | 
| Sodík | 56,25 g | 
| Sůl | 140,50 g | 
| Sacharidy | 481,80 g | 
Postup přípravy
	Krok 1: Všechnu zeleninu očistíme, umyjeme a nakrájíme na nudličky.
	Krok 2: Nasypeme do větší mísy a přidáme cukr, sůl, ocet a olej. Dobře promícháme.
	Krok 3: Přikryjeme potravinovou fólií a necháme do druhého dne odležet v chladu. Zelenina pustí šťávu, a tak nebude později potřeba žádný nálev.
	Krok 4: Sklenice vyvaříme nebo alespoň dobře umyjeme a vysušíme.
	Krok 5: Naplníme je zeleninou a dolijeme šťávou, kterou zelenina pustila. Bude jí dostatek do všech sklenic, proto zeleninu zbytečně nepěchujeme. Při pěchování nám šťáva zůstane.
	Krok 6: Hrdla sklenic dobře otřeme a zavíčkujeme je čistými víčky. Zavařujeme na 80 °C 25 minut.
Zveřejněno 30. 9. 2010
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
						
					
Čalamáda moc dobrá
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/nOJE
Moje poznámka
					
				
Čalamáda moc dobrá
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/nOJE
Nejnovější recepty
	
			
	
Grónský halibut s restovanou cuketou
Přidáno před 1 hodinou
	
			
	
Rychlé šlehačkové řezy
Přidáno před 2 hodinami
	
			
	
Špekové knedlíky se zelím
Přidáno před 3 hodinami
	
			
	
	
Silný základ na omáčky podle Petra Hajného
Přidáno před 7 hodinami
	
			
	
	
Poctivý vývar z hovězích kostí podle Petra Hajného
Přidáno před 20 hodinami
	
			
	
Fleky se zelím
Přidáno před 22 hodinami
Články s tímto receptem
Přečtěte si
	
			
		
	
	
			
		
	
	
			
		
	
	
			
		
	
	
			
		
	
	
			
	
	
			
	
	
			
		
	
Nejnovější články
	
			
		
	
			
		
	
			
		
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
	
			
	
Dvojctihodné koláčky podle Josefa Maršálka
Massa před 2 hodinami
	
			
	
Rajská omáčka s masovými kuličkami a knedlíkem
klarence před 4 hodinami
	
			
	
Bramborová kuřecí polévka
chachar před 4 hodinami
	
			
	
	
Mrkváče
ZdenaUvizlova před 6 hodinami
	
			
	
Maso po Sečuánsku
Rudisek před 6 hodinami
	
			
	
	
Margotková kolečka
Miiichiii21 před 6 hodinami
	
			
	
	
Květáková polévka
Eva_H před 16 hodinami
	
			
	
Cheesecake od Evy
Ivvettaa před 18 hodinami
	
			
	
Bílé fazole nakyselo
Milerka před 19 hodinami
	
			
	
Svačinové sendviče
Kajkajak před 19 hodinami
						Tématické fráze:
						
							čalamáda, 
						
						
							čalamáda recept, 
						
						
							recept na čalamádu, 
						
						
							domaci calamada, 
						
						
							čalamády, 
						
						
							jak se dělá čalamáda, 
						
						
							recept na domácí čalamádu, 
						
						
							domácí čalamáda recept, 
						
						
							calamada bez zavarovani, 
						
						
							recept čalamáda, 
						
						
							recepty na čalámádu, 
						
						
							recepty na čalamády, 
						
						
							čalamáda recepty, 
						
						
							výborná čalamáda, 
						
						
							výborná domácí zeleninová čalamáda, 
						
						
							recept na dobrou čalamádu, 
						
						
							recepty čalamada, 
						
						
							zavařování čalamáda, 
						
						
							jak udelat calamadu, 
						
						
							zavarovani calamady
						
					
						Suroviny:
						
							zelí hlávkové, 
						
						
							paprika čerstvá zelená, 
						
						
							paprika čerstvá červená, 
						
						
							paprika čerstvá žlutá, 
						
						
							cibule, 
						
						
							mrkev, 
						
						
							ocet, 
						
						
							olej, 
						
						
							cukr krystal, 
						
						
							sůl
						
					
	
			
	
	
	
Komentáře (142)
Recept ještě nebyl hodnocen 5,0
Dokonce dělám i úpravu s kedlubnou místo zelí a dobrota 🥰
Recept ještě nebyl hodnocen 5,0